Podziel się wrażeniami!
czy ktoś ma jakieś doświadczenia w używaniu bracketu do lampy błyskowej z a 77 - proszę o kilka wyczerpujących odpowiedzi :
- jak się sprawdza w praktyce taki bracket ?
- czy ramiona w tych których używaliście blokowane są jakimiś zatrzaskami chroniącymi przez samowolnym opadnięciem ramienia i uszkodzeniem lampy ?
-czy można dowolnie mocować je z lewej czy prawej strony aparatu czy też są przystosowane jak w większości do mocowania po lewe stronie korpusu co burzy wszelkie przyzwyczajenia do zoomowania lewą ręką
- jaki bracket A,B,C,D - który ma jakie zastosowanie ?
to tak na szybko , może ktoś z Was ma jakieś uwagi, a specjalistów proszę o pomoc w doborze bracketu no i oczywiście kabla synchro - może znacie jakąś wiodącą firmę ?
squier76 napisał(a):
czy ktoś ma jakieś doświadczenia w używaniu bracketu do lampy błyskowej z a 77 - proszę o kilka wyczerpujących odpowiedzi :
- jak się sprawdza w praktyce taki bracket ?
- czy ramiona w tych których używaliście blokowane są jakimiś zatrzaskami chroniącymi przez samowolnym opadnięciem ramienia i uszkodzeniem lampy ?
-czy można dowolnie mocować je z lewej czy prawej strony aparatu czy też są przystosowane jak w większości do mocowania po lewe stronie korpusu co burzy wszelkie przyzwyczajenia do zoomowania lewą ręką
- jaki bracket A,B,C,D - który ma jakie zastosowanie ?
to tak na szybko , może ktoś z Was ma jakieś uwagi, a specjalistów proszę o pomoc w doborze bracketu no i oczywiście kabla synchro - może znacie jakąś wiodącą firmę ?
ja też zwróciłem uwagę na obracany aparat czy to chodzi o taki http://allegro.pl/bracket-900-strobofra ... 60985.html
dzięki za podjecie tematu
squier76 napisał(a):
ja też zwróciłem uwagę na obracany aparat czy to chodzi o taki http://allegro.pl/bracket-900-strobofra ... 60985.html" target="_blank
dzięki za podjecie tematu
jeśli chodzi o mocowanie z lewej strony korpusu czyli to miejsce z gąbką czy neoprenem to sądzę że przy obrocie do kadru pionowego obracamy w odwrotną stronę niż wskazówki zegara to ramię musi być jakoś zabezpieczone aby nie opadło o kolejne 90 stopnie i nie uszkodziło lampy , w specyfikacjach znalazłem tylko jeden brcaket z blokowanymi ramionami na innych jest śruba z nakrętką i nie wiem czy ramie jest na stałe czy obrotowe tak jak na niektórych filmach. Kuriozalnym rozwiązaniem jest obracanie i wyginanie nadgarstka w stronę zgodną z obrotem zegarka. Proszę spróbować z mocowaniem z prawej i lewej strony i z różnymi wersjami z łamanymi ramionami, chyba bez obejrzenia na żywo się nie da dopasować.
znalazlem na allegro taki bracket http://allegro.pl/bracket-c-uchwyt-do-l ... 84157.html" target="_blank ale ma w opisie że do sony ma musi być stosowany ze specjalną kostką ? chodzi tu o kostkę z kablem synchro ? czy jakąś inną pozwalającą zamocować lampę? nie jest to sprecyzowane.
squier76 napisał(a):
znalazlem na allegro taki bracket http://allegro.pl/bracket-c-uchwyt-do-l ... 84157.html" target="_blank" target="_blank ale ma w opisie że do sony ma musi być stosowany ze specjalną kostką ? chodzi tu o kostkę z kablem synchro ? czy jakąś inną pozwalającą zamocować lampę? nie jest to sprecyzowane.
Jeśli możesz mi pomóc to napisz czy inwestycja jest siebie warta czy bracket naprawdę niweluje cienie , może jakieś foto dla porównania. Nie chciałbym wydawać kasy niepotrzebnie
wcześniejszy wątek wyjaśniony , gość nie napisał o kablu synchro albo innej transmisji urządzeń
squier76 napisał(a):
Jeśli możesz mi pomóc to napisz czy inwestycja jest siebie warta czy bracket naprawdę niweluje cienie , może jakieś foto dla porównania. Nie chciałbym wydawać kasy niepotrzebnie
Mógłbyś napisać w jakich okolicznościach używać bracketów ? Śluby, chrzciny itp czy tak jak widać czasami w tv zawodowcy fotografują gwiazdy sceny i estrady podczas różnych uroczystości na takich tablicach czy też ścianach czy tłach , nie wiem jaka nazwa jest prawidłowa jak również na czerwonych dywanach. W jakich okolicznościach powinno się go używać a w jakich nie bo można popsuć zdjęcia.
wielkie dzięki za rady.