Podziel się wrażeniami!
Witam wszystkich....
Zakupiłem do mojej A57M (18-135) stałeczkę Sony 35mm F1.8. Testowałem ją wcześniej w sklepie (inny egzemplarz) i miałem poważne zastrzeżenia co do ostrości. Swoje spostrzeżenia opisywałem w tym poście.
Mimo wszystko dalej mnie korciło i postanowiłem zakupić ten obiektyw.
Nie mam jakichkilwiek zastrzeżeń do ostrzenia gdy wykonuję je ręcznie. Automatyczny fokus przejawia zapędy do ostrzenia za tematem, czego efektem są poniższe fotki:
A - oznacza ostrzenie automatyczne, R-ręczne.
W teście bateryjek jest to już mocno widoczne - ostrzenie zawsze na pierwszą bateryjkę.
Zobaczcie jak to przekłada się na jakość zdjęć: Ostrość zawsze ustawiana na oczy konia.
Inny przykład:
Nie ma tutaj mowy o żadnym poruszeniu zdjęcia. Efekt braku ostrości jest aż nadto widoczny, iż uważałem, że nie ma sensu wkładania zdjęć w większej rozdzielczoci.
Dokładam jeszcze fotkę z ostrzenia Auto i Ręcznego z tą różnicą, że przy automacie ostrość ustawiałem na bluzkę, tam gdzie strzałka jakieś 0,5 metra od ściany. Wówczas zdjęcie wychodzi poprawne, ale to lipa, tak być nie może.
Ktoś powie...wyślij aparat i obiektyw do kalibracji i wszystko będzie OK.
Problem polega na tym, że mam obiektyw Sony 18-135, zakupiony w zestawie i on ostrzy dobrze. Wydaje mi się, że jeśli panowie z serwisu ustawią wszystko pod 35mm to 18-135 sięrozsypie, a tego w żadnym wypadku nie chcę.
Bardzo często nie ma czasu na ostrzenie ręczne, trzeba krzystać z automatu, ale on jest tutaj strasznie zawodny.
Może jest jakieś wyjście z tej sytuacji ? Mam jeszcze 3-4 dni aby ewentualnie oddać obiektyw, bo to zakup internetowy.
Właśnie wysyłka całego zestawu do serwisu da Ci to czego chcesz. Ja mam 35-tkę z A300 i działa bez zarzutu. Skontaktuj się z CSI. Są naprawdę ekspresowi.
Wygląda to na problem obiektywu. Czy testowałeś inną 35-tkę? Możesz też podejść do kogoś z forum i przetestować obiektyw z innym body lub inną 35-tkę ze swoim aparatem. Jest nas wszędzie pelno.
Witam.....
Decyzja podjęta....... zwracam obiektyw do sklepu. Ogromnie mi go szkoda, bo to fajna zabawka. Niestety prawidłowo ostrzy tylko na manualu.
Dzisiaj udałem się do Media M. i popstrykałem Sony 50mm F1.8 - może i różnica jest między ostrością z automatu a ręcznym ostrzeniem, ale jest to tak mało istotne, iż uważam, że te 35mm coś z moją A57 nie wspólpracują.
Posiłkując się także testem na optyczne - oni także dostali obiektyw do testów, który ustawiał ostrość za tematem i jedynie ostrzenie w trybie liveview metodą kontrastu było prawidłowe.
No cóż..... szkoda.
Ja na Twoim miejscu wysłałbym najpierw body z obiektywem do kalibracji. Być może to właśnie body jest przyczyną takiego, a nie innego zachowania się jasnych obiektywów. Przy obiektywach ciemnniejszych, gdzie głębia ostrości jest większa po prostu tej wady można nie dostrzec.
Zgadzam się z kolegami - przedmówcami (przedpiszcami).
Zamów kolejny obiektyw 35 i sprawdź go od razu gdy otrzymasz. Gdy jakość będzie niezadowalająca wysyłaj komplet do CSI. Regulacja z przesyłką powinna zająć nie więcej niż 4 dni. Potem sprawdź jeszcze raz. W razie czego odeślesz obiektyw.
Pisałeś, że boisz się, że z Twoim 18-135 aparat po regulacji będzie źle działał. Wiem, że to trochę niewygodne ale ponieważ jest to obiektyw Sony to możesz wysłać cały zestaw - oba obiektywy i korpus i dołącz zdjęcia z testu bateryjkowego.
Aby zobrazować sobie czy prawidłowo działa Twój 18-135 z Twoim body sprawdź jaki otwór ma zoom przy ogniskowej 35 mm, następnie ustaw taką samą przysłonę na obiektywie 35 i wykonaj zdjęcia testowe. Zobacz, czy zdjęcia te mają porównywalną ostrość.
Koledzy mają rację, oddaj 35 i body do serwisu, pytanie może to 57 jest inaczej ustawiona . Jak pisałem wcześniej u mnie z 77 z ob. 35/1.8 ostrzy w punkt bez regulacji AF a i 330 wcześniej bardzo dobrze radziła sobie z tym samym obiektywem
Witam wszystich serdecznie.....
Na dzień dzisiejszy stan jest taki, że obiektyw powędrował do sprzedawcy. Pewnie zacznie się tutaj jazda ze zwrotem pieniędzy.
Raczej na 100% będę chciał kupić ten obiektyw, tylko zastanawiam się o co chodzi: dwie sztuki zachowywały się dokładnie identycznie - tzn mydło. Bardzo mocno zastanawiałem się czy mimo wszystko, iż nie ostrzy na autofokusie nie zostawić go sobie. Doszedłem jednak do wniosku, że byłaby to kompletna głupota z mojej strony. Mógłym go używać jedynie do zdjęć statycznych, o ile miałbym czas aby ostrzyć ręcznie. Syn uczestniczy w zawodach biegowych - przełaje i właśnie także z tego powodu chciałem ten obiektyw nabyć. No niestety, nawet gdy wykonywałem fotkę w domu - gdy stał - twarz na automacie, tak jak na powyższych fotkach, na manualu - miodzio.
Co do ostrzenia przez 18-135 - nie chciałbym aby serwis coś ustawieniach body zmieniał - bo raczej napewno dojdzie do rozstrojenia. Raczej nie wchodzi takie ustawienie body - kompromis - aby 35mm i 18-135 działał w miarę poprawnie, dlatego, że back focus w przypadku 35mm jest bardzo duży.
Poczekam na zwrot kasy i zakupuję nową sztukę.
Napewno podzielęsię z wami spostrzeżeniami.
KoT_Kotek napisali:
Co do ostrzenia przez 18-135 - nie chciałbym aby serwis coś ustawieniach body zmieniał - bo raczej napewno dojdzie do rozstrojenia.
To raczej czy na pewno?
Mam wrażenie, że nie bardzo orientujesz się na czym polega kalibracja.
Pamiętaj, że kalibruje się nie tylko body, ale i obiektyw!
Pozdrawiam,
Może i masz rację z tą moją orientacją co do kalibrowania. Wnioski takie wysunąłem gdy czytałem opinie innych użytkowników, którzy oddali sprzęt do kalibracji - dostroili mi dany obiektyw, a pozostałe (stare) nie działają od tamtej pory właściwie.
Jeśli jest tak, że kalibracja body z nowym obiektywem nie wpłynie na prawidłowe działanie/ostrzenie ze starym, to problem faktycznie można roziązać poprzez serwis.
Zastanowiło mnie jednak stwierdzenie pana serwisanta z CSI, który powiedział mi, że jeśli mam szansę go oddać to nie ma sensu bawić się w próbę kalibracji.
Pozdrawiam.