Podziel się wrażeniami!
Niedawno kanały TVN i TVN-7 zaczęły nadawać w DVB niektóre filmy w wersji z lektorem lub w wersji oryginalnej z napisami. W moim telewizorze odbieram obie wersje dźwiękowe (z lektorem i bez), ale nie mam napisów. W opcjach „Ustawienia napisów” mam „podstawowe”, ale ustawienia „Preferowany podst. język” są wygaszone (funkcja niedostępna). Ktoś może ma podobne problemy z napisami?
Telewizor KDL-32EX302, firmware 8.722, naziemna telewizja DVB
pozdrawiam
Jak się spojrzy na obydwa zdjęcia paska informacyjnego dla TVN i dla Polsatu to widać, że jednak TV widzi, że na TVN jest nadawany strumień z napisami. Świadczy o tym ikonka po lewej stronie pod tytułem aktualnie nadawanej audycji. Dziwne jest to, że w ustawieniach nie idzie zmieniać tego języka. Ciekawe czy gdyby TVN opisywał te napisy jako np. "angielski" to czy wtedy coś by się zmieniło.
Trzeba pisać do Sony w sprawie poprawki softu.
Z forum Emitela dowiedziałem się, że właśnie zmieniono sposób nadawania napisów...
Teraz w moim telewizorze naciśnięcie przycisku napisów powoduje pojawienie się komunikatu o włączeniu i wyłączenu napisów, działa również funkcja wyboru języka napisów! Mam nadzieję, że w piątek zobaczę napisy...
Pozdrawiam
Witam.
A ja natomiast nie aktualizowałem softu i wczoraj jak sprawdzałem, to już mam również możliwość włączenia - wyłączenia napisów oraz zmiany języka napisów.
Poczekamy i zobaczymy czy będzie działać - mam nadzieje, że tak.
Pozdrawiam
Prawda, u siebie mam to samo. Jeszcze za wcześnie oceniać (do momentu obejrzenia filmu z napisami), ale jak wspominałem - sygnał jest w fazie testów i mogą dziać się różne rzeczy. Na pełną funkcjonalność cyfrowej naziemnej jeszcze trzeba będzie poczekać... I tak jestem pod wrażeniem jakości nadawanego obrazu i możliwych funkcji. Tylko w Polsce jest wdrażany DVB-T, a na świecie testuje się już naziemną cyfrową drugiej generacji - DVB-T2...
Co do jednego się z kolegą @Zimny nie mogę zgodzić. Multipleks 2 jest nadawany już komercyjnie, a nie testowo i nadawanie jest zgodne z normami DVB-T. Co do napisów to tutaj wina jest po stronie softu dla modeli:
KDL-22EX302
KDL-26EX301 / EX302
KDL-32EX301 / EX302 / EX401 / EX402 / BX300 / BX400 / NX500 / EX600
KDL-37EX401 / EX402
KDL-40EX401 / EX402 / BX400 / NX500 / EX600
KDL-46EX401 / EX402
który nie ma w pełni zaimplementowanych funkcji dotyczących napisów.
W tym przypadku to TVN poszedł na rękę i zmienił parametry na bardziej przyjazne.
Witam.
To racja, że TVN poszedł na rękę no i dzięki temu działają napisy.
Ja nie aktualizowałem softu i wczoraj wieczorem na TVN 7 oglądałem film "TROJA" z napisami.
Pozdrawiam
Napisy działają !!!
Właśnie oglądam Troję.
Pozdrawiam
arik92 napisał(a):
Co do jednego się z kolegą @Zimny nie mogę zgodzić. Multipleks 2 jest nadawany już komercyjnie, a nie testowo i nadawanie jest zgodne z normami DVB-T.
arik92 napisał(a):
W tym przypadku to TVN poszedł na rękę i zmienił parametry na bardziej przyjazne.