Podziel się wrażeniami!
Chciałem was zapytać o wasze pomysły na skuteczną stabilizację aparatu podczas filmowania. Specjalnie nie piszę w temacie o stabilizacji bo nie chcę mówić o częstym temacie stabilizacji i wpływu na czas filmowania. Chodzi mi konkretnie czy używacie statywu a jak go nie ma to jakie inne sposoby. Osobiście jestem zadowolony z jakości filmu avchd ale jednak drgania są widoczne nawet przy użyciu stabilizacji.
pozdrawiam logard
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Logard napisał(a):
Chciałem was zapytać o wasze pomysły na skuteczną stabilizację aparatu podczas filmowania. Specjalnie nie piszę w temacie o stabilizacji bo nie chcę mówić o częstym temacie stabilizacji i wpływu na czas filmowania. Chodzi mi konkretnie czy używacie statywu a jak go nie ma to jakie inne sposoby. Osobiście jestem zadowolony z jakości filmu avchd ale jednak drgania są widoczne nawet przy użyciu stabilizacji.
pozdrawiam logard
Drgania będą zawsze, stabilizacja w znaczący sposób je zmniejsza, ale są nadal...Wszystko zależy co chcemy filmować, jeśli nie jest to dynamiczna scena to filmuję dokładnie tak samo jak w sytuacji w której chcę zrobić nieporuszone zdjęcie z dłuższym czasem otwarcia migawki...Filmuję patrząc w wizjer, to zapewnia pewniejsze podparcie rąk niż filmowania "na zombie"... Jedna zasada, nie filmować/fotografować z wyprostowanymi rękami...
Kolega piszący po wyżej ma rację!
Ja używam statywu, polecam sklep internetowy fun sports, link:
TU
(I nadal nie umiem robić że pisze np: tu i klikając tam otwiera się strona)
Już umiesz - kliknij "zmień" i podejrzyj
Tadeusz
Ja posiadam statyw WT - 663S, trochę ciężki ale stabilny i bardzo wytrzymały!!!
Logard napisał(a):
pozdrawiam logard
Dziękuję i wielki szacuneczek dla Piotruso za wyczerpującą odpowiedź.
Twoje przemyślenia jak najbardziej pokrywają się z moimi. Może niektóre są bardzo oczywiste, ale myślę że nie wszyscy z tych problemów zdają sobie sprawę, zwłaszcza ci, którzy dopiero zamierzają kupić sprzęt, a tych - czytających forum jest całkiem sporo.
Ja kupowałem swoją A33 ponad rok temu i wtedy mało było testów użytkowników tej alfy.Stąd moje jednak drobne na początku rozczarowanie tą stroną filmowania, ale jak już pisałeś jest na to sposób. Dużo pisałęś o ergonomi podczas filmowania i różnic między apartem a kamerą. Rzeczywiście ostatnio nawet zareklamowałem w serwisie obiektyw kitowy ponieważ w trakcie filmowania lekko zacinał się on podczas zmiany ogniskowej. Powodowało to "skakanie" kadru. Oczywiście filmowałem z ręki. Tak więc - dla osób zastanawiających się nad kupnem takiego lub innego aparatu z możliwością filmowania - moja opinia jest taka, że warto, jeśli ma to być funkcja dodatkowa (filmowanie). Według mnie jest dużo więcej zalet filmowania w aparacie niż wad.
pozdrawiam Logard