Podziel się wrażeniami!
Przepraszam, że temat taki długi, ale mam problem. Za 2 godziny mam fotografować mszę. Byłem wcześniej w tym kościele, porobiłem zdjęcia i wszystko działało. Dzisiaj budzę się, biorę aparat w łapki odpalam tryb A wszystko działa. Podpinam lampę błyskową w trybie A i tutaj zaczyna się problem: zmieniam przysłonę, a czas ciągle stoi w miejscu...
Za pomoc będę wdzięczny
Edit: dzieje się tak z lampą wbudowaną i zewnętrzną.
Edit(2): na 55-200 czas wynosi 1/80, na kicie 1/60
Dobra trzeba już wychodzić
Powalczę z trybem S życzcie mi powodzenia
Ale to zupełnie normalne. Aparat utrzymuje wg. niego optymalny czas synchronizacji, czyli okolo 1/60s, a skompensowanie zmiany przysłony następuje przez regulację siły błysku.
witmann napisał(a):
Ale to zupełnie normalne. Aparat utrzymuje wg. niego optymalny czas synchronizacji, czyli okolo 1/60s, a skompensowanie zmiany przysłony następuje przez regulację siły błysku.
Melton napisał(a):
Przepraszam, że temat taki długi, ale mam problem. Za 2 godziny mam fotografować mszę. Byłem wcześniej w tym kościele, porobiłem zdjęcia i wszystko działało. Dzisiaj budzę się, biorę aparat w łapki odpalam tryb A wszystko działa. Podpinam lampę błyskową w trybie A i tutaj zaczyna się problem: zmieniam przysłonę, a czas ciągle stoi w miejscu...
Za pomoc będę wdzięczny
Edit: dzieje się tak z lampą wbudowaną i zewnętrzną.
Edit(2): na 55-200 czas wynosi 1/80, na kicie 1/60
Ja ze swej strony chciałbym dodać tylko, że w trybach półautomatycznych przy współpracy z lampą bardzo przydaje się przycisk blokady ekspozycji - AEL.
W tej kwestii pomocna może okazać się ta książka:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=10006
Edytowano Lajam:
Usunięto zawartość posta ze względu na zupełny brak związku z tematem.