anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Nowy z nową a77 kilka pytań

oldguest
Początkujący

Nowy z nową a77 kilka pytań

Witam, od 3 dni jestem, mam nadzieję szczęśliwym posiadaczem a77. Do tej pory używałem a700.
Aparaty dość podobne w obsłudze, ale jednak sporo się różnią, więc kilka wątpliwości i pytań.
1. Jak mając komputer Mac wykorzystać dane GPS - załączony na płycie program PMB nie ma wersji na MacOS.
2. W FotoVideo z chyba października 2011 wyczytałem, że już jest poprawka firmware - gdzie ją pobrać, bo nie mogę znaleźć. /może jakiś link?/

I to chyba tyle jak na początek.
Pozdrawiam

35 ODPOW. 35
Gucio50
Początkujący

antonib napisał(a):

Jako założyciel tego wątku

Wiem, chodzi o mnie, powinienem był Ci przesłać moje dywagacje na temat GPS i DLNA na priv. Żałuję że tak nie zrobiłem

Pozdrawiam piotrusso, Lajama i Szwendaka oraz Krisa.

Kolegów, którzy poczuli sie urażeni jeszcze raz przepraszam.
Nie będę, tutaj na tym forum, wiecej psuł atmosfery.
Byłem przekonany, że wytrzymam w zasadzie wszystko, ale jeden z postów jaki otrzymałem na priv, zawierał niejasne insynuacje, po których to nie mam ochoty,
dalej sie tu udzielać.

Proszę o zlikwidowanie mojego konta.
Andrzej

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Gucio50 napisał(a):

Byłem przekonany, że wytrzymam w zasadzie wszystko, ale jeden z postów jaki otrzymałem na priv, zawierał niejasne insynuacje, po których to nie mam ochoty,
dalej sie tu udzielać.

To bardzo przykre, co piszesz. Proponuję nie przejmować się tego typu wypowiedziami.

Proszę przemyśl swoją decyzję.

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

Gucio50 napisał(a):

dalej sie tu udzielać.

Proszę o zlikwidowanie mojego konta.
Andrzej

Wiem, że chodzi o mój priv, który został źle zrozumiany.
Wysłałem wytłumaczenie na priv (nie jestem w stanie szybko reagować, jestem w pracy).
Jeżeli nie zostanę poprawnie zrozumiany i tym razem to jednak ja rezygnuje z udzielania się na forum i poproszę o likwidację konta bo widocznie nie potrafię się wypowiadać a Gucio50 musi zostać bo nic złego nie zrobił.
Cóż, czekam na decyzję Andrzeja.
Piotr

armalite
Początkujący

Gucio lubi mieć rację nawet jak jej nie ma. Ale tacy też są potrzebni :)

Wracając do GPS - to strasznie fajna funkcja. Przez parę lat wsadzałem zdjęcia Warszawy na Picasę, często obrabiając je w programach graficznych, ze szczególnym uwzględnieniem techniki HDR. Cóż, taki był zamysł i tyle :)
Każda z tych fot była dodatkowo tagowana ręcznie, sprzężona z google map, na której zapisywałem miejsce gdzie zdjęcie zostało zrobione. Pozwalała mi na to i w miarę niezła pamięć i znajomość miasta, ale czasem po paru tygodniach od zrobienia zdjęcia miałem problem z przypomnieniem sobie, gdzie akurat ten czy tamten detal architektoniczny sfotografowałem. Podobne tagowanie zdjęć z Kenii czy choćby innego polskiego miasta w którym nie mieszkam jest dla mnie zwyczajnie niemożliwe.

Tym samym funkcja GPS w aparacie jest fajna. Choć ma jeden feler - pobiera dodatkowy prąd z akumulatora, a może nawet dużo więcej prądu gdy jest kiepski zasięg. Dlatego osobiście skłaniałbym się ku niezależnemu Pentagramowi, choć... Często lepiej mieć przy sobie jedno urządzenie zamiast dziesięciu. Lepiej mieć czy nie mieć...

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

armalite napisał(a):

funkcja GPS w aparacie jest fajna. Choć ma jeden feler - pobiera dodatkowy prąd z akumulatora, a może nawet dużo więcej prądu gdy jest kiepski zasięg. Dlatego osobiście skłaniałbym się ku niezależnemu Pentagramowi, choć... Często lepiej mieć przy sobie jedno urządzenie zamiast dziesięciu. Lepiej mieć czy nie mieć...

Można mieć i... mieć. Zauważ, że niezależnym pentagramem zdjęć nie zrobisz, więc lepiej zamiast niego dwa dodatkowe akumulatorki i GPS wbudowany - zawsze można go wyłączyć, a prąd się przyda. A Pentagram też wymaga zasilania...
Ale, to moje zdanie.

Panów Gucio50 i piotruso zaś, proszę o więcej wyrozumiałości zarówno wobec siebie nawzajem, jak i innych, nie wyjaśniać wyjaśnienia, założyć, że jednak nikt drugiemu nie chciał zrobić na złość, ani innej krzywdy moralnej i dalej funkcjonować na forum. Jesteście równoprawnymi użytkownikami i macie prawo do własnego zdania, dobrze jest też spróbować zrozumieć (niekoniecznie się z nim zgadzając) zdanie innych.
Kol. Gucio50 lubi kwieciste opowiastki - taki folklor - ale jego zdanie jest równie istotne, jak każdego z nas.
Kol. piotruso ze swoją rzeczowością i fachową wiedzą jest dla nas również bardzo ważny.
Panowie proszę, bez obrazy, ponadto zawsze można włączyć ignorowanie postów nielubianego forumowicza i nie czytać ich - jest taka funkcja w ustawieniach - można z niej skorzystać, jeśli ma to pomóc.
Pozdrawiam i proszę o zgodę, jak poważnych ludzi, którymi przecież jesteście. PAX :c31

------------------------------
fotoamator
armalite
Początkujący

Nie mam i nigdy nie miałem GPS w aparacie a wiem, że nie raz by mi się przydał. Masz rację - zamiast Pentagramu można kupić zapasowe AKU i wyjdzie na to samo.
Cóż, ja nie mam wyboru :)

Gucio50
Początkujący

piotruso napisał(a):

Piotr

Tak sie składa, ze na tym forum polubiłem Ciebie najbardziej.
Nie masz, jak sadzę powodu aby sie mna martwić.
Nie rezygnuj z tego forum, a ja będę ogledniejszy w swoich wypowiedziach.

Niestety to nie Ty a ja jestem inny. Biała wrona, kot bez jednej łapy, odmieniec.
Chodzę "skrajem drogi." Tam gdzie wszyscy idą środkiem, śpiewając piesni, ja chodzę nieco na poboczu i tracę czasem to co inni widzą jasno i oczywiście. Robie tak będzie z 55 lat juz z okładem. Niestety jak słyszę pieśń, zwłaszcza grupową to sie na wszelki wypadek oddalam nieco na bok i wypatruje co sie święci.

Ja patrzę , rozgladam się po krzakach i czasem zobaczę to co inni przegapiaja.

Nie martw sie piotrusso, nie rezygnuj.
Czekasz na moją decyzję, oto ona: ja też nie rezygnuję.

Twój przyjaciel Andrzej z Wrocławia.

Pewnie niepotrzebnie padły z mojej strony słowa, których teraz załuję i przepraszm Ciebie i kolegów z forum. Nie mam na myśli priv-ów a to, o czym pisałem w tym wątku,
zupełnie niepotrzebnie, bo i tak nikt nie zrozumiał mojej checi zainfekowania Was technologia DLNA a jedynie przelała sie kropla i kilku kolegów słusznie mnie upomniało. No cóż sorry

Muszę nieco spasować. :c22 :c22

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

Gucio50 napisał(a):

Tak sie składa, ze na tym forum polubiłem Ciebie najbardziej.
Nie masz, jak sadzę powodu aby sie mna martwić.
Nie rezygnuj z tego forum, a ja będę ogledniejszy w swoich wypowiedziach.

:smileyredface:
Dziękuję.
Mam powód by się martwić, bo jeżeli ktoś przeze mnie źle się czuje to jest i mi źle.

Gucio50 napisał(a):

Nie martw sie piotrusso, nie rezygnuj.
Czekasz na moją decyzję, oto ona: ja też nie rezygnuję.

Dziękuję.
Piotr

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Gucio50 napisał(a):

nikt nie zrozumiał mojej chęci zainfekowania Was technologia DLNA

Tak sądzisz? Szkoda tylko, że pewne swoje przemyślenia podajesz w sposób... dość dziwny, pokrętny, ze skłonnością do przesady i z dołączoną "opowiastką", często o dalekich podróżach i małżonce, co dodatkowo zaciemnia obraz. Przesłanie gubi się w dygresjach, nie dziw się więc, że jesteś często niezrozumiany :c63
A technologią DLNA mnie zainteresowałeś. Brakuje mi tylko bravii... :c20

------------------------------
fotoamator
oldguest
Początkujący

Panowie proponuję po drinku na zgodę i powrót do tematu...
Ja dalej będę uparcie wiercił ten temat, chciałbym znaleźć program, który na MACu automatycznie w drugim oknie pokaże mi miejsce zrobienia foty.
Zauważyłem pewną niedogodność, jeden z Kolegów powyżej napisał, że GPS żre prąd, jasne, że ma rację, więc fajną funkcją byłby szybki dostęp do wł/wył GPS, są przyciski programowalne, ale tej funkcji nie da się wrzucić, a dojście do niej poprzez menu to sporo kliknięć - wniosek apel do Sony o poprawkę softu.
Zasiadam dalej do gnębienia aparatu, jak mi się coś rzuci to nie omieszkam się pochwalić.
pzd
Antek