anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

sony dsc-hx50 problem

martin.rallyzone
Poszukiwacz

sony dsc-hx50 problem

Witam

Kilka dni temu po dość długim szukaniu kompaktu do kieszeni mój wybór padł na w.w model.Po zrobieniu kilkudzisięciu zdjec bylem zadowolony z wyboru dopóki nie zrobiłem zdjęcia zachodzącemu Słońcu lub ogólnie zdjęć pod Słońce.Na zdjęciach robionych w tych warunkach powstają okropne czerwone plamy.Sprzedawca nie wymienił mi aparatu ale przyjął reklamacje i odesłał  aparat do serwisu.Moja obawa czy serwis uzna to za wadę aparatu bo już gdzieś przeczytałem /niestety już po zakupie/ że te aparaty w takich warunkach takie zdjecia robią.Ale jeśli tak to producent lub sprzedawca powinien o tym informować.Miałem już kilka aparatów różnych firm i nigdy takich problemów nie było.

Poniżej przykładowe zdjęcia./podobnych zrobiłęm kilkadziesiąt/DSC00571.JPGDSC00185.JPGDSC00091.JPG

13 ODPOW. 13
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

martin.rallyzone napisali:

bo zachodzące Słońce przy już prawie ciemnym otoczeniu takim nie jest.

Być może dla Twojego oka nie jest. Ale dla światłomierza w aparacie to nadal superjasny obiekt.

I naprawdę niewielka zmiana kąta aparatu w wielu wypadkach pomaga - przykład poniżej:

zdjęcia z HX50

DSC09251.jpg

I z flarą

DSC09256.jpg

martin.rallyzone
Poszukiwacz

Lajam. napisali:

I naprawdę niewielka zmiana kąta aparatu w wielu wypadkach pomaga

Zgadza się zmiana kąta pomaga ale w momencie kiedy mniej światła będzie wpadać w biektyw.W twoim przykładzie schowano kawałek słońca za ambonę.I ostał się mały jaśniejszy blik /do zaakceptowania/.Ale zmieńmy jeszcze kąt i schowajmy jeszcze kawałek słońca za ambone i już nie będzie żadnego blika.Czy na tym ma to polegać?Normalne że jeśli schowamy całkiem lub częściowo źródło światła to nie będzie blików.Ale jak mam uchwycić zachód słońca /dla mnie jeden z najlepszych widoków w naturze/ jednocześnie go nie pokazując albo pokazując częściowo?Ten obiektyw ma chyba coś wspólnego z wampirem powinien unikać światła jak ognia.A przecież w fotografii najważniejsze jest światło.Nie miał bym pretensji jeśliby bliki wychodziły w ostrym słońcu ale upieram się że zachodzące słońce zmienia barwę i natężenia światła na ciemnijsze i mniej intensywne każdy to widzi i czuje.Obiektyw sony jest zbyt czuły lub żle skonstruowany.Poza tym przeglądałem internet w poszukiwaniu przykładów z blikami i naprawdę bywają rózne,różnych kolorów czasami przezroczyste które dodają nawet zdjęciu kolorytu i uroku i nie preszkadzają.Ale nigdy tak wielu i tak czerwonych /nie do zaakceptowania/ jak w sony.DSC00571.JPG

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

martin.rallyzone napisali:

zachodzące słońce zmienia barwę i natężenia światła na ciemnijsze i mniej intensywne każdy to widzi i czuje.

Niestety nie czuje tego automatyka aparatu. Poza tym jeśli naprawdę zależy Ci na poprawnej ekspozycji zachodu Słońca (a nie pokazywaniu wielkiej białej plamy) należy wybrać aparat o krótszym czasie migawki. HX50 oferuje zaledwie 1/1600s - nawet przy domkniętej przysłonie nadal wpada zbyt wiele światła i Słońce jest właśnie taką białą plamą jak na zdjęciu powyżej.

Jeśli nie jesteś zadowolony, możesz zwyczajnie sprzedać ten aparat i kupić inny - taki, który będzie spełniał Twoje oczekiwania. Bo bliki z HX-a nie znikną na pewno, a po co się denerwować cały czas w momencie gdy dominującym rodzajem fotografii jest zachodzące Słońce. Naprawdę nie ma się co męczyć. :wink:

Ja byłem zadowolony z HX-a, miałem świadomość słabej pracy pod światło, niemniej trudno powiedzieć, żeby nie dało się za jego pomocą zrobić ciekawych zdjęć i dyskwalifikować ten aparat całkowicie.

Niebo zachodzącego Słońca z HX50

DSC09260.jpg

DSC09259.jpg

martin.rallyzone
Poszukiwacz

Bardzo ładne zdjęcia gratuluje,tylko zachodzącgo słońca zasłoniętego chmurami więc odbiegające od tematu.

Lajam. napisali:
Niestety nie czuje tego automatyka aparatu.

Jak obiektyw może nie czuć zmiany natężenia światła?Przecież są ustawienia manualne a chyba nie muszę dodawać że sprawdzałem na wszystkich możliwych ustawieniach

Lajam. napisali:

Jeśli nie jesteś zadowolony, możesz zwyczajnie sprzedać ten aparat i kupić inny - taki, który będzie spełniał Twoje oczekiwania. Bo bliki z HX-a nie znikną na pewno, a po co się denerwować cały czas w momencie gdy dominującym rodzajem fotografii jest zachodzące Słońce. Naprawdę nie ma się co męczyć. :wink:

Sprzedać i stracić kilkaset złotych?Bo nikt nie kupi za tą samą cenę,a może ktoś tutaj jest chętny?Dzięki za radę.Niech producent odda mi kasę to chętnie kupię inny aparat.

Rzeczywiście zameszczone przeze mnie ostatnie zdjęcie nie jest najlepsze, słońce rozproszyło się przez niewielkie obłoki dlatego wyszła biała plama ale chciałem przez to pokazać że nawet przez różnego rodzaju filtry naturalne jakość,ilość i wielkość blików jest porażająca.