Podziel się wrażeniami!
Cześć Wszystkim !
Ja mam pytanie bardzo dla mnie istotne :
Jak obrobić skutecznie Raw-a ,bo w przeciwieństwie do poprzednich modeli, z którymi nie było problemu (a100,350,700 i 55) dzisiaj mam pierwsze poważne fotki z A77 i tu niemiła niespodzianka - mam straszne siano po zrzuceniu z raw do tiff, a jpg tez nieciekawie wygląda.
Robiłem na ISO1250. Obróbka na CS5 . Mam straszne ziarno i szumy ... .
Pewnie jest jakiś "myk" aby skutecznie rozprawić się z w/w, ale niestety goni mnie czas i nie bardzo mam możliwość eksperymentowania. Za komentarze odnośnie nieuzywania wysokiego ISO dziękuje . To 1/10 możliwości, więc po co producent robiłby wyższe , a w teatrze z flashem niebardzo. Coraz bardziej zawodzi mnie w/w marka. A55 w serwisie bo padła kompletnie, stąd foty na A77.
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdro
Power
Nie, piksele równie trudno dojrzeć jak strukturę na matówce, choćby tej którą miałem w Gx20.
pefron napisał(a):
A tak jeszcze jedno, czy ktoś z was próbował 77tką pracować choć przez pół dnia?
Może to tylko moje odczucie , ale przez kolejne kilka godzin w lewym oku jak bym widział wciąż zieloną poświatę , dało mi to też do myślenia czy oby to ustrojstwo nie zrobiło mi kuku w oko
Ja bawiłem się A77 w SC przez kilkanaście minut w pomieszczeniu gdzie było światło jarzeniowe i w wizjerze nie było stabilnego obrazu - parafrazując słowa kultowego polskiego filmu można powiedzieć: Panie kochany wszystko mi miga. Po odjęciu oka od wizjera wzrok jakiś czas dochodził do siebie.
Po uszkodzeniu mojej A300 naprawdę byłem zainteresowany zakupem A77, ale ze względu na:
1.Nie pasujący mi elektroniczny wizjer
2.Zupełnie nie potrzebne mi 24M pixele, wymagające szkieł z wyższej półki i powodujące znaczne szumy przy wyższych ISO.
3.Cenę
wybrałem A580 i jak na razie nie żałuję
Lajam napisał(a):
Rozumiem Twoje wątpliwości, ale skoro nie miałeś jeszcze tego aparatu w ręku może nie warto się tak negatywnie nastawiać?
Lajam napisał(a):
Tak na marginesie - jestem czynnym użytkownikiem 100 i 900.
77 jaką miałem, ukradziono mi w marcu
stasiek2002 napisał(a):
Po uszkodzeniu mojej A300 naprawdę byłem zainteresowany zakupem A77, ale ze względu na:
1.Nie pasujący mi elektroniczny wizjer
2.Zupełnie nie potrzebne mi 24M pixele, wymagające szkieł z wyższej półki i powodujące znaczne szumy przy wyższych ISO.
3.Cenę
wybrałem A580 i jak na razie nie żałuję