anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

ZONE MATCHING - korygowanie ekspozycji

profile.country.pl_PL.title
Andi-----
Początkujący

ZONE MATCHING - korygowanie ekspozycji

Pomóżcie proszę od praktycznej strony. Nie umiem zrozumieć funkcji ustawienia Zone.
opis w instrukcji objaśnia coś, co nie pokrywa mi sie z uzyskanym obrazem na zdjęciu.
Zalecenia nie pasują mi do efektu; inaczej wychodzi przy wartości -1 / inaczej przy wartisci +2
niż wskazywałyby na to opisy.
O co chodzi z Tym Zone Matching ? Czy mozliwe jest błędne tłumaczenie instrukcji / czy może ja nie rozumiem funkcji aparatu i tego co w tym czasie "ucina, dodaje" zmienia ...?

c.d. ... nie daje mi to spokoju / co aparat robi z ekspozycją; instrukcja daje sprzeczne informacje ...wiec o jaka funkcje, jakie działasnie chodzi)

parametr ZONE "-1 "
- piszą : chroni przed niedoświetleniem jasnych obiektów i na jasnym tle ....
czyli.. co...? wydłuża naświetlanie ?

i dalej

zalecany przy low key - ciemnych scenach , po to by zbytnio nie rozjaśnić ciemnych scen
jakby skracał naświetlanie ...

jak jedna funkcja raz może doświetlać (wydłużać) jasne sceny
i jednocześnie nie prześwietlać (skracać) ciemne sceny

i analogicznie w ustawieniach na plu +2, +3 ...

POMOCY - ZWARIUJE ... to jest gorsze niz matematyka i całki :-) nie umiem złapać logiki
opisu instrukcji wobec funkcji

5 ODPOW. 5
profile.country.pl_PL.title
Andi-----
Początkujący

Wiedzę, że nikt nie podjął wątku
widziałem na jakichś stronach angielskojęzycznych (forach), że ktoś poruszył ten problem
zatem problem niejasnego opisu występuje.

To funkcja z "wysokim" stopniem wtajemniczenia; znaczy nie stosujecie jej w fotografowaniu?
szkoda ... znaczy Alpha 700 ...nie rozgryziona do końca :-)

Andi

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Andi napisał(a):

Wiedzę, że nikt nie podjął wątku

Się nie każdy musi znać, więc....

Andi napisał(a):

To funkcja z "wysokim" stopniem wtajemniczenia; znaczy nie stosujecie jej w fotografowaniu?

W a850 też jest i ja z tego nie korzystam, ponieważ jestem przekonany, że nie ma to wpływu na RAWy (skoro inne nie są, to czemu zone miałoby być).

Andi-----
Początkujący

rozumiem dygresje, które zawsze tu królują; chcę jednak zwrócić uwagę, że to chyba nie jest tematem mojego wątku. Ja nawiązuje pytaniem do rozmowy o to kto zna i rozumie tę funkcje aparatu a nie odwrotnie. Nie jest to rozmowa o rawach i rozpiętości tonalne oraz o głębi obrazu oraz alternatywnych sposobach tylko o konkretnej funkcji aparatu.
Tak czy inaczej dzieki za wypowiedź
Andi

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Andi napisał(a):

chcę jednak zwrócić uwagę, że to chyba nie jest tematem mojego wątku

Się zapytałeś:

Andi napisał(a):

Więc odpowiedziałem na to właśnie pytanie. Wiem, że wolałbyś uzyskać wyczerpującą odpowiedź na pytanie zadane w pierwszym poście. Niemniej jednak, ja nie znam odpowiedzi, to i na pierwsze pytanie nie odpowiedziałem. Jak widać nie ja jeden ;)

JerzMich
Nowicjusz

Funkcja ZM wprowadza korektę ekspozycji
Światłomierze są kalibrowane na 18% szarość zatem w pewnych sytuacjach następuje przekłamanie:
- w bardzo jasnej scenie (powiedzmy biała porcelana na białym obrusie) obraz będzie niedoświetlony - szary zamiast biały
- analogicznie w ciemnej scenie, obraz będzie prześwietlony z szarościami zamiast czerni
Zatem ZM (-) nieco mocniej naświetla, a ZM (+) nieco słabiej

W instrukcji jest namieszane.
Funkcja raczej mało sensowna bo jak ktoś wie jak korygować światłomierz to i tak szybciej i lepiej zrobi to korektą EV, a jak nie wie to i tak ZM nie użyje pewnie.

W RAWach działa z oczywistych względów.