anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

akamel -dziecięcy portrecik.

profile.country.PL.title
akamel.
Doradca

akamel -dziecięcy portrecik.

Na początek świeżo sfocony w pracy modraszek.Pozdrawiam.

Message was edited by: akamel-----

963 ODPOW. 963
profile.country.PL.title
Tomek69N
Poszukiwacz

Może i słodkie ale barw nie nasycałem - to efekt uboczny podniesienia kontrastu. Nie ściągnąłem saturacji potem choć róż zauważyłem ale pomyślałem, że to źle nie będzie. Podświetliłem i rozświetliłem minimalnie i na koniec podostrzyłem.
Co do ostatniego kadru: mógłbyś wzorcowy jpg wstawić? Chcialbym zobaczyć co z czego wyciągnąłeś. Jakiego softu użyłeś? Muszę się zakręcić koło HDR, bo nie jestem zadowolony z wielu fotek o dużej rozpiętości. Niestety 7seta też nie ma HDR ;)

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Tomek69N napisał(a):

Niestety 7seta też nie ma HDR ;)

Ja mam SNS HDR Pro. Nawet z jednego RAW-a potrafi pięknie wyciągnąć.
A jak dasz kilka RAW-ów robionych z korekcją +/- 2 to już wygląda extra.

Najważniejsza zaleta tego softu, to możliwość uzyskania bardzo naturalnych kolorów.
Przepraszam za mały OT.

178 wybija się zdecydowanie wśród ostatnich ujęć :c4

HDR mi się nie podoba - trochę nie bardzo widzę zasadność użycia tej techniki przy tym kadrze. Poza tym nie podoba mi się tak dramatyczne niebo w tym spokojnym kadrze. :)

Pozdrawiam,

profile.country.en_GB.title
Deviant.
Użytkownik

Za Lajamem (kolejny to chyba już raz), w tej scenie wystarczyłby CPL na chmury ustawiony.
A700 nie ma HDR, ale jak na 'staruszka' to i tak ciągle jestem pod wrażeniem możliwości tego body - rozpiętość dynamiczna jaką oferuje jej matryca, jest na prawdę spora.

Reszta zdjęć - miło się patrzy. Dobrą robotę z Duchem 'odwalacie'.
Pozdrawiam!

profile.country.PL.title
akamel.
Doradca

Lajam napisał(a):

Przepraszam za mały OT.

Poza tym nie podoba mi się tak dramatyczne niebo w tym spokojnym kadrze. :)

Pozdrawiam,

Wielkie dzieki za OT :c20
Co do nieba, to było ciekawe, ale rozpiętość tonalna sprawiała, że jak dół OK, to góra przepalona(czyli szaro i z plamami przepałów).

Deviant napisał(a):

Za Lajamem (kolejny to chyba już raz), w tej scenie wystarczyłby CPL na chmury ustawiony.

CPL nic by nie dał, bo:
-przyciemnia błękit nieba, a tego tu brak,
-największy efekt daje przy kącie 90 stopni w stosunku do padania światła, a tutaj zdjęcie jest robione pod słońce(czyli nie dał by kompletnie nic).
Oprócz tego zdjęcie było robione z szarą połówką ND4.
Pozdrawiam wszystkichodwiedzjących. :c10

profile.country.PL.title
Tomek69N
Poszukiwacz

Dzięki też Lajamowi za OT :)
akamel Popróbuj z filtrami softowymi ściemniającymi niebo jeśli szara połówka nie styka już. Poza tym można ściągnąć światła, podbić cienie etc...suwaczków jest od... ;)
http://img823.imageshack.us/img823/7841/dsc01767ao.jpg

profile.country.PL.title
akamel.
Doradca

Dzięki Tomek69N.Zawsze korzystam ze suwaków i edytuję oddzielnie tony jasne, ciemne i średnie. Różnimy się tylko upodobaniem do kontrastów tzn. mój świat jak zawsze jest mało kontrastowy.Pozdraw.
PS.Teraz znowu słowińska ważka.

profile.country.PL.title
Tomek69N
Poszukiwacz

Fakt, dawno zauważyłem Twoje upodobanie do niskiego kontrastu. Więcej nie namawiam ;)
Niemniej w kadrach nic bym nie zmieniał. Ważka :thumbsup:

profile.country.en_GB.title
Michal.
Poszukiwacz

Ładna ważka ale osobiście domknąłbym troszkę szkiełko żeby większa jej część znalazła się w GO

profile.country.PL.title
akamel.
Doradca

Tomek69N napisał(a):

Fakt, dawno zauważyłem Twoje upodobanie do niskiego kontrastu. Więcej nie namawiam ;)
Niemniej w kadrach nic bym nie zmieniał. Ważka :thumbsup:

Dzięki Tomek69N, choć to nie jest do końca tak, że jak uparty osioł robię po swojemu.Często mam dylematy jak te suwaki ustawić :c3
Ładna ważka ale osobiście domknąłbym troszkę szkiełko żeby większa jej część znalazła się w GO

Przymykanie strasznie brzydkie i niespokojne tło wyciąga.
Na dowód, że mi jadły z ręki, następne dwa egzemplarze.
Pozdraw.

profile.country.PL.title
akamel.
Doradca

Na zdjęciach od 180 prezentowałem swoją nierówną walkę z chmurami i kiedy już miałem wracać wszystko się odmieniło.Dostałem taki oto prezent od natury(nie do końca wykorzystany, ale sprawiło mi te kilka chwil trochę frajdy).Madwiny w dwóch wersjach.