anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Opinie o A65

profile.country.pl_PL.title
Kocur-74
Początkujący

Opinie o A65

Witam,
Proszę posiadaczy A65 o wpisanie swoich spostrzezen i opinii nt tego aparatu. Z gory dzieki!

102 ODPOW. 102
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

testy powinny być przeprowadzane rzetelnie

http://klubkm.pl/forum/images/smilies/omatko.gif

Yac-----
Początkujący

Gucio50 napisał(a):

Przesadzasz, do iso 1600 jest całkiem OK, a kiedy uzywa sie takiego ISO? W piwnicy?

Chociażby na koncertach, imprezach, przy sporcie. Zastosowań jest sporo.

Jeżeli sam piszesz, że

Gucio50 napisał(a):

Ktos napisał, słusznie ze w 65 i 77-tce powyzej pewnych ISO zaczynaja sie szumy.
No i teraz wszyscy sie tym podniecaja, np Ty. Na forach ogólna rozpacz. Najbardziej biadają Ci co ich nie maja. :nauseated_face:

to chyba 'biadolenie' jest słuszne. Zważywszy na to, że da się zrobić wysokie ISO i z niskimi szukami, co Sony już pokazało.

Gucio50 napisał(a):

Pomimo tych szumów przy wysokich iso, A65 i 77 maja o niebo lepszy obraz od A33, 35 i 55. O konkurencji (Canon, NIKON CZY BENQ albo Kodak ) nie wspominam.
NO I CO Z TEGO, ze powyzej ISO-16000 a65 i a77 maja szumy. I tak biją na głowę ( w swojej cenie i klasie wszystko co jest na rynku.

Hm, patrzyłeś na obraz jaki daje Pentax K-5 czy Nikon D5100/D7000? Bo po tym co piszesz wnioskuję, że nie.

slater
Początkujący

Panowie wcale nie jest tak zle przy wysokich ISO. Przy ustawieniach AUTO lub P wieczorami aparat sam dobiera z regoly 1600 i wyzej i zdjecia sa bardziej niz zadawalajace... No chyba ze ktos rozwaza prace dla National Geographic to musialby czepiac sie drobnic...

Kocur-74
Początkujący

Mam. Kupiłem.
Pierwsze wrażenia - niesamowite. Przede wszystkim jakość zdjęć, tryby twórcze i filmy. Na razie to tylko próbki, ale już widzę, że aparat potrafi bardzo wiele. Ma bardzo ergonomiczne menu i przyciski.
Co do wysokiego ISO - na razie nie testowałem.
Wizjer - bardzo dobry. Nie ma się co czepiać póki co.

Co dla mnie najważniejsze - aparat jest idealny dla kogoś, kto przesiada się z zaawansowanych kompaktów. Multimedialność w pełnej wersji.
Brakuje tylko panoramy HD, jaką mam w HX100, ale muszę sprawdzić, czy panorama w A65 na dzień dobry nie jest przypadkiem HD.

profile.country.PL.title
Adamo------
Nowicjusz

Witam, jestem tu nowy chociaż od dłuższego czasu "czytam Kolegów", właśnie kilka dni temu nie bez trudu kupiłem body A65 i postanowiłem się do Was zapisać.
Mam pytanie do użytkowników tego modelu:
- czy ktoś już robił aktualizację do wersji 1.04 i czy rzeczywiście widać jakąś poprawę?
- czy normalne jest to że aparat po zrobieniu zdjęcia przez ok. 1 s przetwarza (zapisuje zdjęcie? spieszę powiedzieć, że kartę mam klasy 10 sandiska, a zdjęcia robię na połowę rozdzielczości);
- i ostatnie gdy używam strefy twórczej to zdjęcie przetwarzane jest irytujące kilka sekund.
Czy z moim egzemplarzem jest wszystko OK?

Przedtem używałem A33 i działał szybciej, a ten miał być jeszcze szybszy i lepszy pod każdym względem...

Sony A77+Sony DT16-50 SSM+Tamron 18-270 PZD+Sony SAL35/1.8+Lowepro Photo Sport 200 AW.
Kocur-74
Początkujący

Adamo napisał(a):

- czy ktoś już robił aktualizację do wersji 1.04 i czy rzeczywiście widać jakąś poprawę?

Zrobiłem aktualizację praktycznie od razu. Nie wiem, czy jest coś lepiej, bo nie wiem co było przedtem :)

Adamo napisał(a):

- czy normalne jest to że aparat po zrobieniu zdjęcia przez ok. 1 s przetwarza (zapisuje zdjęcie? spieszę powiedzieć, że kartę mam klasy 10 sandiska, a zdjęcia robię na połowę rozdzielczości);

Nie mam ani chwili opóźnienia. Zdjęcie wprawdzie się nagrywa na kartę, ale nie wpływa to na dyspozycyjność aparatu. Tylko miga czerwona dioda. Kartę mam Sandisk 45Mbit i też SONY MS Mark2.

Adamo napisał(a):

- i ostatnie gdy używam strefy twórczej to zdjęcie przetwarzane jest irytujące kilka sekund.

Nic nie zauważyłem. Nawet przy seryjnych fotkach nic się nie przycina i nie na żadnych komunikatów na LCD.

Zaktualizuj firmware, a potem sprawdź na innej karcie. Jak nie pomoże - no to chyba do serwisu.

profile.country.en_PL.title
Yac-----
Początkujący

Zaktualizuj do 1.04, poprawia szybkość, jakość zdjęć. Warto.

Adamo napisał(a):

Dla jakich czasów naświetlania aparat tak długo przetwarza?

Kocur-74
Początkujący

Adamo napisał(a):

Inny trop to właśnie ustawienia aparatu. Przy długich czasach może przetwarzać i odszumiać fotki - drugie tyle czasu. Natomiast przy normalnych warunkach - nic mi się nie przycina. Próbowałem na RAW+JPG, JPG Wysoki, JPG Standard, rozmiar M. Wszystko śmiga aż miło. Nawet przy długich czasach w trybie auto (w ciemnym pokoju) - samo przetwarzanie było błyskawiczne.
Wyłączyłem podgląd zdjęcia na LCD. Przy włączeniu na 5s - na moment pojawia się "Przetwarzanie", może ok. 0,3s.

profile.country.PL.title
Adamo------
Nowicjusz

dzięki za odpowiedzi, wynika z tego że muszę zrobić aktualizację - mam pytanie, ponieważ nie ma spolszczenia, a nie wszystko jest dla mnie oczywiste. W kilku miejscach aktualizacji trzeba wyjąć akumulator czy robimy to "na krótko" czy najpierw grzecznie wyłączamy aparat, a potem wyjmujemy akumulator czy nie ma to znaczenia?
Pobawiłem się przez moment, by sprawdzić Wasze teorie dotyczace czasów i rzeczywiście gdy kieruje aparat na źródło światła to aparat blyskawicznie gotowy jest zrobić kolejne zdjęcie czas jest np. 1/160, podobnie jest w strefie twórczej chyba że robi kilka fotek i łączy w jakieś dzieło. Przy flagowej serii zdjęć zapisuje je w sposób jakibym oczekiwał :)

Sony A77+Sony DT16-50 SSM+Tamron 18-270 PZD+Sony SAL35/1.8+Lowepro Photo Sport 200 AW.
Kocur-74
Początkujący

Procedura upgrade w skrócie;
1. Reset aparatu do ustawień fabrycznych.
2. Wyjmujesz kartę pamięci. Wyjmujesz akumulator na chwilę, akumulator musi być full naładowane i w aparacie (lub podpięty zasilacz)
3. Uruchamiasz program upgrade i podpinasz aparat do kompa. Wtedy robi się takie dziwne odłączanie aparatu od windows, potwierdzasz na aparacie
4. Potem dalej i dalej w programie do upgrade'u.
5. Koniec. Masz czarny ekran - płacz :)
Przejrzyj jeszcze instrukcję, czy czegos nie pomyliłem.