anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

RAW z A77 - problem przy wyższym ISO !

profile.country.PL.title
Power-----
Nowicjusz

RAW z A77 - problem przy wyższym ISO !

Cześć Wszystkim !

Ja mam pytanie bardzo dla mnie istotne :
Jak obrobić skutecznie Raw-a ,bo w przeciwieństwie do poprzednich modeli, z którymi nie było problemu (a100,350,700 i 55) dzisiaj mam pierwsze poważne fotki z A77 i tu niemiła niespodzianka - mam straszne siano po zrzuceniu z raw do tiff, a jpg tez nieciekawie wygląda.
Robiłem na ISO1250. Obróbka na CS5 . Mam straszne ziarno i szumy ... .
Pewnie jest jakiś "myk" aby skutecznie rozprawić się z w/w, ale niestety goni mnie czas i nie bardzo mam możliwość eksperymentowania. Za komentarze odnośnie nieuzywania wysokiego ISO dziękuje . To 1/10 możliwości, więc po co producent robiłby wyższe , a w teatrze z flashem niebardzo. Coraz bardziej zawodzi mnie w/w marka. A55 w serwisie bo padła kompletnie, stąd foty na A77.

Z góry dzięki za pomoc.

Pozdro
Power

143 ODPOW. 143
profile.country.PL.title
photomusic
Użytkownik

Don napisał(a):

...I dlaczego wymagasz od klienta znajomości pojęć jak PPI?

Nie oto chodzi.

profile.country.pl_PL.title
joo-----
Początkujący

i mała przerwa na reklamę :slight_smile:

dalsza cześć moich testów, parametry jak poprzednio tylko zmieniło się szkiełko na S 75-200,
myślę że zmiana perspektywy niektórym się spodoba :nauseated_face:

a i doszła folia alu 2 warstwy na korpusie , tak sobie pomyślałem po wszystkim , że chyba ok 10 warstw zasymilowało by obudowę magnezową , ale możemy przyjąć że jeśli będzie jakakolwiek poprawa to przy obudowie magnezowej będzie x 10

joo-----
Początkujący

podsumowanie

wydaje mi się że folia nic nie daje , natomiast zakłócenia wprowadza stabilizacja matrycy,
a juz straszne cyrki się robią po włączeniu redukcji szumów, chłit marketingowy :rolling_eyes:

Gucio50
Początkujący

joo napisał(a):

podsumowanie

wydaje mi się że folia nic nie daje , natomiast zakłócenia wprowadza stabilizacja matrycy,
a juz straszne cyrki się robią po włączeniu redukcji szumów, chłit marketingowy :rolling_eyes:

1. Szumy matrycy nie są pochodzenhia z zewnątrz aparatu.
To konstrukcyjno-technologiczna reakcja matrycy na ustawienia konkretnego ISO.
Oklejanie folia aparatu, obudowa magnezowa nie maja tu nic do rzeczy, moze na około 0.1% dochodzą tez szumy z zewnątrz.

2. Mam A77 i zauważyłem że jej szumu przy ISO 1600 są wyższe od Aparatu A55 który też miałem.

3. Jeżeli fotografia jest porządnie naświetlona to szumy matrycy są niedostrzegalne.
Tak naprawdę widać je przy słabym i złym lub bardzo złym oswietleniu. A55 ma tu lekka ale nie decydujacą przewagę.

4. Co robić jak w waznym obiekcie na wycieczce nie mozna błyskać lampa a oświetlenie wymaga wysokiego ISO. Fotografować i cieszyć sie zdjęciami. Najwyzej na przyszłość kupić jaśniejszy obiektyw. Sam wiem jakie są różnicę na A77 gdy uzywam 50mm/1.4 lub 50mm/2.8 czy 50mm /4 czy nawet 5.6.
Wszystko zależy od światła i jasnosci obiektywu przy posiadanym aktualnie aparatem.

Co innego a77 za około 4500, a900 za 10000 czy też nikona za 32000.

Po prostu i Ty jak i Ja mamy dość tani chociaż bardzo przyzwoity A77 :c10 .

Mój syn, 25 lat, często fotografował moimi aparatami Sony R1, A55 i A77.
Dał się skusić w markecie na Nikona za 500-600zł.
Tata, czemu ja mam bure brudne zdjecia.
Co prawda są panoramy 3d, rozmycie tła filmy HD tylko wszystkie do d.py.

Ano jest tak, jakby malarz zachytrzył na przyzwoitych farbach i kupił tanie burobrudne farbki nadajace sie do przedszkola.

Tylko ze te farbki takiemu Van Goghowi nie przeszkodziły by namalować arcydzieło.

Aby z aparatu "z ograniczeniami" wydobyć świetne zdjecia trzeba sie tylko więcej starać niż np z A900 i tyle.

Rób dobrze naświetlone zdjecia, nie przez dekielek i iesz sie pamiatkami.
Twoje fotki, "przez dekielek" mnie nie porywaja.
Wyciagasz niewłaściwe wnioski.

profile.country.en_GB.title
Deviant.
Użytkownik

Gucio50 napisał(a):

Aby z aparatu "z ograniczeniami" wydobyć świetne zdjecia trzeba sie tylko więcej starać niż np z A900 i tyle.

A ja myślę, że każdym sprzętem da się robić piękne zdjęcia...

Joo - popracuj może nad GO :smileyhappy:

joo-----
Początkujący

Deviant napisał(a):

Joo - popracuj może nad GO :slight_smile:

płytka bo chciałem doświetlić przysłoną

gucio50, nie mam a77 i jakoś dwu cyfrówki do mnie nie przemawiają,
Oklejanie folia aparatu, obudowa magnezowa nie maja tu nic do rzeczy, moze na około 0.1% dochodzą tez szumy z zewnątrz.

jednak fotki dowodzą że zakłócenia są związane ze środowiskiem ,szczególnie te z poprzedniej wrzutki

mniejsza z tym,
miałem fajna zabawę , powstały poruszające ujęcia :smileymrgreen: ,
była dynamiczna dyskusja,, czegoś się dowiedziałem,
jak to mawiali starożytni Czechosłowacy,
"zamieszaj w kałuży a zawsze coś ciekawego wypłynie"

i teraz mam inny dylemat , co gorsze, szumy iso czy dł naświetlania :c7

żarcik :smileytwisted:

oldguest
Początkujący

Wiem, mam inny aparat, i umiejętności słabe ale cyknąłem sobie jabłuszko na ISO6400
jabłuszko.

Podoba mi się światło na tej focie :smileythumbsup: Czyżby blenda była w użyciu?

bart_m26
Użytkownik

stasiek2002 napisał(a):

Podoba mi się światło na tej focie :thumbsup: Czyżby blenda była w użyciu?

Dzięki, zdjęcia miało pokazać, że wcale tak mocno :c56 nie szumią, i z redukcją nawet amator z Image Data Converter poradzi...Co do światła, nie było żadnych wspomagaczy, stół w jadalni okno za plecami , drugie okno nieco za stołem na ścianie bocznej...jakieś światło dało też okno z salonu...ogólnie rzecz biorąc stół w jadalni bardzo dobrze nadaje się do zdjęć...może dlatego wrzucam na FB każde ciekawe wypieki babci :c34 ;)

Sony A35, 18-55mm, 50mm/1.8 +pasja i plany
ikar39-----
Początkujący

jabłuszko po delikatnym od szumieniu
jest ok :thumbsup:
http://imageshack.us/photo/my-images/68 ... 710ai.jpg/

bart_m26
Użytkownik

ikar39 napisał(a):

jabłuszko po delikatnym od szumieniu
jest ok :thumbsup:
http://imageshack.us/photo/my-images/68 ... 710ai.jpg/

Szacun, ale widać też potencjał Adobe PS CS5...zdjęcie zrobiło się nie tylko akceptowalne a bardzo dobre mimo ISO6400...nie wiem czy nie zaryzykuję stwierdzenia, że lepiej niż w tak podziwianym pod względem szumów K-r....on od ISO1600 stosował odszumianie na poziomie RAWów :c9

Sony A35, 18-55mm, 50mm/1.8 +pasja i plany