anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

lampa a program AUTO

profile.country.PL.title
Logard
Nowicjusz

lampa a program AUTO

Witam pierwszy raz na tym forum :c37 .
Mam od roku a33 ,sporadycznie używam lampę błyskową ale ostatnio w sylwetsra byłem zmuszony . Zwróciłem uwagę, że w traybie pełnego AUTO i lampa na "auto" aparat ustawia długi czas naświetlania , jak w trybie portretu nocą czy błysku wypełniającego. Oczywiście zdjęcia moga być poruszone. W serwisie powiedzieli mi że tak jest prawidłowo. Zawsze wydawało mi się że tryby auto są dla osób , które nie chcą wgłębiać się w "teorię fotografi" a chcą wykonać w miarę prawidłową "fotkę do albumu". Dlatego myślełem że w tym trybie aparat ustawia czasy w granicach 1/30 1/60, a tu zaskoczenie :shock: w ciemnym pokoju 1-2 sekundy. Czy u was jest tak samo? czy u mnie się coś pokiełbasiło. Nadmienię że ostatnio podłączałem swoją starą Sigmę EF500 super DG (lampa b.) , która niekoniecznie dobrze współpracowała z korpusem. Dlatego moje obawy czy z aparatem jest wszystko OK.
logard

6 ODPOW. 6
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Witaj,

W trybie AUTO zdajesz się zwyczajnie na to co sobie wybierze aparat, a on akurat wybiera np. scenę z ręki o zmierzchu...

A wystarczy ustawić P. ;)

profile.country.PL.title
Logard
Nowicjusz

Lajam napisał(a):

A wystarczy ustawić P.

wiem wiem. ale czasami aparat bierze dziecko albo co gorsza moja szanowna "małżowinka", której mówiłem żeby zawsze ustawiała auto a zdjęcie będzie OK.

Jednym słowem tak ma być. to dobrze że nie musze oddawać do serwisu. :smileythumbsup:
dzięki.

profile.country.pl_PL.title
bart_m26
Użytkownik

Z tym że Auto czy Auto+? Też mam tak samo, tzn na ogół w Auto zdjęć nie robię, ale kiedyś tam sprawdzałem i faktycznie tak jest, czy tam komuś dałem aparat z prośba zrób mi zdjęcia...
Teraz to zlecam aparatowi, aktywując wykrywacz uśmiechu.
Polecam tryby A lub S ;)

Sony A35, 18-55mm, 50mm/1.8 +pasja i plany
profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Logard napisał(a):

Lajam napisał(a):

A wystarczy ustawić P.

wiem wiem. ale czasami aparat bierze dziecko albo co gorsza moja szanowna "małżowinka", której mówiłem żeby zawsze ustawiała auto a zdjęcie będzie OK.

W aparatach :c56 akurat tak właśnie jest. Chcąc używać trybu automatycznego i równocześnie lampy, należy ustawić inny tryb, również automatyczny - tryb "P", jak już Lajam zauważył.
Tak już jest , że w trybach auto :c56 przechodzi w "slow-sync", dopiero w trybie P, zachowuje się inaczej :c63

------------------------------
fotoamator
profile.country.PL.title
Logard
Nowicjusz

Rzeczywiście tak jest, choć to dla mnie trochę dziwne, ale cóż jak się to mówi "ten typ tak ma" i już, bo innego uzasadnienia nie widzę. Sam rzadko używam AUTO (bez +) również lampę stosuję sporadycznie tak więc nie zwróciłem dotąd na to uwagi. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. :c22

Gucio50
Początkujący

Logard napisał(a):

... ... mam od roku a33 ,sporadycznie używam lampę błyskową ale ostatnio w sylwetsra byłem zmuszony . Zwróciłem uwagę, że w traybie pełnego AUTO i lampa na "auto" aparat ustawia długi czas naświetlania

Ustawia na 2 sekundy. Efektem są duchy na zdjęciu.

Niestety w zupełnych ciemnosciach(np w piwnicy albo przy grilu w ciemna noc) program auto sie gubi.
Najgorzej jest w A33 i A55. W mojej nowej A77 jest nieo lepiej, ale też bywa czas 2"

Ratuje sie zmieniając program na P i wymuszam w menu błysk lampy. Teraz na 10zdjęć najwyżej 2 są nietrafione. Pisałem o tym z rok temu (A55) ale koledzy uznali ze jestem "inteligentny inaczej". :smileyhappy:

Nawet słaba żarówka potrafi ten przypadek naprawić.
Nasze alfy :c56 boją się :c9 całkowitych cimności.