Podziel się wrażeniami!
Cześć Wszystkim !
Ja mam pytanie bardzo dla mnie istotne :
Jak obrobić skutecznie Raw-a ,bo w przeciwieństwie do poprzednich modeli, z którymi nie było problemu (a100,350,700 i 55) dzisiaj mam pierwsze poważne fotki z A77 i tu niemiła niespodzianka - mam straszne siano po zrzuceniu z raw do tiff, a jpg tez nieciekawie wygląda.
Robiłem na ISO1250. Obróbka na CS5 . Mam straszne ziarno i szumy ... .
Pewnie jest jakiś "myk" aby skutecznie rozprawić się z w/w, ale niestety goni mnie czas i nie bardzo mam możliwość eksperymentowania. Za komentarze odnośnie nieuzywania wysokiego ISO dziękuje . To 1/10 możliwości, więc po co producent robiłby wyższe , a w teatrze z flashem niebardzo. Coraz bardziej zawodzi mnie w/w marka. A55 w serwisie bo padła kompletnie, stąd foty na A77.
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdro
Power
Lajam napisał(a):
Deviant napisał(a):
1600 ISO to ja śmiało w starej A700 używałem... Spokojnie A77 włączam ISO 6400...
I to 6400 oglądasz w 300% powiększeniu na 55 calowym monitorze, prawda?
photomusic napisał(a):
Adobe Photoshop CS5…też się dobrze spisał.(Patrz EXIF)
photomusic napisał(a):
Adobe Photoshop CS5…też się dobrze spisał.(Patrz EXIF)
u mnie szumy zanikają proporcjonalnie do zwiększającej się jakości posiadanych szkieł,
jak miałem kita 18-55 iso 400 bylo nie do przyjęcia, przy Maf 50 iso 800 jest ok a 1600 do przyjęcia , wiec może to po części wina kiepskiego szkła
Coś w tym jest - faktem jest natomiast, że dobre szkło daje lepszej jakości obraz. Szumy się pojawią przy wyższych czułościach (to normalne) natomiast ilość przeniesionych szczegółów w lepszym szkle będzie oczywista.
joo napisał(a):
wiec może to po części wina kiepskiego szkła
jak odróżnić szum od niedoskonałości szkła , ?, może odszumianie działa inaczej przy lepszym szkle ? , nie wiem , takie mam wrażenie,
od i jeszcze nie rozumiem tego iso 1250 , w aparatach które znam idzie 100,200,400,800,1600,3200 itd , co to płynna regulacja ?
Dlatego napisałem, że szum będzie zawsze widoczny, lecz ilość szczegółów na zdjęciu w takim porównaniu wypadnie na korzyść lepszego szkła. Porównać wystarczy obraz z niech będzie 18-55 ustawionego na 50/5.6 i np SAL50M2.8 przymkniętego do f/5.6
ISO ma się podobnie jak czasy czy wartości EV - można 'skakać' co 1EV a można co 1/3EV
Dibo napisał(a):
Weź pod uwagę, że w Sony są osoby które zajmują się potrzebami rynku i w pewien sposób mają wpływ na nowe produkty. To, że dany produkt jest "źle skrojony" dla Ciebie nie oznacza, że dla innego też taki będzie. Jest wielu zadowolonych użytkowników A77, którym szumy nie przeszkadzają.
joo napisał(a):
od i jeszcze nie rozumiem tego iso 1250 , w aparatach które znam idzie 100,200,400,800,1600,3200 itd , co to płynna regulacja ?
Większa rozdziałka jednak umożliwia uzyskanie większej ilości szczegółów