anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

RAW z A77 - problem przy wyższym ISO !

profile.country.PL.title
Power-----
Nowicjusz

RAW z A77 - problem przy wyższym ISO !

Cześć Wszystkim !

Ja mam pytanie bardzo dla mnie istotne :
Jak obrobić skutecznie Raw-a ,bo w przeciwieństwie do poprzednich modeli, z którymi nie było problemu (a100,350,700 i 55) dzisiaj mam pierwsze poważne fotki z A77 i tu niemiła niespodzianka - mam straszne siano po zrzuceniu z raw do tiff, a jpg tez nieciekawie wygląda.
Robiłem na ISO1250. Obróbka na CS5 . Mam straszne ziarno i szumy ... .
Pewnie jest jakiś "myk" aby skutecznie rozprawić się z w/w, ale niestety goni mnie czas i nie bardzo mam możliwość eksperymentowania. Za komentarze odnośnie nieuzywania wysokiego ISO dziękuje . To 1/10 możliwości, więc po co producent robiłby wyższe , a w teatrze z flashem niebardzo. Coraz bardziej zawodzi mnie w/w marka. A55 w serwisie bo padła kompletnie, stąd foty na A77.

Z góry dzięki za pomoc.

Pozdro
Power

143 ODPOW. 143
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Przede wszystkim trzeba dobrze naświetlić zdjęcie. Jeśli ten warunek jest niespełniony http://klubkm.pl/forum/images/smilies/sorry.gif
Druga sprawa wstaw coś. Ocenimy, czy faktycznie jest tak źle z matrycą, Twoją obróbką, czy jest, jak jest.
Ja nie zauważyłem problemów. Ale ja nie oglądam zdjęć 100-200% itp. Na dodatek często oglądam swoje odbitki, a na nich jest luz http://klubkm.pl/forum/images/smilies/luz.gif

bart_m26
Użytkownik

kris napisał(a):

Druga sprawa wstaw coś. Ocenimy, czy faktycznie jest tak źle z matrycą, Twoją obróbką, czy jest, jak jest.

Dokładnie, należy też pamiętać że wysokie ISO :c56 77 nie jest mocną stroną...jest za to ogromna rozdzielczość, coś za coś...Ale i tak do ISO3200 moim zdaniem jest ok (opinie na podstawie tego)

Sony A35, 18-55mm, 50mm/1.8 +pasja i plany
Gucio50
Początkujący

Power napisał(a):

Cześć Wszystkim !

Jak obrobić skutecznie Raw-a ,bo w przeciwieństwie do poprzednich modeli, z którymi nie było problemu (a100,350,700 i 55) dzisiaj mam pierwsze poważne fotki z A77 i tu niemiła niespodzianka - mam straszne siano po zrzuceniu z raw do tiff, a jpg tez nieciekawie wygląda.
Robiłem na ISO1250.

Miałem A55 a teraz mam A77. A77 jest bardziej wyżyłowana od A55 i dobrze zachowuje się w węższym zakresie oswietlenia kadru. (jasnosć, chmury niezbyt jasny pokój its itp)
Dla ISO 1250 aparat A77 wymaga mistrza fotografii. Pocztkujacemu sie na nic nie nada - to Twój przypadek, niestety i mój.
Mozna robic zdjecia na ogródku przy grilu w nocy ale efekty bedą takie jakie Ty osiągasz. Nie ma znaczenie czy to jpeg-i czy RAW-y.

Fotografie na A77 powyzej ISO 800 stają sie nieco zaszumione i widać utratę maleńkich szczegółów. Im wyzsze ISO tym jest z tym słabiej.
Wiedziałem o tym przed zakupem A77, dałem za nią 5000 a nie 12000 czy 15000 ile trzeba dać za Canona lub Nikona o tej samej rozdzielczości.

Kupiłem jeden z najtańszych aparatów o rozdzielczosci 20MPix dla formatu 16:9.
Nie oczekiwałem cudów. Dbam o dobre oświetlenie i jasne obiektywy. Nie jestem rozczarowany ale bardzo zadowolony.

N Twoim miejscu nie robiłbym, chyba ze musisz w ISO wyższym od 800. Nie bedziesz miał problemów z szumami czy utratą szczegółów.

Albo sprzedaj A77 i kup Nikona D3X body lub Canon EOS 1D Mark IV body.
Jak nie masz tyle to kup alfę 900 za 10000 czy cos koło tego.
Napewno będą lepsze od A77 o czym powiniueneś wiedzieć od początku. :c22 :c22 :c22

Trudno oczekiwać aby aparat 2 razy tańszy od A900 lub 3 razy tańszy od Nikona czy Canona był od nich lepszy. Z jakiej racji.

Na szczęście na rynku są aparaty, które mogą Cie zadowolić, nie ma co narzekać.

Wszystko jest kwestią oczekiwań i kasy w sklepie.
Szoda że przed zakupem A77 nie poczytałeś w internecie opinii. Ja tak zrobiłem i teraz jestem przyjemnie zaskoczony moja A77.

Zanim kupisz coś nowego, idź fo Sony lub do Canona z pamięcią. Zrób parę zdjeć i w domu na telewizorze powiedzmy 55-60" zobacz czy jakość Cię zadowala.
Pozostaw sobie ze 2 tygodnie na przemyslenie i dopiero wtedy kupuj.

Nie wyskakuj z domu z workiem pieniedzy i nie kupuj "co tam Ci podleci"

profile.country.pl_PL.title
bart_m26
Użytkownik

Gucio50 napisał(a):

Zanim kupisz coś nowego, idź fo Sony lub do Canona z pamięcią. Zrób parę zdjeć i w domu na telewizorze powiedzmy 55-60" zobacz czy jakość Cię zadowala.

Oczywiście ekran o mniejszej przekątnej np 32-42cale, lub ekran komputera 17-24cale nie nadaje się w żadnym razie do oceny jakości tychże zdjęć...
Zanim kupię nowy aparat musowo najpierw mega ekran na ścianę aby ocenić ("obiektywnie" ) jakość zdjęć...kolory, szczegóły, szumy i takie tam.

Sony A35, 18-55mm, 50mm/1.8 +pasja i plany
profile.country.PL.title
photomusic
Użytkownik

Power napisał(a):

...Jak obrobić skutecznie Raw-a...

A77-szkoda słów…
Kiedyś tutaj było porównanie A77 z A700.
http://www.dyxum.com/DFORUM/a77-a700-is ... 83062.html
Dodam tylko, że było to spotkanie fiata 126p z walcem. W roli walca-A700.Niestety, po wykupieniu przestrzeni reklamowej przez SONY, test został usunięty.
Jedyna rada, jaka mi przychodzi do głowy, to C1-zaprzyjaźnij się z tym programem:
http://www.phaseone.com/en/Downloads/Ca ... ebCampaign
Kup sobie dobry monopod, używaj niższego ISO (640-800) i naucz się poprawnie trzymać aparat.
Dodam tylko, że nawet właściciele, przepraszam-użytkownicy Nikona D3,w zasadzie nie zapuszczają się pow.1000.

Tommygun------
Początkujący

photomusic napisał(a):

Dodam tylko, że nawet właściciele, przepraszam-użytkownicy Nikona D3,w zasadzie nie zapuszczają się pow.1000.

Bardzo fajna bzdura! :smileymrgreen:
Ach ci fotografowie na halach sportowych z nikonami partaczący zdjęcie za zdjęciem z "nieprzekraczalnym" iso 1000. Może właściciele D3 wiedzą nieco więcej o możliwościach swojego sprzętu od użytkowników D3.
:smileyhappy:

Power napisał(a):

Cześć Wszystkim !

Ciekawe rzeczy piszesz, miałem wymienione przez Ciebie m.in. a700 oraz a55, teraz mam nexa 7 z matrycą identyczną jak w a77 i nie zauważyłem przy sprawdzaniu rawów aby było z nimi coś nie w porządku.
Spróbuj dla porównania z innymi odrawiarkami.

spolDon1fhkbr
Początkujący

Tommygun napisał(a):

teraz mam nexa 7 z matrycą identyczną jak w a77

Ja wiem, że w Alfach szumy nigdy nie były mocną stroną, ale to co jest a77 za tą cenę to lekko jest przegięcie. Może nie aż takie jak opisuje w pierwszym poście i może A700 nie walcuje a77 ale jest w tym temacie wyraźny krok w tył. A tą ilość PIX chyba nikt nie wykorzystuje ponieważ na lekko większym ISO i tak robi się mydełko, a nie ostrość. Aparat fajny, ale jakby miał tak z połowę tych pixeli co teraz.

profile.country.PL.title
photomusic
Użytkownik

Tommygun napisał(a):

Ach ci fotografowie na halach sportowych ...

W wątku jest mowa o teatrze.
A tak propos, rozumiem, że masz jakieś doświadczenie w fotografii sportowej, takiej akredytowanej, co?

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

Ja nie rozumiem tego pędu do coraz wyższego ISO. Wszyscy sprawdzają co najmniej ISO 1600 i jak nie wychodzi gładź jak pupcia dziecka i to jeszcze na cropie 100% albo 200% (a i tak zdjęcia będą prezentowane w komputerze lub na telewizorze a więc w rozdzielczości ok. 2 Mpix) to aparat jest do d... wyrzucenia, kiepski, dno itp. Gdy pojawił się na rynku A900 narzekania były podobne: szumy, wysokie ISO nieużywalne, aż 24 Mpix, tylko 3 kl/s (w trybie hispeed do 5 kl/s) - nie nadaje się do reporterki, konkurencja zjada ten aparat na śniadanie. A dlaczego ten aparat miałby konkurować z reporterskimi aparatami innych firm? Bo jest to flagship Sony? To każda firma jest obowiązana do produkcji aparatów reporterskich? To każda firma musi produkować aparaty dla profesjonalistów? A może założenie Sony jest inne? Może Sony chce zarabiać pieniądze wypuszczając modele tańsze ale niezłe (nie, nie muszą być najlepsze). I może na tej strategii wygrywa a może jest na drugim miejscu ale jednak ma wypracowany zysk i to jest dla takiej firmy najważniejsze (nie wiem, nie mam danych na temat wpływów ze sprzedaży lustrzanek). To my, amatorzy, którym marzą się kariery fotografów porównujemy aparaty, oglądamy kropy, dyskutujemy na forach, że pozwolę sobie zacytować klasyka: o wyższości Świąt Bożego Narodzenia od Świąt Wielkanocnych. Profesjonaliści nie mają na to czasu, ochoty, mają sprzęt wybrany od lat, jak im coś nie pasuje to zaciskają zęby i zmieniają sprzęt, potrafią wykonać zdjęcie prawie każdym aparatem i je sprzedać. A ci na których firmy zarabiają najwięcej zwrócą uwagę na reklamę, na nazwę, na markę, na ilość pikseli, ubożsi kupią tańszy aparat, bogatsi droższy. Ale zdjęcia nadal będą takie same: profesjonalistów takie, które będą drukowane w gazetach (nie muszą być bezszumne, nie muszą być nawet dobre, liczy się również umiejętność sprzedaży) a amatorów słabsze lub lepsze, czasem w jakimś konkursie wygrają, czasem się bardzo spodobają ale w większości będą leżeć na dysku i cieszyć rodzinę, znajomych, którym będziemy pokazywać w rozdzielczości 1920x1080 (bo teraz to nawet zdjęć się nie drukuje).