anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Nowy z nową a77 kilka pytań

oldguest
Początkujący

Nowy z nową a77 kilka pytań

Witam, od 3 dni jestem, mam nadzieję szczęśliwym posiadaczem a77. Do tej pory używałem a700.
Aparaty dość podobne w obsłudze, ale jednak sporo się różnią, więc kilka wątpliwości i pytań.
1. Jak mając komputer Mac wykorzystać dane GPS - załączony na płycie program PMB nie ma wersji na MacOS.
2. W FotoVideo z chyba października 2011 wyczytałem, że już jest poprawka firmware - gdzie ją pobrać, bo nie mogę znaleźć. /może jakiś link?/

I to chyba tyle jak na początek.
Pozdrawiam

35 ODPOW. 35
profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

Gucio50 napisał(a):

GPS a aparacie nie słuzy do tego, abys w domu, przy komputerze widział plan rynku w Warszawie, gdzie zrobiłeś zdjecie.
Po co Ci to.

Nie ma znaczenia jaki masz komputer. Wazne aby za pomocą DLNA umiał strumieniowo posyłać do telewizorów w Twoim domu filmy z wakacji, zdjęcia, muzykę oraz muzykę z CD i filmy z dvd lub blu-Ray.

GPS z fotografii na komputerze? Mnie nie jest potrzebny, chyba po to aby nieco zmienić lub dodać współrzędne GPS w EXiF-ie fotografii.
Robię to niezwykle rzadko, właściwie raz robiłem dla kawału.

Przy takim podejściu nie mam problemu z tym czy aparat wytwarza rawy, których komputer "nie umie".
Mój serwer mediowy wie co ma robić aby telewizor pokazywał zdjęcia czy film z blu-ray.
Telewizor stoi w salonia, komputer z Media Serwerem w piwnicy, no moze nie całkiem, ale cos w tym rodzaju.

Na pewno nie obrażam wzroku pań, koleżanek mojej żony, widokiem klawiatury, szarpanina z myszka.
Wszystko "umie" robić pilot telewizora, jezeli jest nieco nowszy od telewizora Rubin czy Jowisz. :nauseated_face:

Możesz napisać, że znowu ktoś się czepia, że znowu nie zgadzając się z Tobą pisze o Twojej nieznajomości ale według mnie po raz kolejny przesadzasz. Pisząc pierwsze zdanie już wydałeś na siebie wyrok :c20 (wyrok w tym sensie, że muszę się odnieść do Twojej kategorycznej wypowiedzi mającej wydźwięk narzucania rozwiązania wszystkim użytkownikom aparatów Sony - ja tak odczytałem Twoją wypowiedź).
To co napisałeś jest jednym z możliwych rozwiązań. Ale nie stawiaj stwierdzeń, że GPS nie jest do niczego innego potrzebny. Mając zdjęcia ogeotagowane mogę sobie znaleźć zdjęcia wykonane w konkretnym miejscu, wiem, gdzie dane zdjęcie było wykonane klikając na odpowiednią zakładkę, wczytując kolejne zdjęcia na mapie mogę zobaczyć jaką trasę przebyłem na danej wycieczce. Naprawdę wiele jest zastosowań GPS-a w aparacie, nie tylko pokazanie, w którym sklepie moja żona kupiła nowe buty (a to też jest możliwe na ekranie komputera z wykorzystaniem mapy). Dodatkowo mogę takie zdjęcie przesłać do koleżanki żony, która nie ma telewizora Bravia i za pomocą komputera i mapy będzie potrafiła odczytać, do którego sklepu warto zajrzeć. Naprawdę o wiele bardziej funkcjonalna jest wersja z komputerem i mapą niż z wyświetlaniem na telewizorze.
Druga sprawa to nie każdy ma serwer DLNA, nie każdy ma nawet telewizor, nie każdy z użytkowników aparatów ogląda zdjęcia na telewizorze, nie każdego stać na nowoczesny telewizor. Zdecydowana większość użytkowników ogląda zdjęcia na komputerze. A są jeszcze ludzie, którzy oglądają zdjęcia na papierze.
Jeżeli piszesz o Swoich preferencjach to proszę, pisz to w formie porady lub jednej z możliwości a nie narzucając swoje zdanie innym użytkownikom lub negując wykorzystanie sprzętu do innych celów niż Twoje (a niestety, Twoje wypowiedzi tak brzmią).
Pozdrawiam
Piotr

profile.country.PL.title
.Enzo.
Poszukiwacz

To, że coś Tobie nie jest potrzebne i Ty uważasz to za bezużyteczne nikogo za bardzo nie obchodzi. No chyba, że chcesz przedstawić swoją opinię (czego nie robisz, tylko bezsensownie stwierdzasz co jest potrzebne a co nie). W moich zdjęciach bardzo brakuje mi GPSu. Gdy w wakacje wyjeżdżam to z reguły na tzw. objazdówki czyli jeden dzień w jednym mieście. Jak mam około 2 tysi zdjęć to czasem trudno mi rozpoznać gdzie dane zdjęcie zrobiłem (albo co ważniejsze co to był za zabytek, który mam na zdjęciu).

Gucio50
Początkujący

Enzo napisał(a):

Jak mam około 2 tysi zdjęć to czasem trudno mi rozpoznać gdzie dane zdjęcie zrobiłem (albo co ważniejsze co to był za zabytek, który mam na zdjęciu).

Właśnie o tym pisałem, do tego służy GPS
Pokazałem też mozliwosci ogladania tego ze znajomnymi.
Sklep, fuj co za ochyda dla prawdziwego artysty fotografika.
Ja nie jestem artystą, ale dopatrywanie sie w moim post-cie tylko sklepu to nieco przesada.

Nie pisałem że GPS jest niepotrzebny, ale do czego wg mnie słuzy. Ograniczając sie jedynie do oglądania na komputerzo to często spotykana maniera u ludzi bez znajomych i przyjaciół. Co samo w sobie jest zjawiskiem smutnym.

Ja w tym temacie

Et tu piotruso contra me?

profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

Gucio50 napisał(a):

Ograniczając sie jedynie do oglądania na komputerz to często spotykana maniera u ludzi bez znajomych i przyjaciół. Co samo w sobie jest zjawiskiem smutnym.

Tymi słowami obraziłeś prawdopodobnie ponad połowę forumowiczów... :c9 mnie też :c8 , nie narzekam na brak znajomych, a do tej pory nie zdarzyło mi się wyświetlać zdjęć na tv, a to dlatego, że wygodniej jest mi je obejrzeć na 22 calowym monitorze niż bawić się w zgrywanie zdjęć na kartę czy też podłączanie komputera do tv.

Gucio50
Początkujący

pawelszymanski6 napisał(a):

Tymi słowami obraziłeś prawdopodobnie ponad połowę forumowiczów... :c9 mnie też :c8

Nie sądzę abym chciał Ciebie obrazić. Bo i po co.
Przyjmij jednak moje głębokie uczucia wstydu i przeproszenia. Chciałem, koledze, który ma kłopoty z RAW-ami z Sony A77 problemy na Mac-u, pokazać alternatywę.

Do głowy mi nie przyszło, ze ponad połowa forumowiczów, jak piszesz sie obrazi.
Mam nadzieję że moje szczere przeprosiny i wyrażony zal że się tak stało, pozwola im wybaczyć mi.

Byle post, byle chłystka tak Cię obraził?

profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

Gucio50 napisał(a):

Masz dość denerwujący sposób wypowiadania się, jeśli według Ciebie to co piszesz na forum nie ma większego znaczenia to po co piszesz? Praktycznie każdy Twój post napisany jest tak, że narzucasz innym "swoją prawdę", to że Ty używasz gps w ten, a nie inny sposób nie oznacza, że wszyscy tak muszą robić, tak samo to, że Ty oglądasz zdjęcia na tv nie oznacza, że reszta też tak powinna robić, a Ci co tak nie robią to ludzie bez znajomych...

Koniec offtopu...

Gucio50
Początkujący

pawelszymanski6 napisał(a):

Gucio50 napisał(a):

Masz dość denerwujący sposób wypowiadania się, jeśli według Ciebie to co piszesz na forum nie ma większego znaczenia to po co piszesz? Praktycznie każdy Twój post napisany jest tak, że narzucasz innym "swoją prawdę", to że Ty używasz gps w ten, a nie inny sposób nie oznacza, że wszyscy tak muszą robić, tak samo to, że Ty oglądasz zdjęcia na tv nie oznacza, że reszta też tak powinna robić, a Ci co tak nie robią to ludzie bez znajomych...

Koniec offtopu...

1. To co piszę ma znaczenie,
2. Tak każdy post, staram sie o to, ma moja prawdę,
3. Zmyślasz pisząc że jak piszesz " a Ci co tak nie robią to ludzie bez znajomych...
"

Przepraszam jeszcze raz i mam propozycje. Nie czytaj moich postów. Wiesz lepiej co i jak należy robić, ja to szanuje i nie mam pretensji.

profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

Gucio50 napisał(a):

3. Zmyślasz pisząc że jak piszesz " a Ci co tak nie robią to ludzie bez znajomych..."

no sorry może ze mną jest coś nie tak, ale Twoja wypowiedź

Gucio50 napisał(a):

Ograniczając sie jedynie do oglądania na komputerzo to często spotykana maniera u ludzi bez znajomych i przyjaciół. Co samo w sobie jest zjawiskiem smutnym.

jak dla mnie jest jednoznaczna...

oldguest
Początkujący

Jako założyciel tego wątku i mimo woli odpowiedzialny za dyskusję, która trochę wymknęła się z tematu i zmierza w kierunku wzajemnych, niepotrzebnych uszczypliwości pozwolę sobie napisać po co mi GPS w aparacie. W moim wieku i przy bardzo licznych wyjazdach /www.digart.pl użytkownik ~antonib/ skleroza robi swoje, a będzie tylko gorzej, więc mając kilkanaście tysięcy zdjęć czasami nie wiem gdzie to zostało zrobione i właśnie do tego zamierzam wykorzystywać GPS. Ale wyobrażałem sobie, że w MACu jest wyświetlana mapka i dane GPSu będą automatycznie tam wpisane i przeglądając zdjęcia w komputerze będę widział w drugim oknie gdzie to było zrobione. No i jeszcze wybrane, udane zdjęcia zgrywam w formacie FullHD, ręczenie dorzucam do niektórych mapki z googla i w wkładam w zdjęcie jako PIP, albo osobno i w takiej formie oglądam poprzez BD na TV. Obecnie dla mnie naj... jest, że MAC i jego soft czyta RAWy z a77, a z resztą sobie poradzę.
Pozdrawiam serdecznie
antonib

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

antonib napisał(a):

dyskusję, która trochę wymknęła się z tematu i zmierza w kierunku wzajemnych, niepotrzebnych uszczypliwości

No i właśnie. Panowie :smileyexclaim: