Podziel się wrażeniami!
Witam!
Mam pytanko - do swojego 46EX500 zamontowałem wreszcie TV cyfrową (konkretnie Vectra) i jestem w siódmym niebie Ale...
Dekoder kablówki ma możliwość skalowania wszystkiego co do niego wejdzie do rozdzielczości FullHD. Wiadomo jednak że nawet kanały tzw. HD to tylko rozdzielczość 720p. Czy wobec tego jest sens ustawiać na nim wyższą rozdzielczość wyjściową? Po kilku dniach używania 1080p i przełączeniu na 720p zauważyłem że Bravia chyba nieco lepiej radzi sobie przy niższej rozdzielczości otrzymywanej z dekodera, kiedy sama sobie skaluje obraz.
Czy macie jakieś własne doświadczenia w tym względzie? A może jakąś porządną teorię chociaż?
hammerdin
Witaj,
skomplikowane pytanie na które nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Musisz sam pokombinować, ponieważ bardzo dużo zależy od:
- ustawień w dekoderze
- możliwości skalowania dekodera jaki posiadasz
- ustawień obrazu jakie masz w telewizorze
- ustawień skalowania jakie masz w telewizorze
- jakości kabla HDMI
- kanałów które oglądasz
- jakości sygnału jaki dostarcza operator
Te wszystkie czynniki mogą kolejno wpływać na efekt końcowy - jakość obrazu. Mimo tak złożonej sytuacji, nie pierwszy raz spotykam się z takim podejściem. Osobiście proponuję na spokojnie pokombinować z obrazem, z formatowaniem i zobaczyć jak jest lepiej. Możliwe, że sam dekoder nie jest najwyższej klasy...