Podziel się wrażeniami!
Podłączyłem PC do TV przez DVI - HDMI, dźwięk mały jack - mały jack pod wejście PC audio i nadal nie ma dźwięku. Bardzo proszę o pomoc może być na maila najlepiej maqll@tlen.pl
maqll napisał(a):
Podłączyłem PC do TV przez DVI - HDMI, dźwięk mały jack - mały jack pod wejście PC audio i nadal nie ma dźwięku. Bardzo proszę o pomoc może być na maila najlepiej maqll@tlen.pl" target="_blank
A może Pan jeszcze powiedzieć gdzie mam wybrać złącze PC? Jeszcze dodam że posiadam kartę graficzną Nvidia Geoforce 8600 GT i tam nie ma wyjścia HDMI tylko DVI i wiem, że dźwięk nie pójdzie ale kupiłem kabel jak wcześniej pisałem audio tj. mały jack - mały jack, w komputerze podłączyłem pod wejscie słuchawkoe a w telewizorze pod audio pc. Może będą pomocne te zdjęcia:
http://img834.imageshack.us/img834/2135/prezentacjajpeg.jpg
Uploaded with ImageShack.us
Próbowałem też zmienić u ustawieniach Wejście PC audio na HDMI1 też nic. Niby wszystko poprawnie dwoma kablami a dźwięku nie ma. Dodam że tymi samymi kablami w identyczny sposób podłączyłem monitor i gra wszystko ok. Z góry dziękuję za wskazówki.
PC pojawia się po podłączeniu kabla VGA ( taka charakterystyka tv ) puki nie zostanie wykryte połączenie tv nie uaktywni złącza PC ( czyli wejścia opisanego PC ) . Z praktyki wiem iż w tv Sony dźwięk po HDMI idzie normalnie czyli nie ma konieczności podawania dodatkowego sygnału. Trochę teorii : DVI to starsze wydanie HDMI czyli spełnia tą samą funkcję ( różnica widoczna to kształt złącza ) , teraz co do grafiki podejrzewam że jest wyjście audio po DVI w postaci cyfrowej.
W takim razie po co jest to wejście PC/HDMI1 AUDIO IN w Sony Bravia. Wszędzie piszą ża jak się podłącza komputer do telewizora kablem DVI - HDMI to dźwięk trzeba podłączyć właśnie tym drugim kablem i tak zrobiłem. Kablem HDMI - HDMI nie mogę podłączyć bo w karcie graficznej nie ma takiego wyjścia. A może Pan wie gdzie znaleźć na stronie Sony filmik po polsku i tam było pokazane jak podłączyć komputer. Kiedyś go znalazłem a teraz nie mogę. Jeśli tak prosze o linka. Czy ktoś może podłączał komputer do tego telewizora? Ręce opadają.
Przypomniało mi się jeszcze jedno , czy na złączu HDMI 1 ( lub tym w które wpięty jest komputer ) ustawione są głośniki tv czy zestaw audio. Pierwsza rzecz wejść w menu ustawienia dzwiku zaawansowane jeśli dobrze pamiętam .
Głośniki tv a wejście PC audio na pc (próbowałem też na HDMI1). Hmm może to w karcie dźwiękowej trzeba coś pozmieniać. Niewiem już sam. Na to, że przyjdzie fachowiec to nie ma co pewnie liczyć tzn pewnie za 300 przyjdzie.
http://img710.imageshack.us/img710/6836/ustawieniawtv.jpg
Jeśli będą potrzebne to wstawie dodatkowe zjęcia.
Wejsc na zlaczenie np HDMI 1 ustawenia - dzwiek i sprawdzic czy zakładka Głośnik ma zaznaczone głośniki tv . Gdyby byla karta to nie bylo by dzwiku na monitorze. Co do wizyty fachowca dzwon na infolinie 801 500 500 i zgłoś tv podjedzie serwisant i na żywo sprawdzi co i jak. Z jakiego regionu Polski jesteś to podam namiar na serwis jeśli nie chcesz dzwonić na info.
Jeśli podłączamy komputer do EX402 przez kabel DVI-HDMI, końcówkę HDMI wkładamy do portu HDMI1, a dźwięk do "PC/HDMI1 Audio IN". Zaznaczone na zdjęciu poniżej.
http://img59.imageshack.us/img59/5201/ex402ty.jpg
Jeśli nie ma dźwięku, proponuję zmianić rozdzielczość na mniejszą, np 800x600 i spróbować odpalić jakąś muzyczkę. Jaki masz system operacyjny?
kolego Zimny , szczerze nie bardzo rozumiem co ma rozdzielczość do dźwięku , Sony nie ma ograniczeń , testowałem ten typ połączenia nie raz na starszych sprzętach z serii U S i nie było problemów .
Edytowano 13.02.2011
Usunąłem cytat całego powyższego postu. Jeśli nie jest konieczne cytowanie, proszę odpowiadać przez przycisk "Odpowiedz".
Zimny.