anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Potrzebuje lustrzanki do fotografi przyrody (zwierzaczków)

3853-----
Początkujący

Potrzebuje lustrzanki do fotografi przyrody (zwierzaczków)

Witam! :c37
Tak jak w temacie, co mi polecicie? mam do wydania 2300zł chodzi o bodyy z kitowym obiektywem na początek, żeby się podszkolić w jej użytkowaniu później coś może z serii G. A jeśli dołączę do tego obiektyw sigmy z mocowaniem sony potrzebne jest dodatkowe strojenie?? myślałem nad 33 35 ewentualnie 55 :c56. Czasami się spotykam z różnymi literkami za modelem np. 33L 33K o co z tym chodzi??
Pomoże ktoś kto w temacie jest na "TY"??

13 ODPOW. 13
profile.country.pl_PL.title
kuraq.
Poszukiwacz

:c37
To bardzo fajne aparaty, aczkolwiek ja dozbierałbym do a65, gdyż jest większa i ma, moim zdaniem, zauważalnie lepszy wizjer :c20
Zaś co do obiektywów, to zazwyczaj problemy z af, jeśli się pojawiają, leżą po stronie obiektywu i są usuwane w ramach gwarancji ;)

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Czasami się spotykam z różnymi literkami za modelem np. 33L 33K o co z tym chodzi??

Są to oznaczenia wyposażenia aparatów. Jeśli nic się nie zmieniło to wygląda to tak:
H = aparat + 18-200mm
L = aparat + 18-55mm
K = aparat + 18-70
P = aparat + 16-105mm
Q = aparat + 28-75 (16-50mm)
W = aparat + 18-70 + 75-300mm
X = aparat + 18-70 + 55-200mm
Y = aparat + 18-55mm + 55-200 SAM mm
Z = aparat + 16-80mm

przy czym:
H, K dotyczy a200/300/350
X dotyczy a300/350
W dotyczy a200
P i Z dotyczy a700
Q dotyczy a850, oraz A77 - w tym wypadku jest to ob. 16-50mm
L i Y dotyczy a230/330/380/450/500/550

V = aparat wyposażony w GPS

Do zwierzaczków, jak piszesz, nada się w zasadzie każda lustrzanka na początek :)
Jeśli nie masz na myśli zwierząt domowych to przydałby się teleobiektyw. Ale to temat rzeka...

------------------------------
fotoamator
profile.country.PL.title
Dibo..
Poszukiwacz

Proponuję poczekać na A57 :c20

FF | APS-C | 8 | 18-250 | 16-50 | 35 | 135 | HVL-F58AM
profile.country.PL.title
photomusic
Użytkownik

Aparat SLT do fotografowania zwierząt? Chyba w Zoo.
Nie zapomnij dokupić parę zapasowych akumulatorków (są bardzo tanie i lekkie…), przyda się również dobra ładowarka. Mam AC-VQ900AM i szczerze go polecam, na jednym aku wykonałem 1120 zdjęć z ciężkim obiektywem SSM i zostało jeszcze 34%.Normalnie naładowany NP-FM500H zrobi może połowę z tego.
Powodzenia…

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

photomusic napisał(a):

Aparat SLT do fotografowania zwierząt? Chyba w Zoo.

Rozumiem, że masz, używasz i stąd tak śmiałe tezy?

photomusic napisał(a):

wykonałem 1120 zdjęć z ciężkim obiektywem SSM i zostało jeszcze 34%.Normalnie naładowany NP-FM500H zrobi może połowę z tego.

Takie dane są zupełnie bez sensu tak samo jak twierdzenie o "lepszości" ładowania AC-VQ900AM.

Ja wykonałem aparatem :c56 55 ponad 2000 zdjęć na 1 akumulatorze, przy czym 70% zdjęć było wykonanych przy użyciu 300/2.8 G SSM - a to jest najcięższe szkło w systemie.

Akumulator w :c56 55 jest w dodatku znacznie mniejszy w stosunku do FM-500H.

Oczywiście to o niczym nie świadczy bo najważniejsze są warunki i czas w jakim wykonujemy te niebotyczne ilości zdjęć. W moim przypadku były to serie po 10kl/s i czas około godziny fotografowania.

Także takie podawanie ile to zdjęć nie zrobiłeś jest wysoce niemiarodajne i wprowadza czytających w błąd.

kuraq.
Poszukiwacz

Ta ładowarka nie sprawia, że aku jest bardziej naładowany niż przy użyciu zwykłej ;)

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Jeszcze uzupełnię swą poprzednią wypowiedź:
jeśli dołączę do tego obiektyw sigmy z mocowaniem sony potrzebne jest dodatkowe strojenie?

Zasadniczo nie, jednak niektóre serie obiektywów Sigma nie współpracują poprawnie z nowymi puszkami Sony - było o tym już na forum.

fotoamator
kuraq.
Poszukiwacz

Ale to też chyba serwis koryguje, jeśli dobrze pamiętam :)

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

kuraq napisał(a):

Ale to też chyba serwis koryguje, jeśli dobrze pamiętam :)

Oczywiście. Serwis Sigmy, gwoli ścisłości.

fotoamator