anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Problem z kanałem 64 i 65 DVB-T

marcin_
Początkujący

Problem z kanałem 64 i 65 DVB-T

Operator mojej kablówki wprowadził do oferty 77 programów nadawanych cyfrowo przez DVB-T dzięki czemu zacząłem w końcu cieszyć oko możliwościami mojej bravii 32W5500. Niestety mój zachwyt nie trwał długo. Okazuje się, że telewizor błędnie odczytuje kanał 64 i 65. Nie znajduje na nich programów puszczanych w tych częstotliwościach przez kablówkę tylko dubluje programy z kanału 60 i 61 (w kolejności 60 -> 64 i 61 -> 65)

"Dzięki temu" na stałe pozbawiony jestem 12 programów z kanału 64 i 65 oraz od czasu do czasu brakiem programów z kanałów 60 i 61 gdyż telewizor według własnego widzimisię puszcza mi te programy z kanałów 64 i 65 gdzie znajdują się ich zdublowane nazwy.

Jestem po pomiarach obsługi technicznej z kablówki. Sygnał jest czysty i mocny (75db), przenośna aparatura odebrała poprawnie wszystkie 77 programów. Podobnie rzecz się ma z moją przenośną kartą telewizyjną DVB podłączaną do komputera. Znalazła bez problemu wszystkie 77 programów. Bravia znajduje tylko 65 (brakuje 12 programów z 64 i 65 kanału).

Zaktualizowałem firmware do PKG1.741EA, zresetowałem kilkakrotnie do ustawień fabrycznych ale problem występuje w dalszym ciągu. Fachmani z kablówki stwierdzili, że odbiornik musi mieć coś nie tak z ustawionymi częstotliwościami. Niestety nie idzie tego sprawdzić na jakie częstotliwości są fabrycznie ustawione kanały 64 i 65.

Proszę obsługę techniczną sony o przedstawienie sposobu rozwiązania tego problemu. W przypadku jakichkolwiek pytań jestem do dyspozycji. Dziękuję i pozdrawiam.

1 ODPOWIEDŹ 1
Andrzej.W-----
Początkujący

Kolego. Całkiem nie dawno miałem podobny problem. TV samoczynnie przełączał się z kan. 39 na 43 . w czasie wyłączonym. Po ponownym załączeniu nie było kan 39 tylko 43. Za pomocą fachowca z servisu Sony w Poznaniu udało się wyszukać przyczynę. Należy w MENU CYFROWYM wejść do ust technicznych i tam wyłączyć funkcję -AUTOM.AKTUALIZACJI OPROGRAMOWANIA. Okazało się że w stanie "Standby" przy załączonej w/w funkcji TV głupiał. Teraz jest wszystko ok. pozdrawiam i życzę dobrego odbioru.Dodam że w moim TV 40w4000 funkcja autom.aktualiz. opr. jest ustawieniem fabrycznym. :c37