Podziel się wrażeniami!
Cześć Wszystkim !
Ja mam pytanie bardzo dla mnie istotne :
Jak obrobić skutecznie Raw-a ,bo w przeciwieństwie do poprzednich modeli, z którymi nie było problemu (a100,350,700 i 55) dzisiaj mam pierwsze poważne fotki z A77 i tu niemiła niespodzianka - mam straszne siano po zrzuceniu z raw do tiff, a jpg tez nieciekawie wygląda.
Robiłem na ISO1250. Obróbka na CS5 . Mam straszne ziarno i szumy ... .
Pewnie jest jakiś "myk" aby skutecznie rozprawić się z w/w, ale niestety goni mnie czas i nie bardzo mam możliwość eksperymentowania. Za komentarze odnośnie nieuzywania wysokiego ISO dziękuje . To 1/10 możliwości, więc po co producent robiłby wyższe , a w teatrze z flashem niebardzo. Coraz bardziej zawodzi mnie w/w marka. A55 w serwisie bo padła kompletnie, stąd foty na A77.
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdro
Power
Przede wszystkim trzeba dobrze naświetlić zdjęcie. Jeśli ten warunek jest niespełniony http://klubkm.pl/forum/images/smilies/sorry.gif
Druga sprawa wstaw coś. Ocenimy, czy faktycznie jest tak źle z matrycą, Twoją obróbką, czy jest, jak jest.
Ja nie zauważyłem problemów. Ale ja nie oglądam zdjęć 100-200% itp. Na dodatek często oglądam swoje odbitki, a na nich jest luz http://klubkm.pl/forum/images/smilies/luz.gif
kris napisał(a):
Druga sprawa wstaw coś. Ocenimy, czy faktycznie jest tak źle z matrycą, Twoją obróbką, czy jest, jak jest.
Power napisał(a):
Cześć Wszystkim !
Jak obrobić skutecznie Raw-a ,bo w przeciwieństwie do poprzednich modeli, z którymi nie było problemu (a100,350,700 i 55) dzisiaj mam pierwsze poważne fotki z A77 i tu niemiła niespodzianka - mam straszne siano po zrzuceniu z raw do tiff, a jpg tez nieciekawie wygląda.
Robiłem na ISO1250.
Gucio50 napisał(a):
Zanim kupisz coś nowego, idź fo Sony lub do Canona z pamięcią. Zrób parę zdjeć i w domu na telewizorze powiedzmy 55-60" zobacz czy jakość Cię zadowala.
Power napisał(a):
...Jak obrobić skutecznie Raw-a...
Bardzo fajna bzdura! :smileymrgreen:photomusic napisał(a):
Dodam tylko, że nawet właściciele, przepraszam-użytkownicy Nikona D3,w zasadzie nie zapuszczają się pow.1000.
Power napisał(a):
Cześć Wszystkim !
Tommygun napisał(a):
teraz mam nexa 7 z matrycą identyczną jak w a77
Tommygun napisał(a):
Ach ci fotografowie na halach sportowych ...
Ja nie rozumiem tego pędu do coraz wyższego ISO. Wszyscy sprawdzają co najmniej ISO 1600 i jak nie wychodzi gładź jak pupcia dziecka i to jeszcze na cropie 100% albo 200% (a i tak zdjęcia będą prezentowane w komputerze lub na telewizorze a więc w rozdzielczości ok. 2 Mpix) to aparat jest do d... wyrzucenia, kiepski, dno itp. Gdy pojawił się na rynku A900 narzekania były podobne: szumy, wysokie ISO nieużywalne, aż 24 Mpix, tylko 3 kl/s (w trybie hispeed do 5 kl/s) - nie nadaje się do reporterki, konkurencja zjada ten aparat na śniadanie. A dlaczego ten aparat miałby konkurować z reporterskimi aparatami innych firm? Bo jest to flagship Sony? To każda firma jest obowiązana do produkcji aparatów reporterskich? To każda firma musi produkować aparaty dla profesjonalistów? A może założenie Sony jest inne? Może Sony chce zarabiać pieniądze wypuszczając modele tańsze ale niezłe (nie, nie muszą być najlepsze). I może na tej strategii wygrywa a może jest na drugim miejscu ale jednak ma wypracowany zysk i to jest dla takiej firmy najważniejsze (nie wiem, nie mam danych na temat wpływów ze sprzedaży lustrzanek). To my, amatorzy, którym marzą się kariery fotografów porównujemy aparaty, oglądamy kropy, dyskutujemy na forach, że pozwolę sobie zacytować klasyka: o wyższości Świąt Bożego Narodzenia od Świąt Wielkanocnych. Profesjonaliści nie mają na to czasu, ochoty, mają sprzęt wybrany od lat, jak im coś nie pasuje to zaciskają zęby i zmieniają sprzęt, potrafią wykonać zdjęcie prawie każdym aparatem i je sprzedać. A ci na których firmy zarabiają najwięcej zwrócą uwagę na reklamę, na nazwę, na markę, na ilość pikseli, ubożsi kupią tańszy aparat, bogatsi droższy. Ale zdjęcia nadal będą takie same: profesjonalistów takie, które będą drukowane w gazetach (nie muszą być bezszumne, nie muszą być nawet dobre, liczy się również umiejętność sprzedaży) a amatorów słabsze lub lepsze, czasem w jakimś konkursie wygrają, czasem się bardzo spodobają ale w większości będą leżeć na dysku i cieszyć rodzinę, znajomych, którym będziemy pokazywać w rozdzielczości 1920x1080 (bo teraz to nawet zdjęć się nie drukuje).