anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Brak dźwięku PC - TV Sony Bravia KDL-32EX402

profile.country.pl_PL.title
maqll-----
Początkujący

Brak dźwięku PC - TV Sony Bravia KDL-32EX402

Podłączyłem PC do TV przez DVI - HDMI, dźwięk mały jack - mały jack pod wejście PC audio i nadal nie ma dźwięku. Bardzo proszę o pomoc może być na maila najlepiej maqll@tlen.pl

36 ODPOW. 36
Zimny_
Użytkownik

Czasami sygnał z komputera może być traktowany jako zwykły sygnał wideo. Wtedy nie jest aktywne wejście dźwięku o którym mowa. Na niższych rozdzielczościach sygnał na 100% powinien być wykrywalny jako sygnał PC. Nie jest to reguła, ale skoro nie działa nie szkodzi tego sprawdzić. Spotkałem się z takimi przypadkami w serii W.

maqll-----
Początkujący

Dokładnie w ten sposób podłączyłem.Mam system Windows Vista. Tak myślę sobie że może to wejście PC audio in współpracuje nie z wejściem HDMI tylko z PC IN. Będę miał jutro ten kabelek to spróbuje.Chociaż nie chce mi się w to wierzyć żeby tak było. Po za tym pojawił się dodatkowy problem (heh za łatwo by wszystko było). Teoretycznie telewizor działa za monitor, obraz taki sam jak na monitorze a jak włączam film RMVB to na monitorze idzie a na telewizorze czarny obraz. Ciekawe jak jest na innych telewizorach.

Zimny napisał(a):

Jeśli podłączamy komputer do EX402 przez kabel DVI-HDMI, końcówkę HDMI wkładamy do portu HDMI1, a dźwięk do "PC/HDMI1 Audio IN". Zaznaczone na zdjęciu poniżej.

http://img59.imageshack.us/img59/5201/ex402ty.jpg

Jeśli nie ma dźwięku, proponuję zmianić rozdzielczość na mniejszą, np 800x600 i spróbować odpalić jakąś muzyczkę. Jaki masz system operacyjny?

maqll-----
Początkujący

Próbowalem nawet na najniższej z możliwych rozdzielczości. Niestety bez zmian.

maqll-----
Początkujący

Tak zakładka jest na głośniki TV. Jestem z Wrocławia. Jestem bardzo wdzięczny za pomoc. A jak to jest z tymi plikami rmvb? Wyżej opisałem problem.

maqll-----
Początkujący

Dzwoniłem do serwisu. Przesłałem im zdjęcia podłączenia. Powiedzieli, że wszystko jest dobrze podłączone i że chodzi o ustawienia w karcie dźwiękowej. Ja mam taką Realtek Hight Devinition jakaś. Wie ktoś jak to ustawić? Już prawie łysy jestem.

Zimny_
Użytkownik

Witaj, złośliwość rzeczy martwych... Zaraz spróbuję rozgryźć to. Tylko jeszcze dwie uwagi. Czy kabel minijack jest na pewno sprawny? I czy możesz podłączyć kabel z tyłu do komputera do zielonego wejścia (na zdjęciu widzę, że masz z przodu). Może tu w systemie jest jakiś bałagan..
Plik rmvb nie ma wpływu podłączenie ani zachowanie telewizora. Komputer wysyła gotowy i przerobiony sygnał, telewizor tylko go odtwarza. Spróbuj innego odtwarzacza. Jakie masz kodeki?

cogito.
Początkujący

Przyznam szczerze, że trochę dziwi mnie to, że takie podłączenie ma działać. Jeśli w TV jako wejście sygnału wybrany jest kabel HDMI, np HDMI1 to tylko z tego gniazda TV odbiera sygnał w danym momencie. Przełączenie na PC powoduje konieczność podpięcia obrazu po kablu DVI i dźwięku po małym jacku. Nawet na schematach złącze PC oznaczane jest jako dwa oddzielne gniazda. No i tak było w modelach z którymi ja miałem do czynienia. Jeśli jednak uda Wam się "przekonać" TV do odbioru obrazu po HDMI i dźwięku po PC to będzie to dla mnie ciekawa nowość.

Zimny_
Użytkownik

Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem. Uważasz, że podłączenie kablem DVI-HDMI i osobno minijack-minijack nie powinno działać? No to sorki, ale sam nie raz testowałem to podłączenie i działa.
Masz trzy rodzaje wejść: HDMI, DVI i D-sub (VGA). Dwa pierwsze są to złącza cyfrowe, trzecie jest złączem analogowym. Zasadą jest nie ingerowanie w strukturę sygnału. Czyli jeśli mamy możliwość, stosujemy przejściówki z sygnału cyfrowego na cyfrowy (HDMI-DVI). Jest to rozwiązanie stosowane na całym świecie, odkąd HDMI zyskało taką popularność i stało się standardem. Większość producentów najróżniejszych urządzeń zaleca podłączanie w ten sposób. Można również zastosować kabel DVI- D-sub, ale osobiście nie polecam. Idąc dalej, producenci telewizorów, kin domowych, amplitunerów zaczęli stosować dwa rodzaje podłączenia komputera do telewizora - przez analogowe złącze D-sub (VGA), oraz cyfrowe HDMI. W przypadku gdy w komputerze mamy HDMI, bardzo często jest one połączone z kartą muzyczną. Wtedy wystarczy jeden kabel: HDMI-HDMI. Gdy w komputerze mamy złącze DVI, w większości przypadków nie jest one podłączone z kartą muzyczną. Producenci telewizorów wzięli to pod uwagę, tworząc najczęściej jeden port HDMI, który ma możliwość odbierania dźwięku z innego źródła - złącza minijack PC (zaznaczone na schemacie powyżej). I stąd podłączamy komputer dwoma kablami DVI-HDMI (obraz) i minijack-minijack (dźwięk). Podobnie jest w przypadku złącza analogowego D-sub - D-sub, również musimy puścić dźwięk osobnym kablem.
Istnieje możliwość podpięcia karty muzycznej do karty graficznej tak, aby przez kabel DVI-HDMI również szedł dźwięk.

cogito napisał(a):

Jeśli jednak uda Wam się "przekonać" TV do odbioru obrazu po HDMI i dźwięku po PC to będzie to dla mnie ciekawa nowość.

Nie chcąc być gołosłownym, a lubię przedstawiać "nowości", link udowadniających tę tezę:

http://www.sony.pl/hub/telewizory-lcd-bravia/6/3/article/id/1237477844859

Jak uruchomisz stronę, poczekaj aż się wgra i naciśnij "Start" jak na załączonym poniżej zdjęciu. następnie wybieramy złącze DVI i w kolejnym kroku "HDMI". Pani na filmiku korzysta z przejściówki DVI-HDMI, jest ona identyczna jak kabel DVI-HDMI.

http://img402.imageshack.us/img402/6882/podaczeniekompa.jpg

Takie podłączenie powinno być również opisane w każdej instrukcji telewizora. I jestem przekonany, że w tym przypadku również uda się uruchomić dźwięk.

cogito.
Początkujący

Widać Zimny nie na darmo ma moda ;-) Rzeczywiście sprawa jest do rozwiązania. Dla mnie to na prawdę spore zaskoczenie. Kiedyś miałem klienta który chciał w ten sposób podłączyć laptop pod tv innego producenta i sztuka ta się nikomu nie udała mimo pomocy internetu i kilku "fachowców". Sytuacja miała miejsce niecałe dwa lata temu. Dobrze wiedzieć, że coś się w tej kwestii zmieniło na lepsze.

arik92
Użytkownik

@maqll, z tego co widzę na umieszczonym przez Ciebie zdjęciu w ustawieniach dźwięku Wejście PC audio jest ustawione na PC, przestaw to na HDMI 1 i zobacz czy jest dźwięk.