anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

bracket do lampy błyskowej hvl 58 am- a77

profile.country.pl_PL.title
squier76
Początkujący

bracket do lampy błyskowej hvl 58 am- a77

czy ktoś ma jakieś doświadczenia w używaniu bracketu do lampy błyskowej z a 77 - proszę o kilka wyczerpujących odpowiedzi :
- jak się sprawdza w praktyce taki bracket ?
- czy ramiona w tych których używaliście blokowane są jakimiś zatrzaskami chroniącymi przez samowolnym opadnięciem ramienia i uszkodzeniem lampy ?
-czy można dowolnie mocować je z lewej czy prawej strony aparatu czy też są przystosowane jak w większości do mocowania po lewe stronie korpusu co burzy wszelkie przyzwyczajenia do zoomowania lewą ręką
- jaki bracket A,B,C,D - który ma jakie zastosowanie ?

to tak na szybko , może ktoś z Was ma jakieś uwagi, a specjalistów proszę o pomoc w doborze bracketu no i oczywiście kabla synchro - może znacie jakąś wiodącą firmę ?

13 ODPOW. 13
profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

squier76 napisał(a):

czy ktoś ma jakieś doświadczenia w używaniu bracketu do lampy błyskowej z a 77 - proszę o kilka wyczerpujących odpowiedzi :
- jak się sprawdza w praktyce taki bracket ?
- czy ramiona w tych których używaliście blokowane są jakimiś zatrzaskami chroniącymi przez samowolnym opadnięciem ramienia i uszkodzeniem lampy ?
-czy można dowolnie mocować je z lewej czy prawej strony aparatu czy też są przystosowane jak w większości do mocowania po lewe stronie korpusu co burzy wszelkie przyzwyczajenia do zoomowania lewą ręką
- jaki bracket A,B,C,D - który ma jakie zastosowanie ?

to tak na szybko , może ktoś z Was ma jakieś uwagi, a specjalistów proszę o pomoc w doborze bracketu no i oczywiście kabla synchro - może znacie jakąś wiodącą firmę ?

Ja próbowałem używania bracketów i dla mnie jedynym, który mógłbym używać (może kiedyś sobie kupię) będzie taki, w którym to aparat jest obracany a nie żadne ruchome ramiona. Z wymienionych przez Ciebie bracketów to typ C jest najbliżej tego rozwiązania. Wiem, że koszt duży ale i łatwość używania, komfort super. Przykłady:
Digital Pro-E
Jest jeszcze Digital Pro-A (różnią się ramieniem, na którym zamocowany jest flash i jego ruchomością)
Podobny do bracketu typ C (a nawet można powiedzieć taki sam) Bower VA344 Deluxe Professional Flash Bracket i Vello Speedy Camera Rotating Flash Bracket
Najbardziej zachwyciło mnie rozwiązanie to
Przepraszam, że podałem linki do sklepów ale nigdzie nie mogłem znaleźć przykładów bracketów.
Jeżeli chodzi o mocowanie z lewej czy prawej strony to podejrzewam, że problemem może być odległość ramion od korpusu. Przy mocowaniu bracketu z lewej strony jest on "otwarty" z prawej i nie przeszkadza w uchwycie w poziomie i w pionie aparatu i swobodnym wyginaniu nadgarstka w celu manipulacji przy pokrętłach i guzikach. Natomiast przy montażu po prawej stronie mogłoby to być utrudnione. Co do sprawy zoomowania to popatrz na filmik, który załączyłem. Jest to jeden z plusów tak montowanego bracketu (nie muszę praktycznie odrywać ręki od obiektywu).

squier76
Początkujący

ja też zwróciłem uwagę na obracany aparat czy to chodzi o taki http://allegro.pl/bracket-900-strobofra ... 60985.html

dzięki za podjecie tematu :)

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

squier76 napisał(a):

ja też zwróciłem uwagę na obracany aparat czy to chodzi o taki http://allegro.pl/bracket-900-strobofra ... 60985.html" target="_blank

dzięki za podjecie tematu :)

Dokładnie o taki.
Miałem okazję chwilę się nim pobawić, z dostępnych za "ludzkie" pieniądze w Polsce najbardziej mi podpasował.

squier76
Początkujący

jeśli chodzi o mocowanie z lewej strony korpusu czyli to miejsce z gąbką czy neoprenem to sądzę że przy obrocie do kadru pionowego obracamy w odwrotną stronę niż wskazówki zegara to ramię musi być jakoś zabezpieczone aby nie opadło o kolejne 90 stopnie i nie uszkodziło lampy , w specyfikacjach znalazłem tylko jeden brcaket z blokowanymi ramionami na innych jest śruba z nakrętką :( i nie wiem czy ramie jest na stałe czy obrotowe tak jak na niektórych filmach. Kuriozalnym rozwiązaniem jest obracanie i wyginanie nadgarstka w stronę zgodną z obrotem zegarka. Proszę spróbować z mocowaniem z prawej i lewej strony i z różnymi wersjami z łamanymi ramionami, chyba bez obejrzenia na żywo się nie da dopasować.

squier76
Początkujący

znalazlem na allegro taki bracket http://allegro.pl/bracket-c-uchwyt-do-l ... 84157.html" target="_blank ale ma w opisie że do sony ma musi być stosowany ze specjalną kostką ? chodzi tu o kostkę z kablem synchro ? czy jakąś inną pozwalającą zamocować lampę? nie jest to sprecyzowane.

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

squier76 napisał(a):

znalazlem na allegro taki bracket http://allegro.pl/bracket-c-uchwyt-do-l ... 84157.html" target="_blank" target="_blank ale ma w opisie że do sony ma musi być stosowany ze specjalną kostką ? chodzi tu o kostkę z kablem synchro ? czy jakąś inną pozwalającą zamocować lampę? nie jest to sprecyzowane.

Sprzedawca próbował widocznie w opisie zbyt dużo na raz napisać. Lampy profesjonalne, topowe większości (lub nawet wszystkich) producentów mają gniazda umożliwiające podpięcie firmowych kabli synchro z przeniesieniem pełnego sterowania lampą (jakieś zaawansowane TTL, zoom głowicy, wspomaganie AF i wszystko co można uzyskać przy stosowaniu lampy na korpusie). Wszyscy producenci oprócz Sony (wcześniej Minolty) stosują tak samo wyglądającą stopkę (różnią się tylko stykami, ilością i rozmieszczeniem). Lampę taką można bezpośrednio zamontować do uchwytu w bracket'cie, podłączyć ją kablem do korpusu i błyskać. Lampy Sony, mimo, że posiada wejście na taki kabel, nie da się bezpośrednio zamontować do tego uchwytu w bracket'cie z powodu innej konstrukcji stopki. Dlatego jest napisane, że lampy Sony możemy montować do bracket'u za pomocą specjalnej stopki, która w jednej części ma gniazdo takie jak korpus (aby można było zamontować lampę) a z drugiej strony standardową stopkę. Natomiast praktycznie wszystkie lampy możemy zakładać do bracket'u stosując odpowiednie kable ze stopkami przenoszące pełne sterowanie.
Przykładowy przewód do Sony
Przykładowy przewód do Nikona

squier76
Początkujący

Jeśli możesz mi pomóc to napisz czy inwestycja jest siebie warta czy bracket naprawdę niweluje cienie , może jakieś foto dla porównania. Nie chciałbym wydawać kasy niepotrzebnie :)

wcześniejszy wątek wyjaśniony , gość nie napisał o kablu synchro albo innej transmisji urządzeń :)

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

squier76 napisał(a):

Jeśli możesz mi pomóc to napisz czy inwestycja jest siebie warta czy bracket naprawdę niweluje cienie , może jakieś foto dla porównania. Nie chciałbym wydawać kasy niepotrzebnie :)

Nie mam fotek, nie mam porównania. Wymyśliłem sobie, że praca z bracket'em może być łatwiejsza (bo nie trzeba zwracać uwagi na lampę błyskową), na jakiejś imprezie spotkałem gościa, który miał bracket typu C i się przymierzyłem do niego, rozmawiałem również z ludźmi, którzy korzystali z bracket'ów innego typu (z ruchomymi ramionami jak również typu Digital Pro-E). Sporo o zastosowaniach czytałem ale własnych doświadczeń nie mam. Dlatego chciałem kupić i zobaczyć jak się będzie sprawdzał. Ale na ostatnią imprezę, gdzie chciałem go spróbować nie udało mi się. Może więc pod koniec roku uda mi się być na jakiejś imprezie, gdzie można go wypróbować.

squier76
Początkujący

Mógłbyś napisać w jakich okolicznościach używać bracketów ? Śluby, chrzciny itp czy tak jak widać czasami w tv zawodowcy fotografują gwiazdy sceny i estrady podczas różnych uroczystości na takich tablicach czy też ścianach czy tłach , nie wiem jaka nazwa jest prawidłowa jak również na czerwonych dywanach. W jakich okolicznościach powinno się go używać a w jakich nie bo można popsuć zdjęcia.

wielkie dzięki za rady.