Podziel się wrażeniami!
Ponieważ wciąż dyskutuje się o tym jak bardzo nieruchome lustro degraduje obraz postanowiłem zrobić w końcu prosty eksperyment polegający na tym że sfotografowałem ten sam motyw, w tym samym oświetleniu, tym samym NEXem, tym samym obiektywem z mocowaniem A, ale dwoma różnymi przejściówkami.
Sprzęt użyty w teściku:
- NEX 5N
- obiektyw SAL 2,8/85
- Adapter LA-EA1
- Adapter LA-EA2 (adapter z technologią TMT)
Fotki które mają w nazwie MIRROR zostały wykonane z adapterem LA-EA2.
Zdjęcia (jotpegi prosto z aparatu, w RAWy nie miałem czasu się bawić) wrzuciłem w oryginalnym rozmiarze na picasę:
https://picasaweb.google.com/101922221888794304677/TestAdapterowDoNEXa?authkey=Gv1sRgCPinuYvWg4meFg#
Po pierwszym przejrzeniu rezultatów mogę stwierdzić że po usunięciu exifa zdjęcia z lustrem były by trudne do rozróżnienia.
Możecie sami porównać fotki, w exifie macie wszystkie dane
a zauważyłeś to u siebie?
SZFENDAK napisał(a):
Dawniej na filmie to był dużo mniejszy problem
Może dlatego że zdjęć z filmu nie wywoływaliśmy w formacie plakatu zazwyczaj, a zdjęcie cyfrowe często oglądamy w w skali 1:1???
Rafiki napisał(a):
Dzisiaj wielu fotoamatorów ma tendencje do zajmowania się głównie testami a nie fotografowaniem, pewnie dlatego w sieci są tysiące amatorów tropiących niedoskonałości sprzętu…
Ma swym zdjęciu pokazałeś czego należy unikać bez względu na aparat, rodzaj materiału światłoczułego czy obiektywu. Po prostu takich zdjęć się nie robi albo w niektórych sytuacjach należy to bardzo umiejętnie wykorzystać.