anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

...z lustrem i bez...

profile.country.PL.title
Rafiki.
Doradca

...z lustrem i bez...

Ponieważ wciąż dyskutuje się o tym jak bardzo nieruchome lustro degraduje obraz postanowiłem zrobić w końcu prosty eksperyment polegający na tym że sfotografowałem ten sam motyw, w tym samym oświetleniu, tym samym NEXem, tym samym obiektywem z mocowaniem A, ale dwoma różnymi przejściówkami.
Sprzęt użyty w teściku:
- NEX 5N
- obiektyw SAL 2,8/85
- Adapter LA-EA1
- Adapter LA-EA2 (adapter z technologią TMT)
Fotki które mają w nazwie MIRROR zostały wykonane z adapterem LA-EA2.
Zdjęcia (jotpegi prosto z aparatu, w RAWy nie miałem czasu się bawić) wrzuciłem w oryginalnym rozmiarze na picasę:
https://picasaweb.google.com/101922221888794304677/TestAdapterowDoNEXa?authkey=Gv1sRgCPinuYvWg4meFg#

Po pierwszym przejrzeniu rezultatów mogę stwierdzić że po usunięciu exifa zdjęcia z lustrem były by trudne do rozróżnienia.
Możecie sami porównać fotki, w exifie macie wszystkie dane :)

13 ODPOW. 13
profile.country.pl_PL.title
bart_m26
Użytkownik

a zauważyłeś to u siebie?

Nie, chyba że wynikają z nienajlepszej pracy pod ostre światło podstawowego obiektywu, ale tu praktycznie standard, trochę Pentaks się z tego wybija na korzyść...Zresztą gość robił to w warunkach których na razie nie jestem w stanie odtworzyć. Takie zdjęcie nic specjalnego jednak poza blikiem od obiektywu źle nie jest.

SZFENDAK napisał(a):

Dawniej na filmie to był dużo mniejszy problem

Może dlatego że zdjęć z filmu nie wywoływaliśmy w formacie plakatu zazwyczaj, a zdjęcie cyfrowe często oglądamy w w skali 1:1???

Sony A35, 18-55mm, 50mm/1.8 +pasja i plany
profile.country.PL.title
Rafiki.
Doradca

Może dlatego że zdjęć z filmu nie wywoływaliśmy w formacie plakatu zazwyczaj, a zdjęcie cyfrowe często oglądamy w w skali 1:1???

Bardzo możliwe że masz rację.
Dotykamy tutaj tez innej bardzo istotnej rzeczy, do czego służy aparat.
Osobiście nie lubię robić testów, zwyczajnie szkoda mi na nie czasu.
Znacznie bardziej wolę fotografować, tak po prostu, dla przyjemności fotografowania a nie udowadniania czegoś.
Dzisiaj wielu fotoamatorów ma tendencje do zajmowania się głównie testami a nie fotografowaniem, pewnie dlatego w sieci są tysiące amatorów tropiących niedoskonałości sprzętu…

profile.country.pl_PL.title
bart_m26
Użytkownik

Rafiki napisał(a):

Dzisiaj wielu fotoamatorów ma tendencje do zajmowania się głównie testami a nie fotografowaniem, pewnie dlatego w sieci są tysiące amatorów tropiących niedoskonałości sprzętu…

Racja, samo szukanie wad dla samego ich znalezienia to strata czasu, ale one czasem same wychodzą, choćby ta która zmusiła mnie do zmiany systemu, tego nie szukałem na siłę, tylko praktycznie nie byłem w stanie robić zdjęć w świetle zastanym ...Zdarza się że wady, niedoskonałości sprzętu potrafią całkowicie odebrać to co ma dawać amatorska fotografia....przyjemność relaks itp...i wtedy użytkownicy wylewają swoje frustracje, co jest zrozumiałe.

Sony A35, 18-55mm, 50mm/1.8 +pasja i plany
profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

Ma swym zdjęciu pokazałeś czego należy unikać bez względu na aparat, rodzaj materiału światłoczułego czy obiektywu. Po prostu takich zdjęć się nie robi albo w niektórych sytuacjach należy to bardzo umiejętnie wykorzystać.