Podziel się wrażeniami!
Pomóżcie proszę od praktycznej strony. Nie umiem zrozumieć funkcji ustawienia Zone.
opis w instrukcji objaśnia coś, co nie pokrywa mi sie z uzyskanym obrazem na zdjęciu.
Zalecenia nie pasują mi do efektu; inaczej wychodzi przy wartości -1 / inaczej przy wartisci +2
niż wskazywałyby na to opisy.
O co chodzi z Tym Zone Matching ? Czy mozliwe jest błędne tłumaczenie instrukcji / czy może ja nie rozumiem funkcji aparatu i tego co w tym czasie "ucina, dodaje" zmienia ...?
c.d. ... nie daje mi to spokoju / co aparat robi z ekspozycją; instrukcja daje sprzeczne informacje ...wiec o jaka funkcje, jakie działasnie chodzi)
parametr ZONE "-1 "
- piszą : chroni przed niedoświetleniem jasnych obiektów i na jasnym tle ....
czyli.. co...? wydłuża naświetlanie ?
i dalej
zalecany przy low key - ciemnych scenach , po to by zbytnio nie rozjaśnić ciemnych scen
jakby skracał naświetlanie ...
jak jedna funkcja raz może doświetlać (wydłużać) jasne sceny
i jednocześnie nie prześwietlać (skracać) ciemne sceny
i analogicznie w ustawieniach na plu +2, +3 ...
POMOCY - ZWARIUJE ... to jest gorsze niz matematyka i całki nie umiem złapać logiki
opisu instrukcji wobec funkcji
Wiedzę, że nikt nie podjął wątku
widziałem na jakichś stronach angielskojęzycznych (forach), że ktoś poruszył ten problem
zatem problem niejasnego opisu występuje.
To funkcja z "wysokim" stopniem wtajemniczenia; znaczy nie stosujecie jej w fotografowaniu?
szkoda ... znaczy Alpha 700 ...nie rozgryziona do końca
Andi
Się nie każdy musi znać, więc....Andi napisał(a):
Wiedzę, że nikt nie podjął wątku
W a850 też jest i ja z tego nie korzystam, ponieważ jestem przekonany, że nie ma to wpływu na RAWy (skoro inne nie są, to czemu zone miałoby być).Andi napisał(a):
To funkcja z "wysokim" stopniem wtajemniczenia; znaczy nie stosujecie jej w fotografowaniu?
rozumiem dygresje, które zawsze tu królują; chcę jednak zwrócić uwagę, że to chyba nie jest tematem mojego wątku. Ja nawiązuje pytaniem do rozmowy o to kto zna i rozumie tę funkcje aparatu a nie odwrotnie. Nie jest to rozmowa o rawach i rozpiętości tonalne oraz o głębi obrazu oraz alternatywnych sposobach tylko o konkretnej funkcji aparatu.
Tak czy inaczej dzieki za wypowiedź
Andi
Andi napisał(a):
chcę jednak zwrócić uwagę, że to chyba nie jest tematem mojego wątku
Andi napisał(a):
Funkcja ZM wprowadza korektę ekspozycji
Światłomierze są kalibrowane na 18% szarość zatem w pewnych sytuacjach następuje przekłamanie:
- w bardzo jasnej scenie (powiedzmy biała porcelana na białym obrusie) obraz będzie niedoświetlony - szary zamiast biały
- analogicznie w ciemnej scenie, obraz będzie prześwietlony z szarościami zamiast czerni
Zatem ZM (-) nieco mocniej naświetla, a ZM (+) nieco słabiej
W instrukcji jest namieszane.
Funkcja raczej mało sensowna bo jak ktoś wie jak korygować światłomierz to i tak szybciej i lepiej zrobi to korektą EV, a jak nie wie to i tak ZM nie użyje pewnie.
W RAWach działa z oczywistych względów.