anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

3D a kabel HDMI 1,4b

januszek
Początkujący

3D a kabel HDMI 1,4b

hej, kupiłem zestaw do odbioru 3D i wszystko działa okej, choć spodziewałem się, że będę musiał zmienić kabel HDMI, który kupiłem za 10 zł. Jak to jest z tym 3D? Czy jak zmienię kabel na lepszy to uzyskam lepszą jakość?

11 ODPOW. 11
dan_ns
Początkujący

Zdecydowanie tak. Na kablu, ktory kupiles za 10 zl watpie, czy wogole przepisci Ci sygnal 3D i Full HD
Zwykle HD bedzie dzialac, ale za bardzo jakoscia to nie nacieszysz sie na takim kablu

Za kabel 1.4 dobrej jakosci trzeba dac conajmniej 50 zl

Morszczuk-----
Początkujący

Wszystko zależy od żródła odtwarzania 3D. Ja puszczam z Playstation 3 i zwykły kabel hdmi 1,3b za 15 zł w zupełności wystarcza.

profile.country.pl_PL.title
cogito.
Początkujący

Gwarantuję, że widać różnicę pomiędzy naprawdę kiepskim kablem a takim z wyższej półki. Tym bardziej na dobrym materiale. Zróbcie sobie prosty eksperyment: wystarczy wybrać sobie jakiś przykładowy materiał i puścić go na kiepskim kablu a potem na dobrym. A jak nie macie do dyspozycji materiału w wyjątkowo dobrej jakości to wystarczy muzyka. Na lepszym kablu sprzęt zagra lepiej i wyraźnie głośniej ;-)

Morszczuk-----
Początkujący

Kolega powyżej bzdury wypisuje. Jeżeli kabel hdmi ma do 2 metrów długości, nie ma żadnego znaczenia dla jakości obrazu 3D czy jest 1.3b czy 1.4! Przeprowadzono wiele doświadczen na ten temat np. w Komputer Świat itp. Co innego odnosnie dźwięku, no ale to już inna sprawa.

cogito.
Początkujący

@Morszczuk: nie chodzi o to, czy kabel jest w 1,4b czy w 1,3b a o jego jakość ;-) Masz rację, że porównując dwa dobre kable, jeden 1,4b a drugi 1,3b nie będzie widocznej różnicy, ale będzie różnica jak podłączysz się kablem wyprodukowanym za kilka ziarenek ryżu więcej i takim z wyższej półki. I o to właśnie mi chodziło ;-)

Morszczuk-----
Początkujący

No cóż pozostaje mi już tylko odesłać Cię do tego krótkiego testu:
http://www.komputerswiat.pl/testy/sprze ... -hdmi.aspx
Przeczytaj szczególnie podsumowanie i wnioski.
Amen.

Zimny_
Użytkownik

Sytuację można rozpatrywać w kilku kwestiach. Moim zdaniem obaj po części macie racje. Jak zapewne wiecie, kabel HDMI przenosi sygnał cyfrowy. Natura sygnału cyfrowego jest dosyć prosta - albo sygnał jest dostarczany, albo go nie ma. Jeśli sygnał jest dostarczany, na wyjściu jest taki sam jak na wejściu. Nie ma tu miejsca na zakłócenia, jakie są widoczne w sygnale analogowym (szumy, obraz za szarymi kropkami itd.). Więc testy kabli mogłyby się ograniczyć do samej analizy sygnału elektronicznego, na jedno by wyszło... Tutaj Morszczuk ma racje.
Jednak to o czym mówi Cogito, jest również prawdziwe. Nie wiem czy mieliście Panowie możliwość porozcinania kabli z różnych półek cenowych, samoróbek z allegro, chińszczyzny. Niestety tu nie raz czeka niemiła niespodzianka. W tanich kablach często brakowało przewodów od niektórych pinów, kable poszczerbione, brak kompletnej izolacji. W konsekwencji połączenie może być niekompletne, mogą działać nieprawidłowo niektóre funkcje.
Z doświadczenia wiem, że często problemy z obrazem, z samym połączeniem są efektem użycia kabli kiepskiej jakości.
Moim zdaniem jeśli kogoś nie stać, nie musi inwestować w kable za 200zł. Rozsądne minimum to kwota ok 50-100zł. Tańszych nie polecam, chociaż mogą działać poprawnie.

cogito.
Początkujący

Zimny napisał(a):

Nie wiem czy mieliście Panowie możliwość porozcinania kabli z różnych półek cenowych, samoróbek z allegro, chińszczyzny.

Trafiła mi się taka przyjemność na prezentacji firmy K-Consult. Są oni dystrybutorem między innymi przewodów HDMI. Fajna osoba prowadziła szkolenie. Nie było wciskania kitu, że to co od nich to najlepsze. Ale taka zabawa z kablami o jakiej już wspominałem a i możliwość pooglądania ich wnętrzności to ciekawe doświadczenie.

O tym jakie przygody mają ludzie z kabelkami za 10 zł można poczytać np tutaj: http://www.hdtv.com.pl/forum/inne/3104- ... iecej.html

Najrozsądniej jak zwykle pisze Zimny: nie ma co inwestować w ładne opakowanie za 200 zł skoro to samo dostaniemy za część tej kwoty, ale poniżej pewnego minimum mogą pojawić się problemy.

Morszczuk-----
Początkujący

Zimny w ogóle jest wporzo. Właściwy człowiek na właściwym miejscu.