anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

RAW z A77 - problem przy wyższym ISO !

profile.country.PL.title
Power-----
Nowicjusz

RAW z A77 - problem przy wyższym ISO !

Cześć Wszystkim !

Ja mam pytanie bardzo dla mnie istotne :
Jak obrobić skutecznie Raw-a ,bo w przeciwieństwie do poprzednich modeli, z którymi nie było problemu (a100,350,700 i 55) dzisiaj mam pierwsze poważne fotki z A77 i tu niemiła niespodzianka - mam straszne siano po zrzuceniu z raw do tiff, a jpg tez nieciekawie wygląda.
Robiłem na ISO1250. Obróbka na CS5 . Mam straszne ziarno i szumy ... .
Pewnie jest jakiś "myk" aby skutecznie rozprawić się z w/w, ale niestety goni mnie czas i nie bardzo mam możliwość eksperymentowania. Za komentarze odnośnie nieuzywania wysokiego ISO dziękuje . To 1/10 możliwości, więc po co producent robiłby wyższe , a w teatrze z flashem niebardzo. Coraz bardziej zawodzi mnie w/w marka. A55 w serwisie bo padła kompletnie, stąd foty na A77.

Z góry dzięki za pomoc.

Pozdro
Power

143 ODPOW. 143
profile.country.en_GB.title
MichalS-----
Nowicjusz

ikar39 napisał(a):

jabłuszko po delikatnym od szumieniu
jest ok :thumbsup:
http://imageshack.us/photo/my-images/68 ... 710ai.jpg/" target="_blank

A mogę zapytać czym odszumiane? Albo inaczej sformułuję pytanie tak generalnie - czym odszumiac?

I przy okazji - to o Chucku Norrisie w stopce - :smileythumbsup:

ikar39-----
Początkujący

MichalS napisał(a):

ikar39 napisał(a):

jabłuszko po delikatnym od szumieniu
jest ok :thumbsup:
http://imageshack.us/photo/my-images/68" target="_blank ... 710ai.jpg/" target="_blank

A mogę zapytać czym odszumiane? Albo inaczej sformułuję pytanie tak generalnie - czym odszumiac?

I przy okazji - to o Chucku Norrisie w stopce - :thumbsup:

Wiadomo rawy w camera raw PS CS5,a jpg wtyczka do PS Dfine 2.0 a na tablet z androidem najlepszy programik FIX NOISE ja z takich programów korzystam choć rzadko używam bo mam inny system dokładnie N D7000,szumy w tej puszcze są niewielkie przy iso 3200

profile.country.PL.title
photomusic
Użytkownik

MichalS napisał(a):

... czym odszumiac?

Odszumiania w ACR czy Lr nie polecają nawet sami producenci tych aplikacji. Polecają natomiast Noiseware Professional.

MichalS-----
Nowicjusz

Wstyd się przyznać, nie używam PS tylko Paint Shop Pro i Image Data Converter :c46

profile.country.en_PL.title
Yac-----
Początkujący

photomusic napisał(a):

MichalS napisał(a):

... czym odszumiac?

Odszumiania w ACR czy Lr nie polecają nawet sami producenci tych aplikacji. Polecają natomiast Noiseware Professional.

Jakieś źródło tego można prosić? ;)

profile.country.PL.title
Dibo..
Poszukiwacz

MichalS napisał(a):

Neat Image lub Ninja Noise :c20

FF | APS-C | 8 | 18-250 | 16-50 | 35 | 135 | HVL-F58AM
profile.country.pl_PL.title
bart_m26
Użytkownik

MichalS napisał(a):

Image Data Converter :c46

Dlaczego wstyd, czego brakuje tej aplikacji, moim zdaniem w pełni użyteczna jest, kolory można regulować, WB, ostrość, odzyskiwać przepalenia, czy detale z niedoświetleń itp...jak dla mnie nic więcej nie potrzeba, darmowe aplikacje nie bardzo mogą się równać, na płatne jakby chociaż PS mnie nie stać.

Sony A35, 18-55mm, 50mm/1.8 +pasja i plany
profile.country.PL.title
photomusic
Użytkownik

Yac napisał(a):

Jakieś źródło tego można prosić? ;)

Można. Usługa CS Live w Ps. Autor-Martin Evening.

MichalS-----
Nowicjusz

MichalS napisał(a):

Image Data Converter :c46

Dlaczego wstyd, czego brakuje tej aplikacji, moim zdaniem w pełni użyteczna jest, kolory można regulować, WB, ostrość, odzyskiwać przepalenia, czy detale z niedoświetleń itp...jak dla mnie nic więcej nie potrzeba, darmowe aplikacje nie bardzo mogą się równać, na płatne jakby chociaż PS mnie nie stać.

Żart był :) Nie korzystałem z Photoshopa za wyjątkiem chyba dwóch razy, gdy potrzebowałem zapisać zdjęcie w CMYKu, czego Paint Shop Pro niestety nie potrafi. Tzn. chyba potrafi zapisać, ale nie byłem pewny efektu, jaki będzie po otwarciu takiego pliku i wolałem dmuchać na zimne.
A gdzie się człowiek nie obejrzy, to wszędzie Photoshop i Photoshop ;) Jak są w gazetach jakieś poradniki czy warsztaty - to zawsze jest: jak to zrobić w PS ;) Plus wtyczki do PS do wywoływania RAWów czy coś takiego ;)
A jak o mnie chodzi to PSP + IDC jest OK :smileythumbsup:
I wszystkim dziękuję za podpowiedzi co do odszumiania :c22

Tommygun------
Początkujący

photomusic napisał(a):

Tommygun napisał(a):

Tak, żeby ukrócić początek kolejnej internetowej legendy, pierwsze lepsze z googla:
http://www.imaginginfo.com/print/Studio-Photography/Shooting-Indoor-Sporting-Events/3$3825 :smileymrgreen:...

No i co tam piszą? Że aparaty mają możliwość ustawienia wysokich wartości ISO, lecz zdjęcia są ze względu, na jakość wykonywane z użyciem bezprzewodowego systemu błyskowego z niskimi wartościami ISO w przedziale 100-1000...

Tommygun napisał(a):

Warunki zamówienia były jasne - 20 mpikseli minimum, a900 znakomicie dała radę...

Nie jestem pewien czy dobrze zrozumiałem. Klient prosi o obraz i myśląc, że będzie to informacja jednoznaczna podaje rozdzielczość (w pikselach na cal) i „tyle na tyle” pikseli (w Twoim przypadku 20mpx.),Po czym Ty bierzesz aparat z 20mpx i dostarczasz taki obraz?
Hmm…

Źle rozumiesz, tak bardzo źle rozumiesz, że nie chce mi się nawet prostować, szkoda klawiatury i szkoda mojego czasu ale czuj się sprostowany z tym d3 i iso 1000, każdy zrozumiał, podobnie z parametrami jednego ze zleceń.

Używać spokojnie matryc 24 mpikseli sony tak, jak każdych innych, to sa dobre matryce i nie słuchać bzdur.