Podziel się wrażeniami!
Witam,
Proszę posiadaczy A65 o wpisanie swoich spostrzezen i opinii nt tego aparatu. Z gory dzieki!
testy powinny być przeprowadzane rzetelnie
Gucio50 napisał(a):
Przesadzasz, do iso 1600 jest całkiem OK, a kiedy uzywa sie takiego ISO? W piwnicy?
Gucio50 napisał(a):
Ktos napisał, słusznie ze w 65 i 77-tce powyzej pewnych ISO zaczynaja sie szumy.
No i teraz wszyscy sie tym podniecaja, np Ty. Na forach ogólna rozpacz. Najbardziej biadają Ci co ich nie maja.
Gucio50 napisał(a):
Pomimo tych szumów przy wysokich iso, A65 i 77 maja o niebo lepszy obraz od A33, 35 i 55. O konkurencji (Canon, NIKON CZY BENQ albo Kodak ) nie wspominam.
NO I CO Z TEGO, ze powyzej ISO-16000 a65 i a77 maja szumy. I tak biją na głowę ( w swojej cenie i klasie wszystko co jest na rynku.
Panowie wcale nie jest tak zle przy wysokich ISO. Przy ustawieniach AUTO lub P wieczorami aparat sam dobiera z regoly 1600 i wyzej i zdjecia sa bardziej niz zadawalajace... No chyba ze ktos rozwaza prace dla National Geographic to musialby czepiac sie drobnic...
Mam. Kupiłem.
Pierwsze wrażenia - niesamowite. Przede wszystkim jakość zdjęć, tryby twórcze i filmy. Na razie to tylko próbki, ale już widzę, że aparat potrafi bardzo wiele. Ma bardzo ergonomiczne menu i przyciski.
Co do wysokiego ISO - na razie nie testowałem.
Wizjer - bardzo dobry. Nie ma się co czepiać póki co.
Co dla mnie najważniejsze - aparat jest idealny dla kogoś, kto przesiada się z zaawansowanych kompaktów. Multimedialność w pełnej wersji.
Brakuje tylko panoramy HD, jaką mam w HX100, ale muszę sprawdzić, czy panorama w A65 na dzień dobry nie jest przypadkiem HD.
Witam, jestem tu nowy chociaż od dłuższego czasu "czytam Kolegów", właśnie kilka dni temu nie bez trudu kupiłem body A65 i postanowiłem się do Was zapisać.
Mam pytanie do użytkowników tego modelu:
- czy ktoś już robił aktualizację do wersji 1.04 i czy rzeczywiście widać jakąś poprawę?
- czy normalne jest to że aparat po zrobieniu zdjęcia przez ok. 1 s przetwarza (zapisuje zdjęcie? spieszę powiedzieć, że kartę mam klasy 10 sandiska, a zdjęcia robię na połowę rozdzielczości);
- i ostatnie gdy używam strefy twórczej to zdjęcie przetwarzane jest irytujące kilka sekund.
Czy z moim egzemplarzem jest wszystko OK?
Przedtem używałem A33 i działał szybciej, a ten miał być jeszcze szybszy i lepszy pod każdym względem...
Adamo napisał(a):
- czy ktoś już robił aktualizację do wersji 1.04 i czy rzeczywiście widać jakąś poprawę?
Adamo napisał(a):
- czy normalne jest to że aparat po zrobieniu zdjęcia przez ok. 1 s przetwarza (zapisuje zdjęcie? spieszę powiedzieć, że kartę mam klasy 10 sandiska, a zdjęcia robię na połowę rozdzielczości);
Adamo napisał(a):
- i ostatnie gdy używam strefy twórczej to zdjęcie przetwarzane jest irytujące kilka sekund.
Zaktualizuj do 1.04, poprawia szybkość, jakość zdjęć. Warto.
Adamo napisał(a):
Adamo napisał(a):
dzięki za odpowiedzi, wynika z tego że muszę zrobić aktualizację - mam pytanie, ponieważ nie ma spolszczenia, a nie wszystko jest dla mnie oczywiste. W kilku miejscach aktualizacji trzeba wyjąć akumulator czy robimy to "na krótko" czy najpierw grzecznie wyłączamy aparat, a potem wyjmujemy akumulator czy nie ma to znaczenia?
Pobawiłem się przez moment, by sprawdzić Wasze teorie dotyczace czasów i rzeczywiście gdy kieruje aparat na źródło światła to aparat blyskawicznie gotowy jest zrobić kolejne zdjęcie czas jest np. 1/160, podobnie jest w strefie twórczej chyba że robi kilka fotek i łączy w jakieś dzieło. Przy flagowej serii zdjęć zapisuje je w sposób jakibym oczekiwał
Procedura upgrade w skrócie;
1. Reset aparatu do ustawień fabrycznych.
2. Wyjmujesz kartę pamięci. Wyjmujesz akumulator na chwilę, akumulator musi być full naładowane i w aparacie (lub podpięty zasilacz)
3. Uruchamiasz program upgrade i podpinasz aparat do kompa. Wtedy robi się takie dziwne odłączanie aparatu od windows, potwierdzasz na aparacie
4. Potem dalej i dalej w programie do upgrade'u.
5. Koniec. Masz czarny ekran - płacz
Przejrzyj jeszcze instrukcję, czy czegos nie pomyliłem.