anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Opinie o A65

profile.country.pl_PL.title
Kocur-74
Początkujący

Opinie o A65

Witam,
Proszę posiadaczy A65 o wpisanie swoich spostrzezen i opinii nt tego aparatu. Z gory dzieki!

102 ODPOW. 102
profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Jako, że temat jest nieco inny (o A65), więc żeby nie ciągnąć off-topa polecę poszukanie na forum. Nasz wyszukiwarka w opcji "zaawansowane wyszukiwanie" działa naprawdę dobrze.
A na początek link to jednego z tematów: macro i uwaga: makrofotografia to nie jest fotografowanie z ekstremalnie bliskich odległości ;)

------------------------------
fotoamator
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Gucio50 napisał(a):

Idź do sklepu i zobacz co pokazuje na max ogniskowej 16-105 a co 17-70 Sigma. Jak porównasz światło to będziesz miał owies i siano. :nauseated_face: Jeżeli znasz wierszyk.

Gucio, ja rozumiem fascynację Twoją Sigmą, ale mam wrażenie że trochę zbyt fanatycznie do tego podchodzisz.

Gucio50
Początkujący

Lajam napisał(a):

Gucio50 napisał(a):

Idź do sklepu i zobacz co pokazuje na max ogniskowej 16-105 a co 17-70 Sigma. Jak porównasz światło to będziesz miał owies i siano. :nauseated_face: Jeżeli znasz wierszyk.

Gucio, ja rozumiem fascynację Twoją Sigmą, ale mam wrażenie że trochę zbyt fanatycznie do tego podchodzisz.

Nie, ja mu proponuje aby sam popatrzył i ocenił.
Ja uwazam, dałem sie przekonać w sklepie, ze lepiej podpiać obiektyw o sile 2.8 niż słoik o sile 3.5.

Dla mnie , pewnie masz rację, nie powinienem wpływać na kolegę.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Gucio50 napisał(a):

Ja uwazam, dałem sie przekonać w sklepie, ze lepiej podpiać obiektyw o sile 2.8 niż słoik o sile 3.5.

O ile obiektyw jeszcze gwarantuje odpowiednią jakość przy f/2.8 oczywiście warto.

Sigma 17-70 bardzo szybko ciemnieje - te f/2.8 to dla mnie czysty marketing to światło jest dostępne tylko dla ogniskowej 17mm :c63
Gdyby takie światło było dostępne w całym zakresie to co innego.

Szczupic
Użytkownik

Dodatkowo 16-105 jest szerszy i dłuższy ale każdy wybiera jak uważa (albo jak sprzedawca podpowie ) :c20

___________________________________________________________________ Sony 850 | Minolta Dynax 7 | Sony HVL 42 | Sigma 70-200/2,8 HSM | Sigma 20-40/2,8 | Minolta 100/2,8 | Minolta 85/1,4G | Minolta 50/1,7 | Sony 35/1,4 G
Kocur-74
Początkujący

Gucio50 napisał(a):

Mam wrażenie ze już zadecydowałeś. Niestety.

W sumie zdecydowałem się iść w kierunku A65 (na stan obecny), ale obiektyw to jeszcze sprawa otwarta. Skoro polecasz Sigmę, to wcale nie mówię nie. Nie mówię też tak, bo nie myślałem o nim wcześniej i go nie znam nawet z testów.
Różnica pomiędzy 70, a 105 wizualnie może nie będzie oszałamiająca, ale jednak różnica w zoomie jest.
Z drugiej strony sporo osób chwali te obiektywy Sony, więc może są tego warte. Różnica w cenie nie jest aż tak duża w stosunku do sigmy. Jeśli rzeczywiście światło 2.8 jest dla 17mm, a potem szybko ciemnieje, to jednak nie ma się co podniecać :) Sony też ciemnieje, tyle że nie wiem jak. A tak a propos są takie dane pokazywane na jakichś wykresach - światło/zoom?

Jak zacznę rajd po sklepach, to coś czuję, że koledzy z SC namydlą mnie na A77 i obiektyw za drugie tyle ;) . Dlatego staram sie zachować jakiś rozsądek i limity.

Kocur-74
Początkujący

Tadeusz napisał(a):

i uwaga: makrofotografia to nie jest fotografowanie z ekstremalnie bliskich odległości ;)

Właśnie coś tak czułem, bo mi te motyle ciągle uciekały ;)

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Jak zacznę rajd po sklepach, to coś czuję, że koledzy z SC namydlą mnie na A77 i obiektyw za drugie tyle ;). Dlatego staram sie zachować jakiś rozsądek i limity.

Kupowanie optyki "w ciemno" to trochę kosztowna zabawa.

Ja bym na spokojnie kupił aparat z obiektywem 18-55 i po pewnym czasie ocenił czego mi najbardziej brakuje. W tym momencie masz także możliwość porównania innych obiektywów z tym, który już masz - bądź to w sklepie, bądź u znajomych czy choćby życzliwych osób z forum posiadających inne szkiełka.

profile.country.en_GB.title
Michal.
Poszukiwacz

A tak a propos są takie dane pokazywane na jakichś wykresach - światło/zoom?

Wykres nie ale TU jest tabelka jak ciemnieje 16-105 ;)

armalite
Początkujący

Czyli też szału nie robi, na 17mm ma już f/4

Nie pamiętam już , jak to wyglądało w wersji Sony. Dla Nikona wartości przysłony dla wspomnianej Sigmy wyglądają tak:

17mm - f/2.8
18-24mm - f/3
25-29mm - f/3,2
30-38mm - f/3,5
48-55mm - f/3,8
56-70mm - f/4

Podejrzewam, że wartości dla Sony są bardzo zbliżone. Innymi słowy w każdym zakresie jest jaśniejsza i to o kilka działek...
Różnica na plus 16-105 to jeden milimetr na krótkim końcu i te 35 na długim. Minus - większe zniekształcenia i znacznie gorsze światło - typowe dla zoomów z długim zakresem.
Jak się komuś nie chce nosić, 16-105 będzie fajne. Ja wolę mieć dwa-trzy szkła niż jedno uniwersalne.