Podziel się wrażeniami!
Witam. Chciałem kupić telewizor przeznaczony nie tylko do oglądania telewizji ale również do grania na komputerze. Wpadł mi w oko model 40EX710AEP ewentualnie 40EX500, lecz przed zakupem dowiedziałem się że, telewizory mają własny czas przetwarzania sygnału. Czy wiadomo jest coś na temat input lag tych modeli lub innych telewizorów sony? Z ciekawości miałem możliwość zmierzenia opóźnienia (w prowizorycznych warunkach - telewizor+monitor i pstryknięcie fotki z włączonym filmem na komputerze) dla model 40V5500 i różnica wyniosła aż 113ms. Jak się sprawują wspomniane wcześniej modele w takich testach/grach.
Pozdrawiam
Poszukałem, poczytałem i troszkę się dowiedziałem na ten temat. Input lag jest informacją niepodawaną przez producentów TV. Wątpię by nawet próbowali mierzyć tą wartość, ale jeśli ktoś to robi to pewnie jest to właśnie Sony. Dlaczego? Bo ma w swojej ofercie PlayStation, więc musi zadbać o graczy
Konkrety:
Jeśli chcesz sam zbadać input lag w TV to możesz to zrobić dzięki programikowi do pobrania lub online. Wszystko tutaj: http://tft.vanity.dk/
Mniej konkretnie:
Krążą opinie, że Sony wypada najlepiej pod tym względem. Ważne jest to, żeby używać zawsze najszybszego dostępnego dla Ciebie łącza.
Telewizor Sony należy ustawić w Scena na "gra" wtedy telewizor jest zoptymalizowany pod tym względem.
Z tego co wiem mają jedne z najmniejszych input lagów.
Ostatnio trochę dłużej potestowałem telewizor (wspomniany wcześniej 40V5500) pod względem czasu reakcji i zmiany trybów (w telewizorze "scene") ale nie zauażyłem znacznej poprawy, czasu reakcj. Co prawda tym razem czasy oscylowały w okolicach 60ms ale wszystkie (ok. 50 zdjęć) były podobne niezależnie od ustawionego trybu (automatyczny, gra, sport itp). Czy może w testowanym przeze mnie modelu mogłoby to być źle rozwiązane? Przydałyby się właśnie testy tych modeli aby mieć rzetelne wyniki.
Input lag są bardzo istotne w grach. Poza samym telewizorem wpływ może mieć okablowanie, urządzenie które wysyła sygnał, urządzenie które przetwarza sygnał (np. amplituner). Główną zasadą jest nie przesadzać z obliczeniami, liczbami itd. jeśli nie odczuwasz opóźnienia. Dla normalnego użytkownika nie będzie to miało znaczenia, czy współczynnik ten będzie na poziomie 1ms, czy 50ms.
EX500 input lag ma na poziomie od ok 25-60ms. W zależności od ustawień i od osoby testującej. EX710 ma na poziomie ok 20-30ms. Jestem przekonany, że nie zauważysz opóźnienia grając na EX500, czy EX710. Wybierz ten model, który jest bardziej odpowiedni dla Ciebie.
Przydałyby się jakieś testy aby potwierdzić te dane. Samemu jak grałem na na V5500 to odczuwałem denerwujące opóźnienie. Grałem wtedy tylko w pro evolution soccer, więc w przypadku strzelanek efekt opóźnienia będzie o wiele bardziej zauważalny. Parę dni temu sprawdzałem jeszcze raz i wychodziło mi ok 60ms, ale co do samych testów, to myślę że zawsze wyjdą tak samo - straty na kablu będą minimalne, sygnał leci bezpośrednio z karty graficznej do monitora i telewizora, a na zdjęciu widoczne są oba ekrany.
Jeżeli faktycznie ex710 miałby 20-30ms to byłaby to akceptowalna wartość, ale jak już pisałem przydałoby się potwierdzenie w postaci testów.
Czy model nx700 to podobnie jak ex700 tylko z innym wyposażeniem?
smoku6677 napisał(a):
Samemu jak grałem na na V5500 to odczuwałem denerwujące opóźnienie.
smoku6677 napisał(a):
Czy model nx700 to podobnie jak ex700 tylko z innym wyposażeniem?