anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Brak dźwięku PC - TV Sony Bravia KDL-32EX402

profile.country.pl_PL.title
maqll-----
Początkujący

Brak dźwięku PC - TV Sony Bravia KDL-32EX402

Podłączyłem PC do TV przez DVI - HDMI, dźwięk mały jack - mały jack pod wejście PC audio i nadal nie ma dźwięku. Bardzo proszę o pomoc może być na maila najlepiej maqll@tlen.pl

36 ODPOW. 36
Zimny_
Użytkownik

maqll napisał(a):

Dzwoniłem do serwisu. Przesłałem im zdjęcia podłączenia. Powiedzieli, że wszystko jest dobrze podłączone i że chodzi o ustawienia w karcie dźwiękowej. Ja mam taką Realtek Hight Devinition jakaś. Wie ktoś jak to ustawić? Już prawie łysy jestem.

Mam rozwiązanie, przed chwilą sprawdziłem. Kurcze, że też wcześniej na to nie wpadłem. Tylko testowałem na Windows 7, nie mam obecnie Visty.
Po pierwsze, uaktualnij sterowniki od karty graficznej. Napisałeś, że masz Nvidia Geoforce 8600 GT. Stąd możesz ściągnąć dla Visty 32bit i Windows 7 32bit:
http://www.nvidia.pl/object/win7-winvista-32bit-266.58-whql-driver-pl.html
Zainstaluj i uruchom ponownie komputer, podłącz telewizor. Kliknij prawym klawiszem myszy na pulpit, i wybierz "Panel sterowania Nvidia". Otworzy się nowe okno. Tam po lewej stronie będziesz miał wybór opcji. W dziale "Wyświetlanie" wybierz "Zmiana rozdzielczości". Tam w "Złącze" wybierz "HDMI - HDTV (Dźwięk wyłączony". Tak jak jest zaznaczone na zdjęciu poniżej. Teraz system powinien wysyłać dźwięk przez wyjście minijack. Mała uwaga. Podczas testów gdy wyłączyłem dźwięk HDMI, na telewizorze znikł obraz. Jeśli zdarzy się tak u Ciebie, pilotem od telewizora przełącz na inne wyjście (np. HDMI2), odłącz kabel HDMI, ponownie podłącz i zmień port na HDMI1. Pojawi się obraz. Tam możesz zmienić częstotliwość na 50Hz i ponownie wyłączyć dźwięk HDMI.

http://img232.imageshack.us/img232/2613/panelnvidiadwik.jpg

Jak kombinowałeś coś z ustawieniami dźwięku w LCD, to możesz je wyzerować, czy przywrócić ustawienia fabryczne... Czy działa?

maqll-----
Początkujący

Zimny napisał(a):

Witaj, złośliwość rzeczy martwych... Zaraz spróbuję rozgryźć to. Tylko jeszcze dwie uwagi. Czy kabel minijack jest na pewno sprawny? I czy możesz podłączyć kabel z tyłu do komputera do zielonego wejścia (na zdjęciu widzę, że masz z przodu). Może tu w systemie jest jakiś bałagan..
Plik rmvb nie ma wpływu podłączenie ani zachowanie telewizora. Komputer wysyła gotowy i przerobiony sygnał, telewizor tylko go odtwarza. Spróbuj innego odtwarzacza. Jakie masz kodeki?

Jest sprawny, z tyłu też podłączałem. Też mi się tak wydawało że nie ma wpływu przecież z komputera idzie a jednak ma. Jak pisałem wcześniej na monitorze obraz idzie a na telewizorze nie idzie. Dziwne ale tak jest. Kodeki mam najnowsze zresztą na monitorze wszystko odtwarzam bez żadnych problemów.

maqll-----
Początkujący

cogito napisał(a):

Przyznam szczerze, że trochę dziwi mnie to, że takie podłączenie ma działać. Jeśli w TV jako wejście sygnału wybrany jest kabel HDMI, np HDMI1 to tylko z tego gniazda TV odbiera sygnał w danym momencie. Przełączenie na PC powoduje konieczność podpięcia obrazu po kablu DVI i dźwięku po małym jacku. Nawet na schematach złącze PC oznaczane jest jako dwa oddzielne gniazda. No i tak było w modelach z którymi ja miałem do czynienia. Jeśli jednak uda Wam się "przekonać" TV do odbioru obrazu po HDMI i dźwięku po PC to będzie to dla mnie ciekawa nowość.

Witam. Pisałem że podłączyłem kablem DVI - HDMI. W TV pod HDMI1 a audio do Audio PC IN. Dla uściślenia przy tym wejściu audio pc jest napisane PC/HDMI1 AUDIO IN. Przesłałem zdjęcia do serwisu i powiedzieli że jest poprawnie podłączone i że trzeba w komputerze coś po przestawiać.

maqll-----
Początkujący

arik92 napisał(a):

@maqll, z tego co widzę na umieszczonym przez Ciebie zdjęciu w ustawieniach dźwięku Wejście PC audio jest ustawione na PC, przestaw to na HDMI 1 i zobacz czy jest dźwięk.

Zmieniłem i nic.

maqll-----
Początkujący

Mam rozwiązanie, przed chwilą sprawdziłem. Kurcze, że też wcześniej na to nie wpadłem. podłącz i zmień port na HDMI1. Pojawi się obraz. Tam możesz zmienić częstotliwość na 50Hz i ponownie wyłączyć dźwięk HDMI...

http://img232.imageshack.us/img232/2613/panelnvidiadwik.jpg

Jak kombinowałeś coś z ustawieniami dźwięku w LCD, to możesz je wyzerować, czy przywrócić ustawienia fabryczne... Czy działa?

No ale ja mam tylko coś takiego:
http://img808.imageshack.us/img808/5631/ustawieniakartygraf.png

Przywracałem fabryczne ustawienia też.

maqll-----
Początkujący

Zimny napisał(a):

Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem. Uważasz, że podłączenie kablem DVI-HDMI i osobno minijack-minijack nie powinno działać? No to sorki, ale sam nie raz testowałem to podłączenie i działa.
Masz...
http://www.sony.pl/hub/telewizory-lcd-bravia/6/3/article/id/1237477844859

Jak uruchomisz stronę, poczekaj...http://img402.imageshack.us/img402/6882/podaczeniekompa.jpg

Takie podłączenie powinno być również opisane w każdej instrukcji telewizora. I jestem przekonany, że w tym przypadku również uda się uruchomić dźwięk.

Oo właśnie tego filmiku szukałem.Tak mam podłączone tylko nie mam tego adaptera bo mam już kabel DVI - HDMI i na filmiku jest rozdzielczość 1280x720 ja mam ustawione na 1920x1080. Wogóle Nie mogę zmienić rozdzielczości telewizora jest po prostu taka sama jak na monitorze. Ale, TV jest full hd to powinien działać. Spróbuje ustawić monitor na taką roz. jak na filmie.

maqll-----
Początkujący

A mam jeszcze taki kabelek jack - cincze. Jak wtedy ustawić w TV?

jumajeej
Początkujący

Witam. Posiadam TV 32ex710 chcialbym podłaczyć go pod PC , mam pytanie jakim kablem najlepiej to zrobic? Karta graficzna w PC to NVIDIA GeForce 8600 GT ...

cogito.
Początkujący

Okazuje się, że najlepiej jest zrobić tak jak to opisał Zimny (załączony filmik). Dzięki temu rozwiązaniu sygnał jest przesyłany najlepszym w Twoim przypadku kablem (DVI).

jumajeej
Początkujący

................