Podziel się wrażeniami!
Witam
Mam problem i nie mogę znaleźć rozwiązania. Alpha a330 nie posiada wejścia na wężyk a pilot do niego blokuje migawkę tylko w trybie BULB natomiast w opcji zdjęć seryjnych niestety nie (taką informację podano mi w Sony help center). Chciał bym wykonać np 300 zdjęć seryjnych jednak trzymanie palcem wciśniętego spustu migawki przez tak długi czas jest męczące i tu pojawia się moje pytanie....Czy ktoś ma jakieś rozwiązanie na zablokowanie migawki w trybie zdjęć seryjnych tak by aparat wykonywał kolejno zdjęcia do czasu ponownego wciśnięcia (puszczenia) spustu migawki ?
Idąc dalej tym tropem może ktoś zna jakiś sposób na automatyczne wykonywanie zdjęć interwałowych np co 3 czy 10 sekund z zablokowaną ekspozycją oczywiście ?
capone napisał(a):
Witam
Mam problem i nie mogę znaleźć rozwiązania. Alpha a330 nie posiada wejścia na wężyk a pilot do niego blokuje migawkę tylko w trybie BULB natomiast w opcji zdjęć seryjnych niestety nie (taką informację podano mi w Sony help center). Chciał bym wykonać np 300 zdjęć seryjnych jednak trzymanie palcem wciśniętego spustu migawki przez tak długi czas jest męczące i tu pojawia się moje pytanie....Czy ktoś ma jakieś rozwiązanie na zablokowanie migawki w trybie zdjęć seryjnych tak by aparat wykonywał kolejno zdjęcia do czasu ponownego wciśnięcia (puszczenia) spustu migawki ?
Idąc dalej tym tropem może ktoś zna jakiś sposób na automatyczne wykonywanie zdjęć interwałowych np co 3 czy 10 sekund z zablokowaną ekspozycją oczywiście ?
Hej
No ale w tym problem...znalazlem takie piloty ale nie na podczerwień a tylko taka mozliwosc podlaczenia posiada a330. Chyba ze ty mozesz jakiegos linka podrzucic to bede wdzieczny
Mam wrażenie,że kiedyś było tych pilotów od groma, a teraz jest jakaś posucha
Zapytaj w tym sklepie: LINK, czy do SONY ten pilot łączy się bezpośrednio, czy też musi mieć podpięty odbiornik do złącza wężyka.
Wszystko pieknie i ladnie tylko to jest pod wejscie na wezyk a alpha a330 nie ma wejscia na wezyk tylko podczerwien do pilota....zreszta ten z linka ma napisane ze nie jest kompatybilny z a330
tragedia, nie moge nic znalezc co sprawdzilo by sie z a330....nawet co kolwiek z DIY
capone napisał(a):
Wszystko pieknie i ladnie tylko to jest pod wejscie na wezyk a alpha a330 nie ma wejscia na wezyk tylko podczerwien do pilota....zreszta ten z linka ma napisane ze nie jest kompatybilny z a330
tragedia, nie moge nic znalezc co sprawdzilo by sie z a330....nawet co kolwiek z DIY
co mi z urzadzenia wciskajacego przyciska jak i tak nie podlacze tego pilota bo jest na kabel
capone napisał(a):
co mi z urzadzenia wciskajacego przyciska jak i tak nie podlacze tego pilota bo jest na kabel
A to ciekawy pomysł bardzo ciekawy. Musze rozeznać temat, wtedy jeszcze jakieś ramię do statywu które będzie trzymało pilota skierowanego w strone czujnika podczerwieni w aparacie i można działać Podoba mi się to rozwiązanie, już jest jakiś punkt zaczepienia
Jeszcze kombinuje jak zrobić zdjęcia seryjne ale pilot na podczerwień nie blokuje spustu migawki w trybie zdjęć seryjnych tak by aparat robił serię zdjęć np do zapełnienia karty. Tu można by ewentualnie kombinować jak wyżej z interwałem na najkrótszy mozliwy czas....hmmm musze pokombinować
Dzięki
Swoją drogą mogło by Sony wypuścić jakieś uaktualnienie oprogramowania, które dawało by taką możliwość z pilota
Pójdź krok dalej :smileyugeek:
Mechanizm naciskający spust i trzymający ael.
Interfejs który udaje kartę pamięci i przesyła dane przewodowo prosto do czytnika w komputerze. Ze złączem USB ten numer nie przejdzie, bo tylko jedno urządzenie na raz może z niego korzystać (nie dotyczy 700, 850 i 900).
Jeśli lubisz majsterkować i masz zaplecze techniczne to można wiele.