Podziel się wrażeniami!
Witam wszystkich forowiczów. Postanowiłem założyć temat w którym będziemy mogli umieszczać nasze zdjęcia robione aparatami Cyber-Shot. Pomysł na załozenie tematu wpadł mi po jednym dniu korzystania z HX-50 ;-). Mam nadzieję, że nasi bardziej doświadczeni koledzy podzielą się z nami swoimi sugestiami dotyczącymi sztuki fotografowania. Ja osobiście jestem amatorem, który zaczyna czerpać przyjemność z robienia zdjęć 😉
Wczoraj w godzinach popołudniowych wraz ze kolegą Stubbem wybraliśmy się na mini plener: Podsyłam pierwsze zdjęcia robione aparatem HX-50 z pełnym zoomem:
Podsyłam kilka zdjęć z parku w Żelazowej Woli. Temat kwiaty.
Przede wszystkim zacznę o tego, że bardzo miło było poznać Kolegę Misjamars, wspólnie z którym spędziliśmy chwilę na fotografowaniu parku Żelazowa Wola.
Zdjęcie robione pod słońce - niestety znów "z ręki" ze względu na ilość grasujących komarów.
Poniżej zdjęcie przy pełnym zoomie, robione z ręki kilka sekund po włączeniu aparatu.
Kolega miał podobną sytuację więc ostrość zdjęć może pozostawiać wiele do życzenia
O miło widzieć kolegę 😉
Mini plenerek oceniam za udany. Następnym razem musimy zoorganizować coś większego i koniecznie zabrać środek na komary
Zacznę może od drugiego zdjecia. Biorąc pod uwagę szybkość nasze reakcji na przelatujacego nad głowami Pana to moim zdaniem wyszło przyzwoicie.
Ale zdjęcie nr 1 rewelka.
Jakim aparatem pstrykałeś? Wiem że też cyberek tylko zapomniałem jaki model?
To ja też coś dorzucę:
Miałem ze sobą WX200 i statyw jak widziałeś, którym próbowałem odpędzić od siebie stado komarów w Twoją stronę :smileywink:.
Zdjęcia zacząłem przeglądać dopiero w dniu dzisiejszym i przyznam, że udało się zrobić kilka z których jestem zadowolony.
Zapomniałem zabrać z domu czegoś co posłużyłoby mi za czarne tło.
Na tym zdjęciu zapomniałem zmniejszyć ISO z 800 na ciut mniejsze:
Kurcze oba są śliczne. Hmm chyba muszę trochę poćwiczyć 😉
Mi najlepiej wychodzą jak narazie gołębie 😉 Ale też zebrałem kilka "artystycznych" fotek:
W kategorii "artstycznych zdjęć" pochwalić mogę się na przykład tym:
Pośród gąszczu i plontaniny pnączy wyłoniła się taka oto sikawka.
Zwróć uwagę na to jak układają się liście - od błyszczących do matowych (na dole)
Kto zgadnie co to jest?
Ty chyba byłeś z HX50, co widać nawet po wąku:
http://community.sony.pl/t5/Aparaty-Cyber-shot/Sony-DSC-HX50-i-Tryb-Makro/m-p/1251502#M3208
oraz
http://community.sony.pl/t5/Aparaty-Cyber-shot/HX20v-Problem/td-p/708350/page/2
Najbardziej podoba mi się Twoje zdjęcie w czarno-białym gołębiem. Dużego zoomu musiałeś użyć?
No fajne zdjecia 😉 Widziałem tą sikawkę ale akurat robiłem inne zdjęcie i pomyślałem, ze jak ty je masz to nie będę dublował twoich pomysłów 😉
Za to mam również coś interesujacego - właśnie zgrałem z aparatu. Jeszcze ciepła fotka 😉
I jeszcze coś:
A to Twoje drugie zdjecie to co to takiego? 😉
Zapraszam do nowego tematu moze masz jakieś fotki tego typu. Temat nazywa się:
ZOOM w aparatach Cyber-shot. Model WX200 vs HX50
A gołębie to moja specjalność 😉
Drugie zdjęcie to zardzewiały kawałek metalu, który jest częścią ozdoby znajdującej się w Żelazówce.
Przyznam, że zdziwił mnie efekt końcowy na większym ekranie.
Jestem miło zaskoczony z tego względu, że zdjęcie robiłem z pogwałcenie chyba wszystkich praw fotografowania.
Począwszy od przyłożenia obiektywu do przedmiotu po robienie zdjęcia makro bez statywu. 90% tego zdjęcia to zasługa aparatu a nie moja