anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Nowy z nową a77 kilka pytań

oldguest
Początkujący

Nowy z nową a77 kilka pytań

Witam, od 3 dni jestem, mam nadzieję szczęśliwym posiadaczem a77. Do tej pory używałem a700.
Aparaty dość podobne w obsłudze, ale jednak sporo się różnią, więc kilka wątpliwości i pytań.
1. Jak mając komputer Mac wykorzystać dane GPS - załączony na płycie program PMB nie ma wersji na MacOS.
2. W FotoVideo z chyba października 2011 wyczytałem, że już jest poprawka firmware - gdzie ją pobrać, bo nie mogę znaleźć. /może jakiś link?/

I to chyba tyle jak na początek.
Pozdrawiam

35 ODPOW. 35
profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

Ad 1 nie wiem
Ad 2 Na razie nie ma aktualniejszego oprogramowania niż to które masz w aparacie. Informacja w gazety wynika z faktu, że dziennikarze mieli do dyspozycji aparaty przedprodukcyjne i takie też oprogramowanie. Prywatnie mam nadzieję, że taka sytuacja miała miejsce po raz ostatni.

Gucio50
Początkujący

antonib napisał(a):

2. W FotoVideo z chyba października 2011 wyczytałem, że już jest poprawka firmware - gdzie ją pobrać, bo nie mogę znaleźć. /może jakiś link?/

I to chyba tyle jak na początek.

Jest poprawka, ale Ty masz już ja wgraną. :c22 :c22 :c22
Wszystkie a77 w "polskiej dystrybucji" mają juz zaaplikowana.

Nie podałeś wersji softu swojej a77
Ja znalazłem na google, ale w mmojej alphie jest nowasza wesja. :c4

oldguest
Początkujący

Mój firm. to 1.03
pzd

Gucio50
Początkujący

antonib napisał(a):

Mój firm. to 1.03
pzd

Twoja wersja 1.03 jest najbardziej, na dzień dzisiejszy, aktualna. :c10 :c37

profile.country.PL.title
.Enzo.
Poszukiwacz

Mając Maka w iPhoto po lewej stronie (zakładka Biblioteki) jest zakładka „Miejsca” gdzie umieszczane są pinezki z lokalizacją zrobienia zdjęć. Ponadto działa to pewnie też w innych aplikacjach, których nie posiadam :( oraz na Google+, jakiś pewnie blogach fotograficznych itp.
Mam pytanko: Jak wytrzymuje bateryjka?

oldguest
Początkujący

Enzo napisał(a):

Mając Maka w iPhoto po lewej stronie (zakładka Biblioteki) jest zakładka „Miejsca” gdzie umieszczane są pinezki z lokalizacją zrobienia zdjęć. Ponadto działa to pewnie też w innych aplikacjach, których nie posiadam :( oraz na Google+, jakiś pewnie blogach fotograficznych itp.
Mam pytanko: Jak wytrzymuje bateryjka?

Tak, tak tylko te programy /IPHOTO, Aperture/ nie "czytają" RAWów z a77.
Bateria ... hmmm ... jeszcze nie mam zdania. Kilka godzin katowania po menu, pstrykania z lampą w pomieszczeniu, ciągłe przeglądanie co z tego wyszło, stale włączony wyświetlacz i mam jeszcze 48%. Także przypuszczam, że jeden dzień zdjęciowy wytrzyma. Zresztą baterie takie jak w A700, a do niej miałem dwie, więc na Allegro wystawię ją z jedną i dalej będę miał dwie. Mam nadzieję, że w sobotę zrobię trochę testów i będę mógł się pochwalić.
//co robiłem A700 można zobaczyć : www.digart.pl w zakładce /users/ antonib //
pzd
Antek

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

antonib napisał(a):

Tak, tak tylko te programy /IPHOTO, Aperture/ nie "czytają" RAWów z a77.

Co do czytania RAW-ów to chwila musi upłynąć zanim producenci niezależnego oprogramowania wprowadzą do swoich programów możliwości najnowszych aparatów. Jest to nowy aparat, więc to normalne, że w oprogramowaniu, które powstało przed wprowadzeniem ich na rynek nie ma obsługi tego modelu. Czytaj na stronach tych programów czy już są zmiany i aktualizuj.

Edit: O, widzę, że dostałeś już odpowiedź od Dzejmsa na sąsiednim forum w sprawie Aperture. Ponoć już jest aktualizacja z możliwością czytania plików z A77.

oldguest
Początkujący

Dzięki, czytałem, zaraz będę sprawdzał, bo mam trochę wątpliwości. Na stronie w języku angielskim jest a77, a jak zaznaczymy polski to a77 i a65 znikają .
Pzd Antek

Gucio50
Początkujący

antonib napisał(a):

Jak mając komputer Mac wykorzystać dane GPS

GPS a aparacie nie słuzy do tego, abys w domu, przy komputerze widział plan rynku w Warszawie, gdzie zrobiłeś zdjecie.
Po co Ci to.

Do czego więc jest.
Ano po to. Moja żona, siedząc przy drinkach, z kolesiówami, pokazuje fotografie np z Rzymu na telewizorze.
Na jednym ze slajdów widać ja przed sklepem, gdzie właśnie kupiła torebkę. Roześmiana mina.

Jedna z pań pyta, a gdzie to było. Żona naciska niebieski klawisz na pilocie telewizora i w rogu ekranu, zapala sie skalowalna mapka, na której jest mała gwiazdka, symbolizujaca miejsce aparatu w momencie "pstryku", widać napis co to za sklep i przy jakiej ulicy stoi.

Do tego słuzy GPS w aparacie czy kamerze. Paręnaście zdjęć dalej ... ... itd itp.

Nie ma znaczenia jaki masz komputer. Wazne aby za pomocą DLNA umiał strumieniowo posyłać do telewizorów w Twoim domu filmy z wakacji, zdjęcia, muzykę oraz muzykę z CD i filmy z dvd lub blu-Ray.

Więcej dowiesz się na http://www.hdtv.com.pl/forum/kamery-f14.html
w wątku DLNA i Sony Bravia. http://www.hdtv.com.pl/forum/kamery/443 ... ravia.html
Inne telewizory: Samsung czy Panasonic też to potrafią. Inne pewnie też ale, nie mam, więc nie próbowałem.

Są też sprzętowe serwery UPNP/DLNA ale ja nie znalazłem lepszego niz komputer Windows/Mac z odpowiednim Media Serwerem.

Zdjecia robię, ja przynajmniej, aby w piątkowe spotkania z drinkowaniem, pokazywać je na duzym ekranie telewizora znajomym, w celu wywołania zazdrosci u facetów i podziwu u pań.
GPS niezwykle podnieca, zwłaszcza damy.

GPS z fotografii na komputerze? Mnie nie jest potrzebny, chyba po to aby nieco zmienić lub dodać współrzędne GPS w EXiF-ie fotografii.
Robię to niezwykle rzadko, właściwie raz robiłem dla kawału.

Przy takim podejściu nie mam problemu z tym czy aparat wytwarza rawy, których komputer "nie umie".
Mój serwer mediowy wie co ma robić aby telewizor pokazywał zdjęcia czy film z blu-ray.
Telewizor stoi w salonia, komputer z Media Serwerem w piwnicy, no moze nie całkiem, ale cos w tym rodzaju.

Na pewno nie obrażam wzroku pań, koleżanek mojej żony, widokiem klawiatury, szarpaniną z myszką.
Co za pomysł, fuj.

Ja im tego pilota daję do ręki. Mogą zdjęcie cofać i jeszcze raz obejrzeć mapę.

Wszystko "umie" robić pilot telewizora, jeżeli jest nieco nowszy od telewizora Rubin czy Jowisz. :smileymrgreen:
Mój telewizor 52" Bravia Sona ma 3 i pół roku, nie jest wcale taki NAJNOWSZY A WSZYSTKO TO DO SPÓŁKI Z MEDIAsERVER-EM WYKONUJE BEZ ŁASKI.