Podziel się wrażeniami!
Witam, od 3 dni jestem, mam nadzieję szczęśliwym posiadaczem a77. Do tej pory używałem a700.
Aparaty dość podobne w obsłudze, ale jednak sporo się różnią, więc kilka wątpliwości i pytań.
1. Jak mając komputer Mac wykorzystać dane GPS - załączony na płycie program PMB nie ma wersji na MacOS.
2. W FotoVideo z chyba października 2011 wyczytałem, że już jest poprawka firmware - gdzie ją pobrać, bo nie mogę znaleźć. /może jakiś link?/
I to chyba tyle jak na początek.
Pozdrawiam
Gucio50 napisał(a):
GPS a aparacie nie słuzy do tego, abys w domu, przy komputerze widział plan rynku w Warszawie, gdzie zrobiłeś zdjecie.
Po co Ci to.
Nie ma znaczenia jaki masz komputer. Wazne aby za pomocą DLNA umiał strumieniowo posyłać do telewizorów w Twoim domu filmy z wakacji, zdjęcia, muzykę oraz muzykę z CD i filmy z dvd lub blu-Ray.
GPS z fotografii na komputerze? Mnie nie jest potrzebny, chyba po to aby nieco zmienić lub dodać współrzędne GPS w EXiF-ie fotografii.
Robię to niezwykle rzadko, właściwie raz robiłem dla kawału.
Przy takim podejściu nie mam problemu z tym czy aparat wytwarza rawy, których komputer "nie umie".
Mój serwer mediowy wie co ma robić aby telewizor pokazywał zdjęcia czy film z blu-ray.
Telewizor stoi w salonia, komputer z Media Serwerem w piwnicy, no moze nie całkiem, ale cos w tym rodzaju.
Na pewno nie obrażam wzroku pań, koleżanek mojej żony, widokiem klawiatury, szarpanina z myszka.
Wszystko "umie" robić pilot telewizora, jezeli jest nieco nowszy od telewizora Rubin czy Jowisz.
To, że coś Tobie nie jest potrzebne i Ty uważasz to za bezużyteczne nikogo za bardzo nie obchodzi. No chyba, że chcesz przedstawić swoją opinię (czego nie robisz, tylko bezsensownie stwierdzasz co jest potrzebne a co nie). W moich zdjęciach bardzo brakuje mi GPSu. Gdy w wakacje wyjeżdżam to z reguły na tzw. objazdówki czyli jeden dzień w jednym mieście. Jak mam około 2 tysi zdjęć to czasem trudno mi rozpoznać gdzie dane zdjęcie zrobiłem (albo co ważniejsze co to był za zabytek, który mam na zdjęciu).
Enzo napisał(a):
Jak mam około 2 tysi zdjęć to czasem trudno mi rozpoznać gdzie dane zdjęcie zrobiłem (albo co ważniejsze co to był za zabytek, który mam na zdjęciu).
Gucio50 napisał(a):
Ograniczając sie jedynie do oglądania na komputerz to często spotykana maniera u ludzi bez znajomych i przyjaciół. Co samo w sobie jest zjawiskiem smutnym.
pawelszymanski6 napisał(a):
Tymi słowami obraziłeś prawdopodobnie ponad połowę forumowiczów... mnie też
Gucio50 napisał(a):
Byle post, byle chłystka tak Cię obraził?
pawelszymanski6 napisał(a):
Gucio50 napisał(a):
Byle post, byle chłystka tak Cię obraził?
Masz dość denerwujący sposób wypowiadania się, jeśli według Ciebie to co piszesz na forum nie ma większego znaczenia to po co piszesz? Praktycznie każdy Twój post napisany jest tak, że narzucasz innym "swoją prawdę", to że Ty używasz gps w ten, a nie inny sposób nie oznacza, że wszyscy tak muszą robić, tak samo to, że Ty oglądasz zdjęcia na tv nie oznacza, że reszta też tak powinna robić, a Ci co tak nie robią to ludzie bez znajomych...
Koniec offtopu...
Gucio50 napisał(a):
3. Zmyślasz pisząc że jak piszesz " a Ci co tak nie robią to ludzie bez znajomych..."
jak dla mnie jest jednoznaczna...Gucio50 napisał(a):
Ograniczając sie jedynie do oglądania na komputerzo to często spotykana maniera u ludzi bez znajomych i przyjaciół. Co samo w sobie jest zjawiskiem smutnym.
Jako założyciel tego wątku i mimo woli odpowiedzialny za dyskusję, która trochę wymknęła się z tematu i zmierza w kierunku wzajemnych, niepotrzebnych uszczypliwości pozwolę sobie napisać po co mi GPS w aparacie. W moim wieku i przy bardzo licznych wyjazdach /www.digart.pl użytkownik ~antonib/ skleroza robi swoje, a będzie tylko gorzej, więc mając kilkanaście tysięcy zdjęć czasami nie wiem gdzie to zostało zrobione i właśnie do tego zamierzam wykorzystywać GPS. Ale wyobrażałem sobie, że w MACu jest wyświetlana mapka i dane GPSu będą automatycznie tam wpisane i przeglądając zdjęcia w komputerze będę widział w drugim oknie gdzie to było zrobione. No i jeszcze wybrane, udane zdjęcia zgrywam w formacie FullHD, ręczenie dorzucam do niektórych mapki z googla i w wkładam w zdjęcie jako PIP, albo osobno i w takiej formie oglądam poprzez BD na TV. Obecnie dla mnie naj... jest, że MAC i jego soft czyta RAWy z a77, a z resztą sobie poradzę.
Pozdrawiam serdecznie
antonib
antonib napisał(a):
dyskusję, która trochę wymknęła się z tematu i zmierza w kierunku wzajemnych, niepotrzebnych uszczypliwości