anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Time Lapse

capone-----
Początkujący

Time Lapse

Witam
Mam problem i nie mogę znaleźć rozwiązania. Alpha a330 nie posiada wejścia na wężyk a pilot do niego blokuje migawkę tylko w trybie BULB natomiast w opcji zdjęć seryjnych niestety nie (taką informację podano mi w Sony help center). Chciał bym wykonać np 300 zdjęć seryjnych jednak trzymanie palcem wciśniętego spustu migawki przez tak długi czas jest męczące i tu pojawia się moje pytanie....Czy ktoś ma jakieś rozwiązanie na zablokowanie migawki w trybie zdjęć seryjnych tak by aparat wykonywał kolejno zdjęcia do czasu ponownego wciśnięcia (puszczenia) spustu migawki ?

Idąc dalej tym tropem może ktoś zna jakiś sposób na automatyczne wykonywanie zdjęć interwałowych np co 3 czy 10 sekund z zablokowaną ekspozycją oczywiście ?

12 ODPOW. 12
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

capone napisał(a):

Witam
Mam problem i nie mogę znaleźć rozwiązania. Alpha a330 nie posiada wejścia na wężyk a pilot do niego blokuje migawkę tylko w trybie BULB natomiast w opcji zdjęć seryjnych niestety nie (taką informację podano mi w Sony help center). Chciał bym wykonać np 300 zdjęć seryjnych jednak trzymanie palcem wciśniętego spustu migawki przez tak długi czas jest męczące i tu pojawia się moje pytanie....Czy ktoś ma jakieś rozwiązanie na zablokowanie migawki w trybie zdjęć seryjnych tak by aparat wykonywał kolejno zdjęcia do czasu ponownego wciśnięcia (puszczenia) spustu migawki ?

Idąc dalej tym tropem może ktoś zna jakiś sposób na automatyczne wykonywanie zdjęć interwałowych np co 3 czy 10 sekund z zablokowaną ekspozycją oczywiście ?

Witaj :c37
Rozwiązaniem Twojego problemu będzie zakup odpowiedniego pilota z tzw. interwałem. Jest to zaawansowana funkcja (w pilotach), dzięki której będziesz mógł ustalić liczbę wykonanych zdjęć oraz odstęp w czasie między klatkami.

Pozdrawiam,
kris

Początkujący

Hej
No ale w tym problem...znalazlem takie piloty ale nie na podczerwień a tylko taka mozliwosc podlaczenia posiada a330. Chyba ze ty mozesz jakiegos linka podrzucic to bede wdzieczny

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Mam wrażenie,że kiedyś było tych pilotów od groma, a teraz jest jakaś posucha :c9
Zapytaj w tym sklepie: LINK, czy do SONY ten pilot łączy się bezpośrednio, czy też musi mieć podpięty odbiornik do złącza wężyka.

Początkujący

Wszystko pieknie i ladnie tylko to jest pod wejscie na wezyk a alpha a330 nie ma wejscia na wezyk tylko podczerwien do pilota....zreszta ten z linka ma napisane ze nie jest kompatybilny z a330

tragedia, nie moge nic znalezc co sprawdzilo by sie z a330....nawet co kolwiek z DIY :(

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

capone napisał(a):

Wszystko pieknie i ladnie tylko to jest pod wejscie na wezyk a alpha a330 nie ma wejscia na wezyk tylko podczerwien do pilota....zreszta ten z linka ma napisane ze nie jest kompatybilny z a330

tragedia, nie moge nic znalezc co sprawdzilo by sie z a330....nawet co kolwiek z DIY :(

No niestety, nie ma wszystkiego do wszystkiego :c20 ale od czego nasze ręce i ewentualnie pomysły kolegów?
Trzeba skonstruować aby sterownik z interwalometrem (chociażby taki) naciskał (oczywiście elektronicznie) spust pilota na podczerwień.

capone-----
Początkujący

co mi z urzadzenia wciskajacego przyciska jak i tak nie podlacze tego pilota bo jest na kabel :)

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

capone napisał(a):

co mi z urzadzenia wciskajacego przyciska jak i tak nie podlacze tego pilota bo jest na kabel :)

Nie, to nie tak. Znajdź wśród znajomych średnio zdolnego elektronika (człowieka, który z lutownicą miał trochę do czynienia). Niech obetnie wtyczkę z wężyka spustowego (tego na kabel) i sprawdzi na których dwóch kablach pojawia się zwarcie w momencie wyzwolenia. Następnie niech rozbierze pilota na podczerwień i tam, gdzie jest mikrostyk spustu dolutuje kabelki na końcówki mikrostyku. W momencie naciśnięcia wyzwalania w pilocie kablowym zwarcie zostanie przekazane do pilota na podczerwień a ten powinien uruchomić wyzwolenie migawki. Gdy na pilocie kablowym ustawisz interwał czasowy, w jakim będzie wyzwalał (czyli powodował zwarcie na kabelku) tak będzie pracował wyzwalacz na podczerwień. Na tą chwilę to dla mnie najprostszy sposób na zrobienie wyzwalania z zadanym interwałem czasu.

capone-----
Początkujący

A to ciekawy pomysł :) bardzo ciekawy. Musze rozeznać temat, wtedy jeszcze jakieś ramię do statywu które będzie trzymało pilota skierowanego w strone czujnika podczerwieni w aparacie i można działać :) Podoba mi się to rozwiązanie, już jest jakiś punkt zaczepienia :)

Jeszcze kombinuje jak zrobić zdjęcia seryjne ale pilot na podczerwień nie blokuje spustu migawki w trybie zdjęć seryjnych tak by aparat robił serię zdjęć np do zapełnienia karty. Tu można by ewentualnie kombinować jak wyżej z interwałem na najkrótszy mozliwy czas....hmmm musze pokombinować :)

Dzięki

Swoją drogą mogło by Sony wypuścić jakieś uaktualnienie oprogramowania, które dawało by taką możliwość z pilota

profile.country.pl_PL.title
majorglory
Poszukiwacz

Pójdź krok dalej :smileyugeek: :nerd:
Mechanizm naciskający spust i trzymający ael.
Interfejs który udaje kartę pamięci i przesyła dane przewodowo prosto do czytnika w komputerze. Ze złączem USB ten numer nie przejdzie, bo tylko jedno urządzenie na raz może z niego korzystać (nie dotyczy 700, 850 i 900).
Jeśli lubisz majsterkować i masz zaplecze techniczne to można wiele.