Podziel się wrażeniami!
Cześć Wszystkim !
Ja mam pytanie bardzo dla mnie istotne :
Jak obrobić skutecznie Raw-a ,bo w przeciwieństwie do poprzednich modeli, z którymi nie było problemu (a100,350,700 i 55) dzisiaj mam pierwsze poważne fotki z A77 i tu niemiła niespodzianka - mam straszne siano po zrzuceniu z raw do tiff, a jpg tez nieciekawie wygląda.
Robiłem na ISO1250. Obróbka na CS5 . Mam straszne ziarno i szumy ... .
Pewnie jest jakiś "myk" aby skutecznie rozprawić się z w/w, ale niestety goni mnie czas i nie bardzo mam możliwość eksperymentowania. Za komentarze odnośnie nieuzywania wysokiego ISO dziękuje . To 1/10 możliwości, więc po co producent robiłby wyższe , a w teatrze z flashem niebardzo. Coraz bardziej zawodzi mnie w/w marka. A55 w serwisie bo padła kompletnie, stąd foty na A77.
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdro
Power
Don napisał(a):
Ale trochę sobie strzelili w kolano tą marketingową matrycą.
kuraq napisał(a):
Większa rozdziałka jednak umożliwia uzyskanie większej ilości szczegółów
a jeszcze jedno pytanie z innej mańki , szumy to zakłócenia elektryczne na matrycy, wzmacniane przez wzmacniacz poziomu czułości,
czy może mieć wpływ na ilość szumów środowisko , np obecność w pobliżu powiedzmy głośnika estradowego lub innego źródła fal
Ostatnio koleżanka dała mi do przetestowania prehistoryczny aparat cyfrowy z przed 7 lat. Zakres ISO był między 100 a 400, a szumy przy 400 są widoczne znacznie...
I wiecie, ten kompakcik do tej pory robi zdjęcia i nie ma ISO omawianego powyżej.
Zmienił bym tytuł wątku na: mam problem przy wysokim ISO
joo napisał(a):
a jeszcze jedno pytanie z innej mańki , szumy to zakłócenia elektryczne na matrycy, wzmacniane przez wzmacniacz poziomu czułości,
czy może mieć wpływ na ilość szumów środowisko , np obecność w pobliżu powiedzmy głośnika estradowego lub innego źródła fal
Lajam napisał(a):
Zadziwiające, że ten aparat tak dobrze się sprzedaje...ludzie nie wiedzą co czynią, prawda?
joo napisał(a):
jalu napisał(a):
jak chcesz mieć mniejsze szumy to trzeba trzymać aparat w lodówce
Starosta napisał(a):
magnezowa obudowa też bardziej zwiększa szumy
Lajam napisał(a):
joo napisał(a):
od i jeszcze nie rozumiem tego iso 1250 , w aparatach które znam idzie 100,200,400,800,1600,3200 itd , co to płynna regulacja ?
W trybie AutoISO aparat dobiera sobie pośrednie wartości.
jalu napisał(a):
jak chcesz mieć mniejsze szumy to trzeba trzymać aparat w lodówce
Mi tego nie musisz tłumaczyćDon napisał(a):
Ma za zadanie ekranować elektronikę więc zmniejsza szumy. Tym się różnią modele konsumenckie od pół profesjonalnych i nie do końca chodzi o wytrzymałość mechaniczną...
Don napisał(a):
Ja widziałem jak to się sprzedaje.
Starosta napisał(a):
Mi tego nie musisz tłumaczyćDon napisał(a):
Ma za zadanie ekranować elektronikę więc zmniejsza szumy. Tym się różnią modele konsumenckie od pół profesjonalnych i nie do końca chodzi o wytrzymałość mechaniczną...
Lajam napisał(a):
Mówisz z to perspektywy sprzedawcy, prawda? Wszystko jasne - wiesz lepiej.
Lajam napisał(a):
A jak popatrzeć na forum Sony, forum KKM, forum Dyxum (to miejsca skupiające użytkowników ) to coraz więcej osób ma w stopce 77-ki.
Lajam napisał(a):
To są moje obserwacje rzeczywistości, a nie statystyki sklepowe.