Podziel się wrażeniami!
Witam pozyczylem moje lutro koledze na dzien bo chciał takie sobie zakupic i chciał wyprobowac. Odebralem ja i szczerze ani on ani ja nie wiem co przestawil aparat przed zrobieniem zdjecia takjaby mial dluga migawke ustawiona albo cos? poprostu przed zrobieniem zdjecia dluuuuugo mysli?i zdjecie wychodzi nieostre i rozmazane. Czy ktos mi umie pomoc co moze byc zle ustawione i jak to zmienic.
a mógłbyś wstawić jedno z tych zdjęć ale tak żeby były EXIFy?
Możliwych kombinacji będzie pewnie sporo - najprościej jest przywrócić aparat do ustawień fabrycznych - w menu powinna być opcja inicjalizuj lub nastawienia domyślne.
zelek620 napisał(a):
Witam pozyczylem moje lutro koledze na dzien bo chciał takie sobie zakupic i chciał wyprobowac. Odebralem ja i szczerze ani on ani ja nie wiem co przestawil aparat przed zrobieniem zdjecia takjaby mial dluga migawke ustawiona albo cos? poprostu przed zrobieniem zdjecia dluuuuugo mysli?i zdjecie wychodzi nieostre i rozmazane. Czy ktos mi umie pomoc co moze byc zle ustawione i jak to zmienic.
sadam napisał(a):
Możliwych kombinacji będzie pewnie sporo - najprościej jest przywrócić aparat do ustawień fabrycznych - w menu powinna być opcja inicjalizuj lub nastawienia domyślne.
Nie zdziwiłbym się gdyby był ustawiony samowyzwalacz, np. 2 sekundowy.
a tak wogule co to ten EXIF?
meta dane. Kupa informacji zapisywanych przy pliku zdjęciowym. Dowiesz się jaka była przysłona, czas naświetlania, ISO, tryb fotograficzny, ogniskowa, model aparatu (w Nikonie pokazuje mi także model obiekltywu), w bardziej zaawansowanych nawet autora zdjęcia da się zdefiniować.
sprawdzić można te dane na wiele sposobów, poczynając od programów do katalogowania zdjęć na Photoshopie kończąc
zelek620 napisał(a):
a tak wogule co to ten EXIF?
Nie tylko Nikon taki mądry. Wszystko zależy czym się EXIF czytaarmalite napisał(a):
w Nikonie pokazuje mi także model obiekltywu