anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Opinie o A65

profile.country.pl_PL.title
Kocur-74
Początkujący

Opinie o A65

Witam,
Proszę posiadaczy A65 o wpisanie swoich spostrzezen i opinii nt tego aparatu. Z gory dzieki!

102 ODPOW. 102
profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

armalite napisał(a):

Czyli też szału nie robi, na 17mm ma już f/4

Podejrzewam, że wartości dla Sony są bardzo zbliżone. Innymi słowy w każdym zakresie jest jaśniejsza i to o kilka działek...
Jak się komuś nie chce nosić, 16-105 będzie fajne. Ja wolę mieć dwa-trzy szkła niż jedno uniwersalne.

Z tymi kilkoma działkami to bym nie przesadzał. Nie sprawdzałem milimetr po milimetrze ale tak na szybko to widzę tylko 1 EV różnicy (czyli jedną działkę).
Co do ostatniego zdania to ja też tak wolę ale niektórzy (szczególnie ci, co się przesiadają z kompaktów) mają przyzwyczajenia do uniwersalnego aparatu i nie zawsze chcą wymieniać obiektywy.

armalite
Początkujący

piotruso napisał(a):

Z tymi kilkoma działkami to bym nie przesadzał. Nie sprawdzałem milimetr po milimetrze ale tak na szybko to widzę tylko 1 EV różnicy (czyli jedną działkę).
Co do ostatniego zdania to ja też tak wolę ale niektórzy (szczególnie ci, co się przesiadają z kompaktów) mają przyzwyczajenia do uniwersalnego aparatu i nie zawsze chcą wymieniać obiektywy.

No fakt, masz rację, jeden EV. To wciąż dość dużo, tym bardziej, że niektórzy tu podkreślają, jaka to Sigma jest beznadziejna bo zaraz ciemnieje. No ciemnieje, fakt, ale Sony w tym samym czasie jest jeszcze ciemniejsze 😕

A 16-105 jest niewątpliwie o wiele bardziej uniwersalne. Jak wyżej pisałem - jak kto lubi. Córka ma A300 z 18-200, jeszcze ciemniejsze i jeszcze bardziej uniwersalne szkło :)

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

Napisaliście już całkiem sporo co i kiedy ciemnieje a ja osobiście i tak bym wybrał 16-105 choćby z racji konstrukcji.
Ale to moje zdanie.

oldguest
Początkujący

No to i ja wtrące swoje 3 grosze. Używałem wspomnianej Sigmy przez ponad rok i byłem z niej zadowolony, teraz używam Sony 16-105 i powiem szczerze nigdy nie wróciłbym do Sigmy. Każdy z obiektów ma swoje zalety, ale Sony ma ich zdecydowanie więcej :)

Aha, obiektywy używane z DSLR, być może z SLT "inaczej rysują" a ilość światła ma większe znacznie

Kocur-74
Początkujący

Witam ponownie,
Dziękuję wszystkim za rady i informacje. Każda opinia jest cenna, choć zdania bywają różne.
Z dyskusji wynika podstawowy wniosek - opinii o samym aparacie nie było zbyt wiele, a to moim zdaniem oznacza, że A65 jest OK. Jest to dla mnie ważna informacja, bo dane techniczne nie pokazują wszystkiego. Czasem małe niedociągnięcie w ergonomii, czy jakiś techniczny detal potrafi użytkownika zirytować, czy doprowadzić do szału. Niczego takiego na chwilę obecną nie znalazłem w postach, więc jest dobrze.
Temat myślę, że jest na chwile obecną zamknięty, ale gdyby ktoś chciał coś krytycznego jeszcze wrzucić - zapraszam! :)
........
Marek

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

Witam ponownie,
Dziękuję wszystkim za rady i informacje. Każda opinia jest cenna, choć zdania bywają różne.
Z dyskusji wynika podstawowy wniosek - opinii o samym aparacie nie było zbyt wiele, a to moim zdaniem oznacza, że A65 jest OK.

Nie chciałbym być złym prorokiem ale mi się wydaję, że nie ma opinii o samym aparacie bo praktycznie nikt nie ma tego aparatu a tych co go mieli w rękach (np Gucio50) jest tylko 1 (no, może przesadzam, może jeszcze ktoś miał ten aparat na chwilę w rękach). To jest nowość i jeżeli chcesz mieć o nim opinie to raczej musisz poczekać jeszcze ze jakiś czas.

Gucio50
Początkujący

piotruso napisał(a):

Nie chciałbym być złym prorokiem ale mi się wydaję, że nie ma opinii o samym aparacie bo praktycznie nikt nie ma tego aparatu a tych co go mieli w rękach (np Gucio50) jest tylko 1

... .... a jego opinia :smileyevil:
Zwłaszcza, ze miałem go 1 dzień, niecały.

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

Gucio50 napisał(a):

... .... a jego opinia :smileyevil:
Zwłaszcza, ze miałem go 1 dzień, niecały.

A tego nie powiedziałem.
Chodziło mi o To, że nie znam nikogo z tego forum (nikt o tym nie mówił) poza Tobą, że miał A65.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

piotruso napisał(a):

Chodziło mi o To, że nie znam nikogo z tego forum (nikt o tym nie mówił) poza Tobą, że miał A65.

Ja miałem, JuniorX miał...cały dzień na air show.
Tyle, że nie możemy się wypowiadać bo to przedprodukcyjne egzemplarze były, niemniej ja wspominam go naprawdę dobrze przede wszystkim za ergonomię.

Kocur-74
Początkujący

Brak wieści, to dobre wieści.
Gdyby aparat był jakiś lewy, to na forum wrzałoby od zaciętych dyskusji, a i nieraz jakichś inwektyw. Stąd mój optymistyczny wniosek.
Jest jednak niebezpieczeństwo, że użytkownicy tego aparatu dostali z jego powodu szału i zostali wszyscy zamknięci na oddziałach psychiatrycznych bez dostępu do forum... i stąd brak negatywów :)
Jak przestanę się odzywać na forum, to znaczy, że prawdziwy jest wariant nr 2.