anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

nieostre rozmyte zdjecia

zelek620
Początkujący

nieostre rozmyte zdjecia

Witam pozyczylem moje lutro koledze na dzien bo chciał takie sobie zakupic i chciał wyprobowac. Odebralem ja i szczerze ani on ani ja nie wiem co przestawil aparat przed zrobieniem zdjecia takjaby mial dluga migawke ustawiona albo cos? poprostu przed zrobieniem zdjecia dluuuuugo mysli?i zdjecie wychodzi nieostre i rozmazane. Czy ktos mi umie pomoc co moze byc zle ustawione i jak to zmienic.

10 ODPOW. 10
profile.country.en_GB.title
spoltrebor1ofcej
Początkujący

a mógłbyś wstawić jedno z tych zdjęć ale tak żeby były EXIFy?

profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

Możliwych kombinacji będzie pewnie sporo - najprościej jest przywrócić aparat do ustawień fabrycznych - w menu powinna być opcja inicjalizuj lub nastawienia domyślne.

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

zelek620 napisał(a):

Witam pozyczylem moje lutro koledze na dzien bo chciał takie sobie zakupic i chciał wyprobowac. Odebralem ja i szczerze ani on ani ja nie wiem co przestawil aparat przed zrobieniem zdjecia takjaby mial dluga migawke ustawiona albo cos? poprostu przed zrobieniem zdjecia dluuuuugo mysli?i zdjecie wychodzi nieostre i rozmazane. Czy ktos mi umie pomoc co moze byc zle ustawione i jak to zmienic.

:c37
Najszybciej to można by spróbować odpowiedzieć, tak jak trebor poprosił, na podstawie zdjęcia z wstawionym EXIF-em. Tam jest bardzo dużo informacji jak aparat jest ustawiony. Ale spróbujmy może tak: co to znaczy: przed zrobieniem zdjecia dluuuuugo mysli? Otwiera migawkę i nie zamyka, długo ustawia ostrość, nie kręci obiektywem?
Na pierwszą bolączkę to możliwe, że na kółku wyboru masz wybrany tryb manual i ustawiony bardzo długi czas (np.: 1/10 sek), możesz też mieć ustawiony tryb S (preselekcja czasu, gdzie definiujesz sobie czas a aparat dobiera przysłonę do zadanego czasu) i podobnie ustawiony czas, możesz mieć ustawiony tryb A (preselekcja przysłony gdzie Ty definiujesz przysłonę a aparat dobiera czas) i ustawioną dużą wartość przysłony (przysłona przymknięta do np.: 16 - wtedy czas będzie długi w słabszych warunkach oświetleniowych). Rada - przestaw kółko wyboru programu na Auto lub na P i spróbuj z takim ustawieniem zrobić zdjęcie. I co wyszło?
Możesz mieć przełączony AF na manual i aparat nie ustawia ostrości. Rada - przełączyć przełącznikiem od AF na na ustawienie S.
To kilka pomysłów na szybko. Wstaw zdjęcie to może pomożemy.

zelek620
Początkujący

sadam napisał(a):

Możliwych kombinacji będzie pewnie sporo - najprościej jest przywrócić aparat do ustawień fabrycznych - w menu powinna być opcja inicjalizuj lub nastawienia domyślne.

tak wlasnie zrobilem jak mowiles i jest juz wsyztko cacy dzieki za rade bo ja na to nie wpadlem a sam nie moglem dojsc co on nakrecil ale ma juz swoja alfe wiec w niej teraz bedzie mieszal :) dzieki jeszcze raz

profile.country.PL.title
mat_czok
Expert

Nie zdziwiłbym się gdyby był ustawiony samowyzwalacz, np. 2 sekundowy.

zelek620
Początkujący

a tak wogule co to ten EXIF?

armalite
Początkujący

meta dane. Kupa informacji zapisywanych przy pliku zdjęciowym. Dowiesz się jaka była przysłona, czas naświetlania, ISO, tryb fotograficzny, ogniskowa, model aparatu (w Nikonie pokazuje mi także model obiekltywu), w bardziej zaawansowanych nawet autora zdjęcia da się zdefiniować.
sprawdzić można te dane na wiele sposobów, poczynając od programów do katalogowania zdjęć na Photoshopie kończąc

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

zelek620 napisał(a):

a tak wogule co to ten EXIF?

armalite wytłumaczył to w swoim poście. Ja dodam tylko, że kilka podstawowych informacji o warunkach wykonania zdjęcia jest wyświetlanych na naszym forum gdy najedziesz kursorem na miniaturkę zdjęcia ale zdjęcie nie może być zapisywane w programie, który usuwa te dane (wiele programów do obróbki grafiki ma w swoich opcjach możliwość zaznaczenia opcji czy zachowywać dane EXIF).

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

armalite napisał(a):

w Nikonie pokazuje mi także model obiekltywu

Nie tylko Nikon taki mądry. Wszystko zależy czym się EXIF czyta :c20

------------------------------
fotoamator