anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

RAW z A77 - problem przy wyższym ISO !

profile.country.PL.title
Power-----
Nowicjusz

RAW z A77 - problem przy wyższym ISO !

Cześć Wszystkim !

Ja mam pytanie bardzo dla mnie istotne :
Jak obrobić skutecznie Raw-a ,bo w przeciwieństwie do poprzednich modeli, z którymi nie było problemu (a100,350,700 i 55) dzisiaj mam pierwsze poważne fotki z A77 i tu niemiła niespodzianka - mam straszne siano po zrzuceniu z raw do tiff, a jpg tez nieciekawie wygląda.
Robiłem na ISO1250. Obróbka na CS5 . Mam straszne ziarno i szumy ... .
Pewnie jest jakiś "myk" aby skutecznie rozprawić się z w/w, ale niestety goni mnie czas i nie bardzo mam możliwość eksperymentowania. Za komentarze odnośnie nieuzywania wysokiego ISO dziękuje . To 1/10 możliwości, więc po co producent robiłby wyższe , a w teatrze z flashem niebardzo. Coraz bardziej zawodzi mnie w/w marka. A55 w serwisie bo padła kompletnie, stąd foty na A77.

Z góry dzięki za pomoc.

Pozdro
Power

143 ODPOW. 143
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Don napisał(a):

Ale trochę sobie strzelili w kolano tą marketingową matrycą.

Zadziwiające, że ten aparat tak dobrze się sprzedaje...ludzie nie wiedzą co czynią, prawda?

kuraq napisał(a):

Większa rozdziałka jednak umożliwia uzyskanie większej ilości szczegółów :c20

Nie każdy chce to zrozumieć. Niestety.

profile.country.pl_PL.title
joo-----
Początkujący

a jeszcze jedno pytanie z innej mańki , szumy to zakłócenia elektryczne na matrycy, wzmacniane przez wzmacniacz poziomu czułości,

czy może mieć wpływ na ilość szumów środowisko , np obecność w pobliżu powiedzmy głośnika estradowego lub innego źródła fal

jalu_63
Poszukiwacz

Ostatnio koleżanka dała mi do przetestowania prehistoryczny aparat cyfrowy z przed 7 lat. Zakres ISO był między 100 a 400, a szumy przy 400 są widoczne znacznie...

I wiecie, ten kompakcik do tej pory robi zdjęcia i nie ma ISO omawianego powyżej.

Zmienił bym tytuł wątku na: mam problem przy wysokim ISO :slight_smile:

joo napisał(a):

a jeszcze jedno pytanie z innej mańki , szumy to zakłócenia elektryczne na matrycy, wzmacniane przez wzmacniacz poziomu czułości,

czy może mieć wpływ na ilość szumów środowisko , np obecność w pobliżu powiedzmy głośnika estradowego lub innego źródła fal

jak chcesz mieć mniejsze szumy to trzeba trzymać aparat w lodówce :smileyhappy:

spolDon1fhkbr
Początkujący

Lajam napisał(a):

Zadziwiające, że ten aparat tak dobrze się sprzedaje...ludzie nie wiedzą co czynią, prawda?

Masz jakieś dane? Podaj źródło. Ja widziałem jak to się sprzedaje.

Starosta.
Początkujący

joo napisał(a):

http://klubkm.pl/forum/images/smilies/doh.gif
Boże :smileyexclaim: Widzisz a nie grzmisz http://klubkm.pl/forum/images/smilies/powalajacy_.gif
Jako elektronik z wykształcenia czytam to i...http://klubkm.pl/forum/images/smilies/yay.gif

To może jeszcze uwierzysz w to, że magnezowa obudowa też bardziej zwiększa szumy :smileyquestion: http://klubkm.pl/forum/images/smilies/ironiczny.gif

Co niektórzy za dużo "mitologii" w internecie czytają http://klubkm.pl/forum/images/smilies/thumbdown.gif

EDIT:

jalu napisał(a):

jak chcesz mieć mniejsze szumy to trzeba trzymać aparat w lodówce :slight_smile:

Pozdrawia Starosta :grin:
spolDon1fhkbr
Początkujący

Starosta napisał(a):

magnezowa obudowa też bardziej zwiększa szumy :question:

Ma za zadanie ekranować elektronikę więc zmniejsza szumy. Tym się różnią modele konsumenckie od pół profesjonalnych i nie do końca chodzi o wytrzymałość mechaniczną...

bart_m26
Użytkownik

Lajam napisał(a):

joo napisał(a):
od i jeszcze nie rozumiem tego iso 1250 , w aparatach które znam idzie 100,200,400,800,1600,3200 itd , co to płynna regulacja ?

W trybie AutoISO aparat dobiera sobie pośrednie wartości.

Dziwne, ja miałem aparaty które miały skok wartości ISO 1EV, 1/2EV, 1/3EV...więc można było mieć np ISO1250 jak i np ISO1100...Jeśli się nie mylę :c56 77 ma skok o 1/3EV, czego niestety nie ma w niższych :c56 a przydałoby się czasem ISO640 zamiast 800...

jalu napisał(a):

jak chcesz mieć mniejsze szumy to trzeba trzymać aparat w lodówce :slight_smile:

Eee tam, zdjęcia robimy tylko i wyłącznie w zimie, gdy temperatura przekroczy +10stopni chowamy go w szafie. :smileyhappy:

Sony A35, 18-55mm, 50mm/1.8 +pasja i plany
Starosta.
Początkujący

Don napisał(a):

Ma za zadanie ekranować elektronikę więc zmniejsza szumy. Tym się różnią modele konsumenckie od pół profesjonalnych i nie do końca chodzi o wytrzymałość mechaniczną...

Mi tego nie musisz tłumaczyć :c20

Pozdrawia Starosta :grin:
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Don napisał(a):

Ja widziałem jak to się sprzedaje.

Mówisz z to perspektywy sprzedawcy, prawda? Wszystko jasne - wiesz lepiej.

A jak popatrzeć na forum Sony, forum KKM, forum Dyxum (to miejsca skupiające użytkowników :c56 ) to coraz więcej osób ma w stopce 77-ki. I co dziwne, Ci ludzie okazują się być zadowoleni z zakupu!

To są moje obserwacje rzeczywistości, a nie statystyki sklepowe.

Pozdrawiam,

spolDon1fhkbr
Początkujący

Starosta napisał(a):

Don napisał(a):

Mi tego nie musisz tłumaczyć :c20

Możliwe, że źle odczytałem intencje Twojego poprzedniego posta.

Lajam napisał(a):

Mówisz z to perspektywy sprzedawcy, prawda? Wszystko jasne - wiesz lepiej.

Mówię o konkretnych danych. Np. sprzedaży tego modelu za dany okres.

Lajam napisał(a):

A jak popatrzeć na forum Sony, forum KKM, forum Dyxum (to miejsca skupiające użytkowników :c56 ) to coraz więcej osób ma w stopce 77-ki.

:smileyredface: No tak jest to reprezentacyjna próba statystyczna.

Lajam napisał(a):

To są moje obserwacje rzeczywistości, a nie statystyki sklepowe.

Obserwując rzeczywistość VW to straszny złom, a jakoś ludzie w Polsce lubią takie złomy i do tego chwalą je na forach!