anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sony A390

mszary
Początkujący

Sony A390

Witam szanowne grono :c4
Od jakiegoś czasu pęka mi głowa bo staram się wybrać pierwszą w życiu lustrzankę i... sam nie wiem którą :c7
Bardzo chciałem A450, ale już jest nie dostępna - przekopałem cały internet, obdzwoniłem wszystkie sklepy, które mają ją w ofercie i okazywało się że nie mają.

Pomyślałem o A580 - jednak cena mnie trochę odstrasza, jednak mnie nie stać na niego, mimo że cały zakup chciałem w system ratalny.

Trafiłem na A390 - która, biorąc pod uwagę oglądane przeze mnie pozostałe modele wydała się zbyt jakby tania. Okazało się że tam jest matryca CCD. Mam wiele wątpliwości co do tej matrycy. Opinii na temat różnic pomiędzy CCD a CMOS jest mnóstwo i praktycznie już produkuje się aparaty z CMOSami.
Ale z drugiej strony w cenie pozostałych modeli mógłbym mieć A390 z dwoma obiektywami a to już fajne...
Myślałem również o A33 ale jak na pierwszą lustrzankę to chciałbym mieć wizjer... optyczny chociaż fajne w A33 jest szybkostrzelność, HDR i zdjęcia panoramiczne a jednak w A390 tego nie ma.
Już nawet zacząłem się zastanawiać na Pentaxem K-r bo też ma świetne recenzje.

Proszę fachowców o pomoc i (trochę to głupio zabrzmi) jakoś przekonanie mnie do A390 z matrycą CCD.

Pozdrawiam
Szary

22 ODPOW. 22
profile.country.pl_PL.title
Lars..
Początkujący

Zdecydowanie daj sobie spokój z A390. Lepiej mieć lepszą puszkę niż drugi przeciętny obiektyw.

Z podanych przez Ciebie zdecydowanie A33 lub - rozważając jednak większe koszta rat - A580.

Nie zniechęcaj się do EVF - w robieniu zajefajnych zdjęć nie przeszkadza. 8-)

profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

Wejdź na stronę sklepu abfoto, znajdź sklep w warszawskiej Promenadzie i zadzwoń z pytaniem o A450 - jeszcze w sobotę stała sobie spokojnie na półce czekając na nowego właściciela.

profile.country.PL.title
Brus..
Poszukiwacz

:c37
http://www.e-ibo.pl
- jest A380 ,A500, A550
ceny trzeba porównać może coś podejdzie

mszary
Początkujący

sadam napisał(a):

Wejdź na stronę sklepu abfoto, znajdź sklep w warszawskiej Promenadzie i zadzwoń z pytaniem o A450 - jeszcze w sobotę stała sobie spokojnie na półce czekając na nowego właściciela.

Dzięki wielkie! :c4
Jutro zatem dzwonię do nich. Mam nadzieję że ratalnie sprzedadzą i że wyślą na moje zadupie :smileyhappy:

W nawiązaniu do matryc CCD - zauważyłem i oglądam wiele galerii użytkowników tego forum i jest trochę luster z matrycami CCD i zdjęcia są piękne :shock:
Dlaczego tak odradza się zakup np. A390? Już nawet nie chodzi mi o mnie ale generalnie w ogóle gdzie się tam czyta.

profile.country.PL.title
Rutek68
Doradca

mszary napisał(a):

W nawiązaniu do matryc CCD - zauważyłem i oglądam wiele galerii użytkowników tego forum i jest trochę luster z matrycami CCD i zdjęcia są piękne :shock:
Dlaczego tak odradza się zakup np. A390? Już nawet nie chodzi mi o mnie ale generalnie w ogóle gdzie się tam czyta.

Witam, od około 2 lat fotografuję 330 i w zasadzie najmniej przyczepić mogę się właśnie do matrycy. Wiadomo więcej szumu(brzydkiego) na wyższych ISO , więc staram się nie podwyższać pow. 400. Przy amatorskim wykorzystaniu w zasadzie to wystarcza(mam jasny obiektyw f/1,8). Bardziej dokucza mi przy body tego typu, brak możliwości podpięcia gripa, niewygodny chwyt, mały wizjer i słaba celność AF, i kilka innych drobnostek :c3 . Teraz z doświadczenia wiem czego mi potrzeba, więc chyba nie żałuję tego etapu :smileyhappy:
Na koniec , teraz na pewno nie kupił bym 390, a co Ty zrobisz ? Nie wszyscy potrzebują puszki z najwyższej pułki i tak jak piszesz fajne fotki wychodzą nie tylko z alfy 900 :c37

Sony 77 ob.28/2,8; 50-200/4-5,6; 35/1,8; 50/1.7; 135/2,8
profile.country.en_GB.title
Deviant.
Użytkownik

Chciałbym (bardzo) mieć ściankę cyfrową z matrycą CCD do mojego średniaka.

W moim odczuciu - wszystko zaczyna zależeć od fotografii jaką chcemy uprawiać i mocno jest powiązane z naszymi umiejętnościami.

Przy okazji premier nowych produktów Firmy Sony, zacząłem się zastanawiać nad tym, jak będzie wyglądała i czy będzie kontynuowana linia :c56 2.. i 3..?
Świetne aparaty to są - mówię oczywiście wg swoich odczuć. Oprzyrządowane w dobry, jasny obiektyw pokazują swoje możliwości.

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Witaj mszary,
pytasz

mszary napisał(a):

Jak widać nie zawsze:

Deviant napisał(a):

Chciałbym (bardzo) mieć ściankę cyfrową z matrycą CCD do mojego średniaka.

To jest trochę tak, jak (obrazowo pisząc) z samochodami z silnikiem benzynowym lub z dieslem, albo z manualną skrzynia biegów, lub automatyczną. Obydwa rozwiązania mają zalety, ale mają też wady. Matryce CCD dają piękny obraz, często nieosiągalny dla matryc CMOS. Drugą strona medalu jest wzrost szumów przy wyższych czułościach. Wobec ostatnio panujących trendów, na topie są matryce z jak największymi czułościami (ISO), a więc CMOS.
Fotografowanie (jeśli nie jest zawodem) jest pięknym hobby i kosztownym. Współcześnie nie kupuje się aparatu na lata, z myślą o tym, że jeszcze wnuki będą z niego korzystać. Do nauki wystarczy nawet prosty model (dlatego seria 2xx i 3xx jest określana nazwą EL (entry level - dla początkujących)). Nie znaczy to, że doświadczony fotograf nie może z nich korzystać :c20 Po prostu modele te nie zawierają pewnych funkcji, z reguły nieprzydatnych "zielonemu" amatorowi fotografii. Możesz pójść dwiema drogami: kupić najprostszy aparat z dwoma obiektywami (optyka i tak jest ważniejsza od body), a po nauczeniu się podstaw, nabraniu doświadczenia i gdy posiądziesz umiejętność świadomego wyboru, wymienić aparat na taki, który będzie spełniał Twoje ówczesne potrzeby (których teraz możesz sobie nie uświadamiać). Lub, kupić od razu aparat większymi możliwościami i z podstawowym obiektywem, po nabraniu pewnej ogłady fotograficznej, dokupić obiektywy wg potrzeb.
Do pierwszej drogi dobry jest A390 (lub inne z serii A2xx, A3xx), do drugiej jest większy wybór: A450, A500/550, A33/35/55. Lub, nieprodukowany juz A700 - bardzo dobry, choć jego możliwości mogą Cię na teraz nieco przerastać (to tak, jak kalkulator inżynierski kupiony w podstawówce :c20 ), ale możliwy do kupienia czasem stosunkowo niedrogo (nowy, lub z drugiej ręki).

Jeśli uda sie ta opcja:

sadam napisał(a):

to może być dobry wybór. (Lub jeszcze gdzie indziej mozna spróbować)

Powodzenia w zakupie i potem, wielu udanych zdjęć!

------------------------------
fotoamator
mszary
Początkujący

Oglądałem dzisiaj w media markt 3 typy:
1. Pentax K-r - świetne recenzje (optyczne.pl oraz fotopolis.pl) (z obiektywem 18-200)
2. Sony A35 (18-55)
3. jeszcze raz Sony A390 (18-55 oraz 55-200)
4. Nikon D90 z obiektywem 18-105
I wszystkie mi się podobały, chociaż chyba najmniej ta A35, ale nie skreślam jej. Jakoś wizjer elektroniczny do mnie tak nie przemawia, ale sam aparat jest malutki dosyć. Ja mam wielkie łapiska :) i chce czuć go w dłoniach. Z tym że zdjęcia w serii robi świetnie no i podoba mi sie dźwięk robienia zdjęcia (dla mnie to równie ważne :)) Niedawno urodził mi się syn a przy dziecku taki aparat szybkostrzelny to chyba dobra rzecz. Zobaczymy. Myślę.
Nikon świetnie w dłoni leżał, kosztował niecałe 3 tyś ale nie wiem czy to opłacalne z tym obiektywem co był. No i Pentax świetnie leży w dłoni także.
Najgorzej jakby finansowo wychodził A35 z tym zwykłym obiektywem.

Sklep AB Foto się odezwał. W Warszawie nie maja już tego aparatu A450 ale mają w Olsztynie. Czekam na info z Olsztyna :)

profile.country.pl_PL.title
spolghost1lgexk
Nowicjusz

jeżeli cię stać to d90. porządny wizjer, najlepsze szkło, dwa pokrętła. żaden z pozostałych tego nie ma.
jest to co prawda "ergonomia nikona", ale da się przeżyć.

z wad: nie ma filmów, smile shuttera, inteligentnego telekonwertera, AF w trybie LV (w'ogle LV ma marny).

co kto lubi :)