Podziel się wrażeniami!
Posiadam aparat sony DSC-HX200V,w tym aparacie jest funkcja uchwyć białe tło,tak naprawdę to ja nie wiem do czego ma służyć to białe tło i co to ma za znaczenie np w fotografii.
Może mi to ktoś wyjaśni w logiczny sposób do czego ta funkcja służy?.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
werk51 napisali:
Funkcja służy do ustawienia odpowiedniego odwzorowania kolorów, czyli ustawienia poprawnego balansu bieli - czasem tryb AUTO WB lub zdefiniowane w aparacie wartości (słonczeko, żarówka, itp) nie są odpowiednie. Wówczas możemy sami ustawić balans bieli w oparciu o wzornik bieli (w tym wypadku zwykła biała kartka).
Aby uchwycić białą barwę odniesienia w trybie [Nast. jedn. dotk.]
Wykadrować biały obiekt, taki jak kartka papieru wypełniająca kadr, w takich samych warunkach oświetlenia, co fotografowany obiekt.
MENU (Balans bieli) [Nast. jedn. dotk.] na przycisku sterowania
Nie mogę znaleźć tej funkcji, możesz napisać gdzie się ona znajduje, jak ją włączyć? Domyślam się jej zastosowania ale chciałbym się upewnić.
werk51 napisali:
Funkcja służy do ustawienia odpowiedniego odwzorowania kolorów, czyli ustawienia poprawnego balansu bieli - czasem tryb AUTO WB lub zdefiniowane w aparacie wartości (słonczeko, żarówka, itp) nie są odpowiednie. Wówczas możemy sami ustawić balans bieli w oparciu o wzornik bieli (w tym wypadku zwykła biała kartka).
Aby uchwycić białą barwę odniesienia w trybie [Nast. jedn. dotk.]
Wykadrować biały obiekt, taki jak kartka papieru wypełniająca kadr, w takich samych warunkach oświetlenia, co fotografowany obiekt.
MENU (Balans bieli) [Nast. jedn. dotk.] na przycisku sterowania
Muszę to jakość rozgryść jako amator,bo jakość nie przekonuje mnie to,że zdjęcia będą pod jakimś względem lepsze.
Dziękuję za naprowadzenie mnie na temat wyjściowy.
W dzisiejszych czasach zdjęcie to, mówiąc w skrócie, obraz wpadający przez obiektyw i utrwalany przez matrycę i ... oprogramowanie. Zdjęcie prosto z matrycy to informacja o rozkładzie jasności poszczególnych pikseli natomiast pozostałe informacje (o kolorze, o odcieniu, o nasyceniu) są dokładane w procesie wywoływania zdjęcia. Zdjęcie jest wywoływane właśnie w odpowiednim programie. A oprogramowanie może być różne - wewnętrzne aparatu i zewnętrzne, na komputerze, na którym obrabiasz zdjęcia. Korzystając z oprogramowania na komputerze "wywołujesz" surowy plik RAW przesuwając odpowiednie suwaki i nadając zdjęciu odpowiedni wygląd. Natomiast gdy chcesz aby z aparatu wyszło od razu zdjęcie w formacie jpeg (czyli możliwe do zobaczenia) jest poddawane obróbce, "wywołaniu" bezpośrednio w aparacie za pomocą oprogramowania i z ustawieniami zaprogramowanymi przez producenta aparatu. Ale nawet korzystając z tego oprogramowania mamy możliwość w ograniczonym zakresie ingerowania w ten obraz. Ustawienie WB (white balans czyli ustawienie punktu bieli albo inaczej ustawienie balansu bieli) jest właśnie jedną z możliwości takich manipulacji. Producent dał możliwość skorzystania z gotowych "presetów" czyli nastaw z jakimi ustawiany jest balans bieli (światło dzienne, światło sztuczne, światło jarzeniowe itp.) jak również są możliwości pewnej, płynnej regulacji balansu bieli czyli ustawienie wartości w liczbach (wpisuje się konkretną wartość liczbową np światło dzienne to 5600 K, światło żarowe to 3200 K) lub można ustawić balans bieli do wzorca czyli do neutralnie kolorystycznie powierzchni, może to być biała lub szara karta umieszczona w świetle jakim jest oświetlona scena, którą fotografujesz.
Po ustawieniu balansu bieli zdjęcie nabiera kolorów. Jeżeli WB będzie ustawiony prawidłowo to kolory będą na zdjęciu zbliżone lub nawet identyczne z tymi rzeczywistymi natomiast gdy ustawisz WB błędnie to kolory na zdjęciu mogą być zupełnie inne. Najczęstrzymi pomyłkami jest fotografowanie w pomieszczeniach ze światłem żarowym (żarówki) z nastawami WB na światło dzienne. Wtedy zdjęcia są zażółcone bo światło żarowe jest dużo cieplejsze niż światło dzienne.
Aby uzyskać od razu gotowy plik jpeg musisz tych nastaw dokonać w aparacie natomiast korzystając z orpogramowania w komputerze dokonujesz tych korekt, tych nastaw dopiero będąc w domu.
Do tego służy nastawa WB.
Jak coś jest niejasnego to dopytuj, może uda mi się rozjaśnić jeżeli masz jakieś wątpliwości.