Podziel się wrażeniami!
Cześć Wszystkim !
Ja mam pytanie bardzo dla mnie istotne :
Jak obrobić skutecznie Raw-a ,bo w przeciwieństwie do poprzednich modeli, z którymi nie było problemu (a100,350,700 i 55) dzisiaj mam pierwsze poważne fotki z A77 i tu niemiła niespodzianka - mam straszne siano po zrzuceniu z raw do tiff, a jpg tez nieciekawie wygląda.
Robiłem na ISO1250. Obróbka na CS5 . Mam straszne ziarno i szumy ... .
Pewnie jest jakiś "myk" aby skutecznie rozprawić się z w/w, ale niestety goni mnie czas i nie bardzo mam możliwość eksperymentowania. Za komentarze odnośnie nieuzywania wysokiego ISO dziękuje . To 1/10 możliwości, więc po co producent robiłby wyższe , a w teatrze z flashem niebardzo. Coraz bardziej zawodzi mnie w/w marka. A55 w serwisie bo padła kompletnie, stąd foty na A77.
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdro
Power
Z całym szacunkiem. Jedno co mogę powiedzieć to to że kiedy przeglądam wątek ciągnący się przez kilka tygodni w przeciągu kilku minut , to ma się zupełnie inne spojrzenie na sprawę z perspektywy czasu . Chyba powinienem przeprosić za tą wręcz obelgę w stronę moderatora i tak chyba też zrobię , PRZEPRASZAM . Ale jestem użytkownikiem SONY posiadam wiele modeli alpha a100, a200, a350,a700,a550,a850,a900x2 a77 zajmuję się fotografią zawodowo,głównie studyjną gdzie muszę przyznać że w tym przypadku sony radzi sobie świetnie , ba... wręcz nie ma sobie równych, ale gdy jakiś czas temu postanowiłem niestety przyjąć zlecenia typu ślub(czego bardzo nie lubię), zabrałem ze sobą dwie puszki a900 i a77 i niestety jako stały użytkownik mam bardzo złą opinie co do ISO z a77 i co do wizjera a77 zwłaszcza w niezbyt jasnych pomieszczeniach.Bardzo proszę nie oceniajcie mojej osoby z góry tak jak ja to zrobiłem z jednym z moderatorów , za co jest mi trochę głupio (zbyt pochopna reakcja)Ale jednocześnie chciałbym aby użytkownicy naszego systemu nie czuli się zaskoczeni i z góry wiedzieli że są pewne mankamenty w naszym systemie tak jak i w innych i również moderatorzy starali się w jak najbardziej obiektywny sposób przekazywać rzetelne informacje na temat produktów naszego systemu. I proszę nie pisać komentarzy typu nie miałeś tej puszki w ręku , bo akurat mam tą sposobność trzymać każdą z tych puszek jak i szkieł kiedy trafiają one na rynek
Pefron, dziękuję Ci za odpowiedź.
W kwestii reportaży ślubnych - tutaj trudno znaleźć uniwersalny przepis na sukces.
Na pewno nie jest tak, że się nie da wykonać solidnego reportażu ślubnego korpusem Sony.
Da się. Oczywiście dla pewnych osób rozwiązania z innych systemów mogą wydawać się korzystniejsze, dlatego zawsze powtarzam, że nie ma się co napinać na kwestie sprzętowe - to zawsze jest indywidualna sprawa - jeśli nie odpowiada nam dana rzecz, można to zmienić
Wspomniałeś wcześniej o oprogramowaniu do obróbki - zarówno Lightroom jak i Photoshop, czy DXO, dość skutecznie niwelują kwestię szumów na wyższych czułościach. Dla mnie efekt tego odszumiania jest w pełni akceptowalny. Być może nie każdy ma taki margines tolerancji jak ja, ale na wydrukach też specjalnie nie mam się do czego przyczepić.
W ogóle to polecam Ci wzięcie udziału choć w jednym plenerze jaki organizujemy w ramach Foto Klubu. Zawsze jest drukarka wielkoformatowa i można znacznie lepiej ocenić poziom szumów niż na monitorze.
pefron napisał(a):
Ale jestem użytkownikiem SONY posiadam wiele modeli alpha a100, a200, a350,a700,a550,a850,a900x2 a77
pefron napisał(a):
Ale jestem użytkownikiem SONY posiadam wiele modeli alpha a100, a200, a350,a700,a550,a850,a900x2 a77
pefron napisał(a):
Najbardziej sobie cenie a900 za ten wspaniały chwyt ...
photomusic napisał(a):
Trzymając A900 z gripem poziomo jest ok, lecz dramat zaczyna się, kiedy orientacje zmienimy na pionową, gdyż wtedy chwyt jest taki jak w pozycji poziomej bez gripa.
„Sony celuje w klienta niezbyt wymagającego, za to licznego…”
Sam jestem użytkownikiem „innych” systemów i jakoś tego patentu Sony nie chwalę, zresztą weź do ręki aparat z normalnym gripem i potrzymaj w pozycji pionowej pięć minut. Następnie zrób to samo z Sony. A teraz wyobraź sobie, że masz robić tym sony przez cały dzień-dziękuję. Czy naprawdę masz podparcie dla dłoni w pozycji pionowej? Że niektórzy chwalą? Nic dziwnego, bo jest ładny tak jak włoskie buty i równie bezużyteczny, gdyż głównym przeznaczeniem gripa jest podparcie zarówno w pozycji poziomej jak i pionowej, zwłaszcza pionowej.
Wybacz, ale kwestia ergonomii to bardzo indywidualna sprawa i ja mam zupełnie odmienne zdanie od Twojego. Myślę, że nie trudno rozwijać temat skoro każdemu z nas odpowiada coś innego.
Kiedyś miałem gripa, teraz już nie używam. Zwyczajnie nauczyłem się żyć bez niego, a i aparat mieści się lepiej w plecaku
Co do kadrów poziomych - nie odczuwam specjalnych niedogodności. Zawsze staram się stabilizować aparat drugą ręką, podtrzymując obiektyw.
Pozwolę sobie wyciąć dwa zdania z dwóch wypowiedzi pefron'a i dodać coś od siebie:
pefron napisał(a):
Osobiście mi wystarcza 1kl/sek , bo w przypadku A77 i każdego innego sony klatki są nie istotne bo z tym badziewnym iso i fajansiarskim wizjerem który na dzień dobry odpylił Sonemu 40% klientów amatorskich i 90% profesjonalistów do reporterki to nie ma co startować.
pefron napisał(a):
niestety jako stały użytkownik mam bardzo złą opinie co do ISO z a77 i co do wizjera a77 zwłaszcza w niezbyt jasnych pomieszczeniach.
Po cichu liczę, że przemęczę się z A500, nie zauważając A77 czy serii AXX, a także że Sony otrzeźwieje i z następną serią powróci do tradycyjnej optyki, budując coś na podobieństwo profesjonalnych aparatów konkurencji.