anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Witam! podłączenie dysku zew. 1 TB. do KLD40ex401

savonarola
Początkujący

Witam! podłączenie dysku zew. 1 TB. do KLD40ex401

Witam! Na forum nie znalazłem wcześniej takiej informacji jakiej wielkości dysk widzi tv ex401. Może ta informacja komuś się przyda, ale właśnie podpiąłem dzisiaj dysk zew. 1 TB sformatowany w NTFS -ie i o dziwo mój TV KLD40ex401 rozpoznał go i mogłem obejrzeć spokojnie film.

5 ODPOW. 5
profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Dysk sformatowany w NTFS?? Jaki masz firmware (wersje oprogramowania) w telewizorze? Miła niespodzianka.

savonarola
Początkujący

Muszę sprawdzić, ale dopiero wieczorem.

savonarola
Początkujący

Sorry, że dopiero teraz odpisuję. Może opiszę całą sytuację, bo jak się okazuje to trochę się teraz zagmatwała. Kupiłem przed kilkoma dniami dysk zew. iomaga coś tam 1TB, 3.5 cala sformatowany fabrycznie w ntfs. Od razu wgrałem film w divixie i podłączyłem do tv. O dziwo tv go odnalazł i mogłem swobodnie, bez zacinania go obejrzeć. Tak było do wczoraj. Wieczorem coś mi podpowiedziało aby zrobić sobie partycje i tak zrobiłem 3. Jedną w Fat32, pozostałe w NTFSie. Nagrałem film na Fata i NTFSa i podłączyłem pod tv. Dysku nie ma, tzn nie widzi. Trochę mnie to zmartwiło. Zabrałem się do roboty i usunąłem te partycje i utworzyłem całość w NTFSie - czyli wróciłem do początku. Wgrałem film i dalej mój tv znowu nie widzi dysku. To już problem większy. Teraz jestem w kropce. Ale zdaje mi się, że źle przeprowadziłem partycjonowanie, bo zostało mi 7MB nie przydzielone miejsce, oznaczone jako unllocated. Dzis wieczorem jeszcze raz spróbuję to naprawić. Co do firmware to jest to: m8.722. Moja rada jak kupicie dysk zew i chcecie np. podpinać go do tv to lepiej go nie formatować i nie partycjonować bo można sobie namieszać - a tak było fajnie. :(

profile.country.pl_PL.title
pulower
Początkujący

Spróbuj sformatować cały dysk FAT 32 - są do tego odpowiednie programiki pozwalające na formatowanie większych niż chyna 16 czy 32 GB dysków.
Ja sformatowałem 100 GB w FAT 32 i wszystkie filmy chodzą mi bezbłędnie.

savonarola
Początkujący

Sformatowałem go jeszcze raz w NTFSie jako primary a nie logical i problem zniknął. Wszystko chodzi płynnie. Jak się sformatuje w logical to o ile się nie mylę zawsze zostanie trochę MB jako unllocated, to w przypadku naszych TV, może przeszkadzać w odtwarzaniu filmów z dysku zewnętrznego. Dzięki za podpowiedź.