Podziel się wrażeniami!
Witam,
Proszę posiadaczy A65 o wpisanie swoich spostrzezen i opinii nt tego aparatu. Z gory dzieki!
Jako, że temat jest nieco inny (o A65), więc żeby nie ciągnąć off-topa polecę poszukanie na forum. Nasz wyszukiwarka w opcji "zaawansowane wyszukiwanie" działa naprawdę dobrze.
A na początek link to jednego z tematów: macro i uwaga: makrofotografia to nie jest fotografowanie z ekstremalnie bliskich odległości
Gucio50 napisał(a):
Idź do sklepu i zobacz co pokazuje na max ogniskowej 16-105 a co 17-70 Sigma. Jak porównasz światło to będziesz miał owies i siano. Jeżeli znasz wierszyk.
Lajam napisał(a):
Gucio50 napisał(a):
Idź do sklepu i zobacz co pokazuje na max ogniskowej 16-105 a co 17-70 Sigma. Jak porównasz światło to będziesz miał owies i siano. Jeżeli znasz wierszyk.
Gucio, ja rozumiem fascynację Twoją Sigmą, ale mam wrażenie że trochę zbyt fanatycznie do tego podchodzisz.
Gucio50 napisał(a):
Ja uwazam, dałem sie przekonać w sklepie, ze lepiej podpiać obiektyw o sile 2.8 niż słoik o sile 3.5.
Dodatkowo 16-105 jest szerszy i dłuższy ale każdy wybiera jak uważa (albo jak sprzedawca podpowie )
Gucio50 napisał(a):
Mam wrażenie ze już zadecydowałeś. Niestety.
Tadeusz napisał(a):
i uwaga: makrofotografia to nie jest fotografowanie z ekstremalnie bliskich odległości
Jak zacznę rajd po sklepach, to coś czuję, że koledzy z SC namydlą mnie na A77 i obiektyw za drugie tyle . Dlatego staram sie zachować jakiś rozsądek i limity.
A tak a propos są takie dane pokazywane na jakichś wykresach - światło/zoom?
Czyli też szału nie robi, na 17mm ma już f/4
Nie pamiętam już , jak to wyglądało w wersji Sony. Dla Nikona wartości przysłony dla wspomnianej Sigmy wyglądają tak:
17mm - f/2.8
18-24mm - f/3
25-29mm - f/3,2
30-38mm - f/3,5
48-55mm - f/3,8
56-70mm - f/4
Podejrzewam, że wartości dla Sony są bardzo zbliżone. Innymi słowy w każdym zakresie jest jaśniejsza i to o kilka działek...
Różnica na plus 16-105 to jeden milimetr na krótkim końcu i te 35 na długim. Minus - większe zniekształcenia i znacznie gorsze światło - typowe dla zoomów z długim zakresem.
Jak się komuś nie chce nosić, 16-105 będzie fajne. Ja wolę mieć dwa-trzy szkła niż jedno uniwersalne.