anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

RAW z A77 - problem przy wyższym ISO !

profile.country.PL.title
Power-----
Nowicjusz

RAW z A77 - problem przy wyższym ISO !

Cześć Wszystkim !

Ja mam pytanie bardzo dla mnie istotne :
Jak obrobić skutecznie Raw-a ,bo w przeciwieństwie do poprzednich modeli, z którymi nie było problemu (a100,350,700 i 55) dzisiaj mam pierwsze poważne fotki z A77 i tu niemiła niespodzianka - mam straszne siano po zrzuceniu z raw do tiff, a jpg tez nieciekawie wygląda.
Robiłem na ISO1250. Obróbka na CS5 . Mam straszne ziarno i szumy ... .
Pewnie jest jakiś "myk" aby skutecznie rozprawić się z w/w, ale niestety goni mnie czas i nie bardzo mam możliwość eksperymentowania. Za komentarze odnośnie nieuzywania wysokiego ISO dziękuje . To 1/10 możliwości, więc po co producent robiłby wyższe , a w teatrze z flashem niebardzo. Coraz bardziej zawodzi mnie w/w marka. A55 w serwisie bo padła kompletnie, stąd foty na A77.

Z góry dzięki za pomoc.

Pozdro
Power

143 ODPOW. 143
profile.country.pl_PL.title
bart_m26
Użytkownik

Że tak wrzucę swoje mało znaczące trzy grosze...wątek dotyczy rzekomych wysokich, problematycznych szumów w :c56 77, ale mimo, że już 4strona dyskusji się ciągnie wątkotwórca nie pofatygował się pokazać tychże szumów które tak mu sen z powiek spędzają... :c18

Sony A35, 18-55mm, 50mm/1.8 +pasja i plany
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Pokazał na innym forum.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Lajam napisał(a):

Pokazał na innym forum.

Czyli mamy szukać, żeby ocenić i pomóc? :smileymrgreen:

Lajam.
Expert

Ja tam akurat zajrzałem, bo ten sam nick się pojawił w wątku SLT.

Zawsze zastanawia mnie sens otwierania tego samego problemu na kilku forach...kompletnie tego nie rozumiem.

Przynajmniej miło by było zamieścić info, że problem rozwiązany (lub nie został) i poczęstować osoby wypowiadające się jakimś linkiem jeśli główny nurt odpowiedzi padł gdzie indziej.

profile.country.en_GB.title
Deviant.
Użytkownik

mnie się wydaje, że nie ma sensu dalsza dyskusja - photomusic jest przekonany o swojej racji i nie zmieni tego nikt...

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Lajam napisał(a):

Ja tam akurat zajrzałem, bo ten sam nick się pojawił w wątku SLT.

Zawsze zastanawia mnie sens otwierania tego samego problemu na kilku forach...kompletnie tego nie rozumiem.

Przynajmniej miło by było zamieścić info, że problem rozwiązany (lub nie został) i poczęstować osoby wypowiadające się jakimś linkiem jeśli główny nurt odpowiedzi padł gdzie indziej.

:c9
Też tego nie rozumiem. Pewnie chciał szybką odpowiedź w wielu źródłach, ale dobrze by było zamieścić jakieś info :c9

piotruso
Znawca

Deviant napisał(a):

mnie się wydaje, że nie ma sensu dalsza dyskusja - photomusic jest przekonany o swojej racji i nie zmieni tego nikt...

Tak, tylko kolegom "zielonym" chodziło o założyciela wątku - kolegę Powera. On miał problem ze zdjęciami wykonanymi w teatrze aparatem A77 i nie mógł dać sobie rady z obróbką i szumami. Na KKM-ie wstawił przykładowe zdjęcia, zainteresowanym rozesłał na priv RAW-y i koledzy je obrobili i okazało się, że aparat nie taki straszny. Więc kolega Power jest zadowolony (i kilku innych kolegów też), już wie, że wyższe czułości w A77 są do przyjęcia, należy tylko odpowiednio naświetlić zdjęcie i potem je odpowiednio obrobić. Oczywiście efekty są do wglądu w tamtym wątku.

profile.country.pl_PL.title
bart_m26
Użytkownik

Lajam napisał(a):

Pokazał na innym forum.

Nie potrafię tego zrozumieć... :| może uznał, że to forum będzie "tendencyjne", dobrze, że tam gdzieś uzyskał pomoc...

Wiem, mam inny aparat, i umiejętności słabe ale cyknąłem sobie jabłuszko na ISO6400

jabłuszko.

Jestem przekonany, że gdyby miał więcej umiejętności, lepszy program do wywołania efekty byłby lepsze...myślę, że podobne rezultaty osiąga :c56 77 ...
ISO6400 jest w pełni akceptowalne.

Sony A35, 18-55mm, 50mm/1.8 +pasja i plany
profile.country.PL.title
photomusic
Użytkownik

Tommygun napisał(a):

Tak, żeby ukrócić początek kolejnej internetowej legendy, pierwsze lepsze z googla:
http://www.imaginginfo.com/print/Studio-Photography/Shooting-Indoor-Sporting-Events/3$3825 :smileymrgreen:...

No i co tam piszą? Że aparaty mają możliwość ustawienia wysokich wartości ISO, lecz zdjęcia są ze względu, na jakość wykonywane z użyciem bezprzewodowego systemu błyskowego z niskimi wartościami ISO w przedziale 100-1000...

Tommygun napisał(a):

Warunki zamówienia były jasne - 20 mpikseli minimum, a900 znakomicie dała radę...

Nie jestem pewien czy dobrze zrozumiałem. Klient prosi o obraz i myśląc, że będzie to informacja jednoznaczna podaje rozdzielczość (w pikselach na cal) i „tyle na tyle” pikseli (w Twoim przypadku 20mpx.),Po czym Ty bierzesz aparat z 20mpx i dostarczasz taki obraz?
Hmm…

Deviant napisał(a):

Zgadzam się.
Jeśli zaś chodzi o racje, już taki pewien nie jestem. Robię tyle błędów i gaf…

spolDon1fhkbr
Początkujący

photomusic napisał(a):

Nie jestem pewien czy dobrze zrozumiałem. Klient prosi o obraz i myśląc, że będzie to informacja jednoznaczna podaje rozdzielczość (w pikselach na cal) i „tyle na tyle” pikseli (w Twoim przypadku 20mpx.),Po czym Ty bierzesz aparat z 20mpx i dostarczasz taki obraz?
Hmm…

Nie rozumiem. To nie rozumiesz, że klient może mieć swoje widzi misie? Nie każdy urodził się z misją naprawiania świata i uświadamiania swoich klientów, że 10MPix by z zapasem wystarczyło. I dlaczego wymagasz od klienta znajomości pojęć jak PPI?