Podziel się wrażeniami!
na początek
a teraz do sedna sprawy..
Chyba padł mi błysk z mojej A330..
może opisze to tak. Przed paroma minutami pstrykam sobie fotki, potrzebowałem flesza, włączam, zrobiło około 5 zdjęć a przy kolejnym zdjęciu przed samym błyskiem najpierw coś jakby strzeliło (kojarzy mi się tak jakby świetlówka strzeliła i poszła ...) później był normalnie błysk doświetlający ale właściwy błysk już był taki sobie.. kolejna próba i to samo tylko już chyba w ogóle nie było końcowego błysku.. teraz już też nie pstryka, w ogóle nie ma ani błysku doświetlającego ani w ogóle nic, zero, jakby nie miałem wcale lampy błyskowej..
wiem, że pewnie polecicie serwis i tak też pewnie trzeba będzie zrobić, ale piszę bo takie mały pytania.
1. według Was to tylko błysk (jakaś tam żaróweczka) czy coś więcej z aparatem że nie chce się błysk odpalić?
2. oczywiście mam nadzieję że gwarancja takie coś obejmuje?
3. jeżeli nie to ile może wynieść naprawa? może ktoś miał podobny problem i wie mniej więcej?
4. jak długo będę czekał po wysłaniu aż aparacik do mnie wróci? bo za tydzień wyjeżdżam za granicę i nie wiem czy wysyłać, czy czekać? choć pewnie czekać.. (trzeba będzie focić bez lampy..)
Jak będzie coś jeszcze to dopisze.
Pozdrawiam
12MaRTiN90 napisał(a):
jeżeli można to prosiłbym żeby wątek nie był zamykany, może będę coś tam jeszcze pisał, albo relacje zdam
Jak masz możliwość to najpierw jedź do jakiegoś sklepu gdzie mają dowolną lampę błyskową sony. Spróbuj czy działa - jeśli tak - możesz w ciemno kupować HVL43 czy jaką tam chcesz.
Ja miałem przypadłość podobną do Twojej w A100. Wbudowana błyskała coraz słabiej aż padła zupełnie. Najgorsze, że za czasów mojej awarii nie było jeszcze serwisu w Polsce i czekałem na aparat bite 6 tygodni aż wróci z zagranicy. U mnie padła cała elektronika - wymienili całość łącznie ze stopką stąd prośba do Ciebie o sprawdzenie w sklepie czy będzie to działać z zewnętrzną lampą.
powodzenia,
kris napisał(a):
12MaRTiN90 napisał(a):
jeżeli można to prosiłbym żeby wątek nie był zamykany, może będę coś tam jeszcze pisał, albo relacje zdam
napisz, napisz
Lajam napisał(a):
Jak masz możliwość to najpierw jedź do jakiegoś sklepu gdzie mają dowolną lampę błyskową sony. Spróbuj czy działa - jeśli tak - możesz w ciemno kupować HVL43 czy jaką tam chcesz.
Ja miałem przypadłość podobną do Twojej w A100. Wbudowana błyskała coraz słabiej aż padła zupełnie. Najgorsze, że za czasów mojej awarii nie było jeszcze serwisu w Polsce i czekałem na aparat bite 6 tygodni aż wróci z zagranicy. U mnie padła cała elektronika - wymienili całość łącznie ze stopką stąd prośba do Ciebie o sprawdzenie w sklepie czy będzie to działać z zewnętrzną lampą.
powodzenia,
chyba dzisiaj po drodze wskoczę do tego fotojokera sprawdzić czy będzie działał ta zewnętrzna lampa.. no i mam takie małe pytanko, oczywiście banalne (dla tych którzy używają jakieś HVL'ki), mianowicie.
Żeby sprawdzić czy działa ta zewnętrzna lampa wystarczy ją tylko wsunąć na stopkę? Montuję, oczywiście włączam w aparacie normalnie użycie lampy błyskowej (tak jak przy wbudowanym błysku) i już działa? Czy trzeba coś więcej po włączać na lampie? po za ON/Off
Sorki bo to pewnie jest oczywiste, ale nigdy jeszcze nie używałem, a nawet nie trzymałem takiej HVL'ki a porada jak każda się przyda
W zasadzie wystarczy ustawić błysk w aparacie i "on" w lampie. Myślę, że sprzedawca pomoże w razie czego... (np. można jeszcze sprawdzić, czy działa HSS i WL, oraz ADI i TTL - bo dalej nie wiadomo, co jest uszkodzone).
12MaRTiN90 napisał(a):
:c37
Żeby sprawdzić czy działa ta zewnętrzna lampa wystarczy ją tylko wsunąć na stopkę? Montuję, oczywiście włączam w aparacie normalnie użycie lampy błyskowej (tak jak przy wbudowanym błysku) i już działa? Czy trzeba coś więcej po włączać na lampie? po za ON/Off
Panowie dziękuję bardzo dam później znać jak poszło i czy zadziałało
masz rację - napisałem z rozpędu...piotruso napisał(a):
Tadziu, WL pewnie nie zadziała bo nie będzie mieć co sterować lampą zewnętrzną.
no i git zewnętrzna HVL'ka bardzo ładnie błyskała
teraz trzeba się zastanowić na zakupem 42 może 43 no i pewnie po powrocie do domu
no to trzeba coś zacząć działać z tym serwisem
mam tylko takie pytanie. na stronie e-csi.pl w punkcie 2 jest napisane:
Prosimy o niedołączanie akcesoriów nie mających związku ze zgłaszaną usterką. Za takie akcesoria serwis nie bierze odpowiedzialności.