Podziel się wrażeniami!
Podłączyłem PC do TV przez DVI - HDMI, dźwięk mały jack - mały jack pod wejście PC audio i nadal nie ma dźwięku. Bardzo proszę o pomoc może być na maila najlepiej maqll@tlen.pl
Czasami sygnał z komputera może być traktowany jako zwykły sygnał wideo. Wtedy nie jest aktywne wejście dźwięku o którym mowa. Na niższych rozdzielczościach sygnał na 100% powinien być wykrywalny jako sygnał PC. Nie jest to reguła, ale skoro nie działa nie szkodzi tego sprawdzić. Spotkałem się z takimi przypadkami w serii W.
Dokładnie w ten sposób podłączyłem.Mam system Windows Vista. Tak myślę sobie że może to wejście PC audio in współpracuje nie z wejściem HDMI tylko z PC IN. Będę miał jutro ten kabelek to spróbuje.Chociaż nie chce mi się w to wierzyć żeby tak było. Po za tym pojawił się dodatkowy problem (heh za łatwo by wszystko było). Teoretycznie telewizor działa za monitor, obraz taki sam jak na monitorze a jak włączam film RMVB to na monitorze idzie a na telewizorze czarny obraz. Ciekawe jak jest na innych telewizorach.
Zimny napisał(a):
Jeśli podłączamy komputer do EX402 przez kabel DVI-HDMI, końcówkę HDMI wkładamy do portu HDMI1, a dźwięk do "PC/HDMI1 Audio IN". Zaznaczone na zdjęciu poniżej.
http://img59.imageshack.us/img59/5201/ex402ty.jpg
Jeśli nie ma dźwięku, proponuję zmianić rozdzielczość na mniejszą, np 800x600 i spróbować odpalić jakąś muzyczkę. Jaki masz system operacyjny?
Próbowalem nawet na najniższej z możliwych rozdzielczości. Niestety bez zmian.
Tak zakładka jest na głośniki TV. Jestem z Wrocławia. Jestem bardzo wdzięczny za pomoc. A jak to jest z tymi plikami rmvb? Wyżej opisałem problem.
Dzwoniłem do serwisu. Przesłałem im zdjęcia podłączenia. Powiedzieli, że wszystko jest dobrze podłączone i że chodzi o ustawienia w karcie dźwiękowej. Ja mam taką Realtek Hight Devinition jakaś. Wie ktoś jak to ustawić? Już prawie łysy jestem.
Witaj, złośliwość rzeczy martwych... Zaraz spróbuję rozgryźć to. Tylko jeszcze dwie uwagi. Czy kabel minijack jest na pewno sprawny? I czy możesz podłączyć kabel z tyłu do komputera do zielonego wejścia (na zdjęciu widzę, że masz z przodu). Może tu w systemie jest jakiś bałagan..
Plik rmvb nie ma wpływu podłączenie ani zachowanie telewizora. Komputer wysyła gotowy i przerobiony sygnał, telewizor tylko go odtwarza. Spróbuj innego odtwarzacza. Jakie masz kodeki?
Przyznam szczerze, że trochę dziwi mnie to, że takie podłączenie ma działać. Jeśli w TV jako wejście sygnału wybrany jest kabel HDMI, np HDMI1 to tylko z tego gniazda TV odbiera sygnał w danym momencie. Przełączenie na PC powoduje konieczność podpięcia obrazu po kablu DVI i dźwięku po małym jacku. Nawet na schematach złącze PC oznaczane jest jako dwa oddzielne gniazda. No i tak było w modelach z którymi ja miałem do czynienia. Jeśli jednak uda Wam się "przekonać" TV do odbioru obrazu po HDMI i dźwięku po PC to będzie to dla mnie ciekawa nowość.
Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem. Uważasz, że podłączenie kablem DVI-HDMI i osobno minijack-minijack nie powinno działać? No to sorki, ale sam nie raz testowałem to podłączenie i działa.
Masz trzy rodzaje wejść: HDMI, DVI i D-sub (VGA). Dwa pierwsze są to złącza cyfrowe, trzecie jest złączem analogowym. Zasadą jest nie ingerowanie w strukturę sygnału. Czyli jeśli mamy możliwość, stosujemy przejściówki z sygnału cyfrowego na cyfrowy (HDMI-DVI). Jest to rozwiązanie stosowane na całym świecie, odkąd HDMI zyskało taką popularność i stało się standardem. Większość producentów najróżniejszych urządzeń zaleca podłączanie w ten sposób. Można również zastosować kabel DVI- D-sub, ale osobiście nie polecam. Idąc dalej, producenci telewizorów, kin domowych, amplitunerów zaczęli stosować dwa rodzaje podłączenia komputera do telewizora - przez analogowe złącze D-sub (VGA), oraz cyfrowe HDMI. W przypadku gdy w komputerze mamy HDMI, bardzo często jest one połączone z kartą muzyczną. Wtedy wystarczy jeden kabel: HDMI-HDMI. Gdy w komputerze mamy złącze DVI, w większości przypadków nie jest one podłączone z kartą muzyczną. Producenci telewizorów wzięli to pod uwagę, tworząc najczęściej jeden port HDMI, który ma możliwość odbierania dźwięku z innego źródła - złącza minijack PC (zaznaczone na schemacie powyżej). I stąd podłączamy komputer dwoma kablami DVI-HDMI (obraz) i minijack-minijack (dźwięk). Podobnie jest w przypadku złącza analogowego D-sub - D-sub, również musimy puścić dźwięk osobnym kablem.
Istnieje możliwość podpięcia karty muzycznej do karty graficznej tak, aby przez kabel DVI-HDMI również szedł dźwięk.
cogito napisał(a):
Jeśli jednak uda Wam się "przekonać" TV do odbioru obrazu po HDMI i dźwięku po PC to będzie to dla mnie ciekawa nowość.
Widać Zimny nie na darmo ma moda Rzeczywiście sprawa jest do rozwiązania. Dla mnie to na prawdę spore zaskoczenie. Kiedyś miałem klienta który chciał w ten sposób podłączyć laptop pod tv innego producenta i sztuka ta się nikomu nie udała mimo pomocy internetu i kilku "fachowców". Sytuacja miała miejsce niecałe dwa lata temu. Dobrze wiedzieć, że coś się w tej kwestii zmieniło na lepsze.
@maqll, z tego co widzę na umieszczonym przez Ciebie zdjęciu w ustawieniach dźwięku Wejście PC audio jest ustawione na PC, przestaw to na HDMI 1 i zobacz czy jest dźwięk.